#След като преживяхме онлайн развод с Фейсбук и Инстаграм в понеделник вечер, вече сме сигурни, че можем да преглътнем всякакъв тип раздяла по-лесно по интернет! Дойде ли идеята за развод, тя трудно отминава, казва адвокат Надя Русинова. Не винаги любовта е вечна и днес в предаването "Матине" ще ви покажем интересен начин да приключим с нея евтино, бързо и завинаги...

Налице е първата платформа, в която можем да се разведем почти само с няколко клика!

И понеже сме в крак с всички градски моди, най-вече в любовта – ще ви покажем как църковният обет „Докато смъртта ни раздели“ вече има нова версия:

„Докато онлайн се разделим!“

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

На гости на неподражаемия тандем Иван Боянов и Деян Веселинов, които тази седмица водят предаването "Матине", е адокват Надя Русинова. Свързваме се с нея онлайн, разбира се, чак в Хага! 

Надя Русинова е създател на платформата Е-Развод. В първата и единствена по рода си онлайн платформа се изготвят документи за раздялата и споразумения за родителски права. Двете страни виждат всички възможни опции, сами попълват споразуменията според предпочитанията си, и имат достъп до тях по всяко време, за да обмислят отново избора си. Не се налага да се срещате нито с половинката си, нито с адвокати по кантори! 

"За съжаление тази идея не е мое изобретение. Подобни платформи съществуват от много години в Западна Европа, САЩ и Австралия, където отдавна животът тече предимно онлайн", споделя адвокат Русинова. 

Идеята се родила, когато се усетил ефекта от комбинацията между пандемията от коронавирус и естествения процес на дигитализацията. 

"Още преди това, клиентите вече бяха свикнали да комуникират с адвокати онлайн. След пандемията, наложи се и личните срещи да се превърнат във видеовръзки. Така решихме да си спестим размяната на имейли и съобщения чрез платформата Е-развод", казва още тя.

Снимка: Национален статистически институт

Докато споразуменията се попълват онлайн от двете страни в раздялата, адвокатът следи подготовката им в реално време, пояснява още Русинова. Това се случва в защитена среда, гарантира медиаторът. 

"На първо място адвокатите винаги работят с лични данни. Имаме специални правила как да ги събираме и съхраняваме. Тази платформа гарантира конфиденциалността", категорична е тя. 

Платформата работи едва от две седмици. Наличен е вече явен интерес към онлайн развода, с оглед на регистрациите, споделя още адвокатът.

Защото спестява време и нерви!

"Личният контакт, в момента, в който започне да тече раздялата, не винаги е приятен. Представете си как се опитвате да стигнете до споразумение с двете страни и двамата им адвокати в кантората. Много често конфликтната ситуация не може да бъде избегната на живо. В Е-развод напрежението е сведено до минимум", категорична е  създателката на платформата.

Не е необходимо да бързате...

Може да се върнете обратно към избора, който сте направили. 

За съжаление, при разводите често са замесени и децата, обръщаме внимание в студиото на "Матине". 

"Развод или раздяла чрез споразумение допринася за спокойствието на децата. Това е първото, за което трябва да мислят разделящите се", подчертава Русинова. 

Исковите процеси в съда могат да бъдат много грозни, споделя от опит адвоката. Децата понякога са викани за разпит пред съдия, ако са над 10-годишни. 

"Изготвят се социални проверки в дома им, викат се свидетели... Българската система е остаряла. Все още позволява развод по вина на единия съпруг. Това е контрапродуктивно и не води до нищо. Смятам, че бъдещето е в разводите по взаимно съгласие. Има моменти, в които той е неизбежен. Дори родителите да не са в брак, могат да уредят раздяла със споразумение", казва тя. 

Снимка: Национален статистически институт

Всеки избор, който онлайн платформата предлага, докато попълвате споразумението, е съобразен с българското законодателство. Така не може да допуснете и грешки, казва още адвокатът. 

"Действително наблюдаваме от пролетта на 2019 година, след настъпване на пандемията, увеличаване на делата за развод и за домашно насилие. Не можем да направим точна статистика, защото много от двойките съжителстват без брак. Тогава раздялата не фигурира като развод и не се вкллючва в статистиките на НСИ", отбелязва тя. 

Снимка: Национален статистически институт

Разводите действително са нараснали след пандемията, без оглед на географските параметри, обобщаваме в студиото на #Maтине. Тази тенденция е свързана с идеята, че в днешно време хората се чувстват по-свободни.

В момента, в който не желаят брака им да съществува, просто го прекратяват. 

Онлайн платформата предлага и варианта да подготвите документите си, но да решите да не ги внесете в съда, например. От дългогодишния си опит, обаче, адвокат Русинова споделя, че дойде ли идеята за развод - тя трудно отминава. 

"Случва се, и дано да се опитват двойките повече да спасят семействата си", казва тя. 

 След толкова разговори за раздяла...

Спокойно! Не сме се развели и с водещите Рени Веселинова и Вяра Младенова и ги очакваме другата седмица обратно студиото!