#Докато някои от вас са във ваканция, други пишат история! След 20-ата Международна олимпиада по лингвистика България излезе на първо място във вечната ранглиста на турнира. Нашата страна има спечелени 22 златни медала и успя да изпревари САЩ, които имат 21, следвани от Русия, Англия и Полша. За постиженията на отбора, създаден през 2003 година ще разкаже Любомир Златков, който вече е в студиото!

"В някакъв смисъл се готвим за Олимпиадата по лингвистика непрекъснато - през всичките 20 години. Националният отбор става ясен в края на юни, така че конкретно подготовката на отбора трае около две седмици", казва Любомир Златков. 

Специалната поготовка за желаещите не е непременно необходима. Това не е предмет, който традиционно се изучава в училище. Участието в Националния отбор е свързано с целия календарен сезон и там е мястото, където хората може да се запишат, за да се подготвят и евентуално да участват в Олимпиадата. 

"Всеки млад човек има интереси. На базата на тези специфични интереси, може да намери своето място. Когато се намери това, което му пасва - няма нужда от забавяне. Случва се", казва Любомир Златков. 

Октомври месец 2000 година самият той се запалил по лингвистиката. В час по математика влиза момче, което дава задача по лингвистика и призовава онези, които им е интересно да получат още такива задачи. Така Любомир се запалва до ден днешен. А момчето, което посещава часа по математика е основният ръководител през годините на българския национален отбор по лингвистика - инж. Александър Велинов.

"Едно от нещата, които много харесват в лингвистиката е, че когато човек мисли върху това, вижда очевидното - какво се случва с нас, с езика и обществото", отбелязва той. "Много изкушаващо е, човек да възприеме това, че езикът определя мисленето. Има го този момент, но в същото време и обратното важи. Развитието на обществото винаги променя езика". 

С какво може да се занимава един съвременен език в наши дни? 

"Това е доста изследвана област. Градската среда към момента изглежда, че е нещо, което е важно в целия свят заради миграцията към големите градове. Затова и езикът в градската среда е интересен за изследване", отбелязва той. 

Лингвистиката има ключова роля и за изчезващите езици. За съжаление, броят им се увеличава, отбелязва Любомир Златков. 

"Езиците умират масово. Това е защото хората, които ги говорят, умират. Младите поколения не ги практикуват. Ролята на лингвистиката е да опише това богатство, за да може някога този език да се възроди. Доказано е практически, че един мъртъв език може да се възроди". 

България също участва в спасяването на умиращи езици. 

"Това по никакъв начин не е обществен приоритет, но България е известна в световната лингвистична общност с това, че на малка площ има богато разнообразие от диалекти. Да, има хора в България, които се занимават с опазването им, защото селата опустяват, а градовете се пълнят". 

Интернет и социалните мрежи не застрашават езика ни, а напротив - те са инструмент, който зависи как ползваме. 

"Както всяка технология", отбелязва Любомир Златков.

 

Какви са следващите предизвикателства пред националния отбор по лингвистика и защо чак сега се разшумя около постиженията му - чуйте в #Матине!