#Заедно са по-малко от година, но сякаш цял живот са гонили стъпките на другия. Тя е Миа, а той Мартин и някак по случайност се разминават в щата Мериленд в САЩ, за да се срещнат тук, в България. Тя иска да се топи в ледените води на природните извори, а той се е завърнал в България, за да преподава йога и медитация. Те са толкова луди един по друг, че са готови да пекосят цялото Земно кълбо - от Мадагаскар до Индия и да изживяват живота с всичките му там неочакваности и предизвикателства! С #Mатине и водещата Рени Веселинова се пренасяме виртуално в Исландия - една от най-северните точки в Европа, където е хладно и горещо от лавата на изригващ вулкан, където има и индианци, и самодиви!  

 "Единствената причина, поради която даваме това интервю е, за да окуражим хората да опитват нови неща - пътуването не коства нищо. Обещали сме си да харчим възможно най-малко, билетите ни струваха около 700 лева за двамата за отиване и връщане и тук не харчим нищо. Един експеримент. И каквото се случи... а то нон-стоп нещо се случва", споделят Миа и Мартин от духовното си средище, на около 50 км от Рейкявик. Решават да заминат спонтанно. Попадат във ферма за духовна култура, чрез сайт за доброволческа работа в чужбина. Храната и нощувките им се плащат от собствениците на фермата, но те трябва да посрещат различни гости - млади хора, представители на различни етно култури. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Миа е родена в Подбалкана, в Тетевен. Най-голямата ѝ страст е природата още от годините, когато се търкаляла в калта с приятелчетата си в градината на баба и е похапвала джанки - сочни и немити, от дървото. Следва "Нефомрално образование и алтернативни методи за обучение" в Софийския университет и така се запалва по философия, психология, будизъм. Прекарва две лета в САЩ, пътува от Източния до Западния бряг само с раница, а след това заминава за Прага. 

За малко да се засекат в САЩ с Мартин, който живее в щата Мериленд години наред. Тончо там през тези две лета работи и Миа. Но се срещат тук, в София, през октомври м.г. 

Снимка: Личен архив

"Заминахме за Исландия през юни. Миа има мечта - да плува с китове. Мислехме за Мадагаскар, но билетите бяха скъпи. Мечтаехме за Индия – но имат проблеми с COVID-19, a лятото - прекалено горещо ", споделят влюбените. 

Така, докато тук в София си стягаме куфарите за морето, Миа и Мартин попадат в друг свят - хладен, но екзотичен, скъп, но и безплатен. 

"Откакто сме тук сме имали 3-4 слънчеви дни. Единият беше на лятното слънцестоене, когато тук проведохме ритуал във фермата. Помолихме се за хубаво време. Странна е Исландия, природата е различна - почти няма дървета. Когато кацахме със самолета - все едно кацахме на Луната", споделя Миа. 

Снимка: Личен архив

Магическо и мистично като всичко, което им се случва в последните седмици. Особено след като си обещават, че няма да харчат и лев. Така се оказват в дома на местна жена в Рейкявик - чрез интернет сайт за културен обмен и нощувки. Оказват се в красива, артистична къща с прозорци, които гледат към Океана. А още със събуждането на исландска земя - домакините им ги водят да видят вулкана, който започна да изригва през март т.г и се превърна в туристическа атракция. 

"Виждаше се и от тяхната тераса. Домакините ни бяха поляци. Тук има много поляци в Исландия. Видяхме изригването. На следващия ден лавата залива туристическата пътека и в близките седмици други няма да видят изригването, но се надяваме все някога да можем пак да отидем", споделя Мартин.

Снимка: Личен архив

Най-впечатляващото за Мартин и Миа в Исландия е как местните черпят енергия от Земята. Това създава устойчива икономика, казват двамата пътешественици. 

Снимка: Личен архив

"Исландия е държавата с най-много изригвания и най-много природни извори, гейзери, вулкани. Черпят ток от водата, водопадите и реките, но най-вече от изворите", уточнява Миа. 

Затоплят дори пътните си артерии чрез топлите природни води, за да няма заледявания. 

Снимка: Личен архив

Във фермата, където попадат, Миа и Мартин организират автентични етно церемонии. Тогава още не знаят, че ще наследят култовата енергия на исландската певица Бьорк. 

Още снимки вижте тук! 

"Мартин се е учил да провежда етно ритуали още в САЩ. Но когато пристигнахме разбрахме, че всъщност ще правим това във фермата. Тогава научихме и че майката на един от управителите на духовната ферма е приятелка на Бьорк. Именно тя е видяла индианските ритуали в САЩ и ги пренася и в Исландия. Така води индианец за първи път в Исландия и започват да организират т.нар. "индианска ложа". Нещо като парна баня с нагорещени камъни, запушват се отворите и се налива вода, за да се диша парата докато има песни, барабани. Тук е доста популярно, има около 18 такива ложи. Целта е пречистване. Огънят символизира мъжката енергия, а конструкцията - утробата на майката Земя", разказват Миа и Мартин. 

Кончета в Исландия

Снимка: Личен архив

В тяхната ферма вече няма нито зеленчуци, нито животни. Има събития. Има срещи. Има езеро и гора. Самодиви. Венци.

Приключения

Иначе в Исландия нищо не е евтино. Алкохолът е скъп и го купуваш с лична карта. Ако пиеш много - пращат ти психолог. Имат високи заплати, а ако не работиш - компенсации, стартиращи от 3000 лева. Но таксите и данъците са високи. Взимат ти около 50% от заплатата. Важно им е въздухът да е чист. Водата да е чиста. 

Снимка: Личен архив

Наричат дните в Исландия "най-добрите дни в живота им". Случват им се ситуации, твърде странни за съвпадения. Срещат различни култури и обичаи. И така Миа среща своя идол от Инстаграм - изключителна фотографка. Отиват просто до магазина, до който не са ходили от дни - и Миа я вижда.

Случайност? Не мислим! 

Снимка: Личен архив

Казват, че в Исландия ти се случва това, за което си помислиш. Това, което искаш най-силно... А ние вярваме! 

Още за приключенията и прекарването на Миа и Мартин в Исландия вижте в новия епизод на #Матине!