#Защо е важно да говорим за пари и лични финанси с децата си? Какви са грешките на нас, възрастните, в спестяването? В "Матине" Светла Тонева посреща Наталия Тодорова - създател на рубриката "Семейни финанси" в #URBN,  която съвместява успешно ролята на активна мама на двама с не по-малко отговорната - на инвестицонен директор, наред с това водейки подкаста за финанси - "Kaкво могат парите" и популярния блог "Little Chief". 

Темата за парите няма възраст, казва Наталия Тодорова. 

"Още в предучилищна до късна възраст, хората учат за парите, защото светът е динамичен. Децата от малки пазаруват с нас, виждат как разпределяме семейния бюджет. Хубаво е да си даваме сметка, че трябва да им обясняваме повече. Много хора смятат, че ще напълним главите на децата със сложни термини, ще им отнемем детството, и това съм чувала, ако има говорим за пари и спестявания. Ествествено, всичко това е съобразено с възрастта на децата. Както учим децата на математика, броейки пиленца и патенца, така се говори и за пари. Първите уроци са по-скоро навици. Изследванията показват, че навика да спестяваш, разграничението между нужда и желание, това се формира преди училището", споделя тя. 

Когато децата се сблъскат с първия си бюджет - джобните, те трябва да знаят как да го употребят.

В Западните държави имат традиция от поколения назад за ранна финансова грамотност. 

"Трябва да сме актуални на света, в който се движим в момента", казва Наталия. 

Нейните деца са на 5 и 9 години. Това е и възрастта, в която трябва да започне да се въвежда темата за парите. Нейните деца са и тези, с които "проверява" и "удостоверява" обобщенията, които предлага на читателите и учениците, на цялата аудитория, която се интересува от финансова култура.  

"Децата ми са голям помощник. Винаги се включват в блога и постовете ми. Касичката е хубав механизъм, по който децата се научават да спестяватт. Това не е просто начин да заделиш едни пари и да ги трупаш. Касичката учи да поставяш цели и да ги следваш. Преди няколко дни моят син ме помоли, понеже е голям фен на автомобили, да проверя цена на един, който струва милиони. Смятахме по колко трябва да спестява, за да си го купи и се оказа, че в следващите години трябва да отделя над 1000 лв месечно. Тогава му казах, че само със спестявания няма да стане. Нека първо да погледне към колело, което му е по-нужно и е реалистична цел за момента. Ще дойде момент и в който ще получава заплата, ще печели пари... Тогава той ми отговори: "Аз знам как да изкарам пари! Взимам китарата на тате и отивам в центъра". Тогава си представих едно 5-годишно дете с табелка: "Събирам за кола! Помогнете!", смее се Наталия. 

Изводът е, че целите трябва да са съобразени с възрастта. 

"Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно губи търпение. Иска бързо да види резултати. Не можем да накараме малко дете да събира за образованието си. Трябва да е нещо желано от него, обозримо... Много родители ме питат дали не могат да помагат, да добавят към касичката... Може, но трябва да е като поощрение, за да се научат малките, че парите не идват даром", казва финансовият експерт. 

Това, че непрекъснато говори за правилното разпределение на финансите, не означава, че Наталия Тодорова не прекрачва границите. 

"Важно е да знаеш, че като платиш сметката си за тока като императив, може също като императив да отделяш от своя доход определена сума за бъдещето си". 

 "Откъде идват парите" са карти със задачи и игри, за да може децата от предучилищна възраст да се запознаят с призмата на финансовата тема - какво правят банките, как родителите управляват личния си бюджет, как пазаруват и др. 

"Целта е да се вкара темата за първите навици по приятен начин", казва Наталия Тодорова. 

За втора година dir.bg подкрепя и инициативата "Моята паричка", по идея на Наталия Тодорова - в основата е конкурс за детска рисунка. Децата измислят свой собствен проект на банкнота. 

"Децата си представят какви биха били парите на бъдещето. Тази година разширихме конкурса и включихме и по-големи ученици с есе на темата за парите. Конкурсът завърши със страхотна изложба и цитати от есетата. В първия ден от изложбата, отивайки да видя как е подредена, заварвам делегация от Европейската Централна Банка. Дори до тях достигна таланта и представите на българските деца". 

Тепърва виждаме развитието на технологиите в разнообразни аспекти, което много ще промени динамиката на икономиките, казва още Наталия. Това не означава, че криптовалутата ще бъде парите на бъдещето.

"Попаднах на изследване, в което се казва, че българите два пъти повече от останалите европейци инвестираме в криптовалути, вместо в акции и облигации. Това показва, че  сме по-хазартно настроени - търсим бързи печалби. Да минем по бърза писта към богатството. Това се обяснява с по-ниската финансова култура в обществото ни. Другото, което е доста популярно в България като инвестиция, са имотите и депозитите. Това е манталитет на нашите географски ширини".  

Какво мисли за въвеждането на еврото като единна валута и как ще се отрази това на икономиката на България - чуйте в края на разговора! 

Гледайте ни и по WNESS TV всяка събота и неделя от 10:00 ч.