"Българското кино и театър изгубиха най-светлата, най-усмихнатата, най-ярката и вдъхновяваща актриса. Още през февруари Управителният съвет на Съюза на артистите в България определи Татяна Лолова като носител на наградата за изключителен принос към българския театър и на 11 май тя трябваше да я получи. Тази награда остава посмъртно на името на Татяна Лолова, тази година няма да даваме на друг награда за изключителен принос и ще продължаваме да държим на Таня като на човек с наистина изключителен принос към българските театър, кино и изкуство!"

С тези думи председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев, отдаде почит на колегата си Татяна Лолова, която ни напусна завинаги. Новината помрачи оптимистичния разговор, който проведохме с него ден преди кончината на голямата артистка. Тогава той изрази надежда новината за наградите "Икар" и "Аскеер", които ще се проведат все пак тази година, да донесе усмивка на гилдията и близките на артистите в България! 

Усмивката ще бъде горчива, отбеляза още той. 

Татяна Лолова е била с коронавирусна инфекция и заболяването е протичало тежко. Издъхнала е от инсулт. 

Ще издържим ли още дълго и колко дълго ще е всъщност? И като какви ще се открием след тази извънредна ситуация? Такава бе и темата на разговора ни с Христо Мутафчиев в #Матине преди лошата вест. 

"Гледам оптимистично на ситуацията, защото са елементарни нещата. Спазвай мерки, за да не ти се случи лошото", казва Христо Мутафчиев. "Прекалено голямо значение се отдава на новия локдаун. Аз не му отдавам такова, защото за мен всичко идва, минава и заминава. Защото никой не знае колко по-страшно може да бъде и след това. Както казваше бившия председател на нашата организация:

"Спокойно приятели, лошото предстои"!

Така оптимистично започваме разговора с актьора, за да научим, че затварянето на театрите няма да попречи на наградите "Икар"!

Номинациите ще бъдат обявени на 27 март - Международния ден на театъра, когато обикновено се провеждаше пищна церемония в Народния театър.

Комисията вече е изгледала около 100 представления, с премиери между януари 2020 и януари 2021 година. Обстоятелствата по никакъв начин не са попречили на артистите да работят, тъй като бройката не се различава от тази през изминали години. 

"Когато са затворени театрите, актьорите не спират да работят. Те се отдават на репетиции", издават от Съюза на артистите в България. 

Тенденцията тази година: много моноспектакли и представления с двама-трима актьори, поради адаптацията към извънредните мерки за спазване на социална дистанция. 

"Адекватни сме на времето, в което живеем - а то е изключително динамично. Така че ние, щем не щем, отлагаме събитието за 11 май - денят, в който почитаме просветителите Кирил и Методий. Избрахме светла дата, която да значи нещо, защото наградите "Аскеер" ще се проведат на 24 май. Надяваме се, когато излязат номинациите тази седмица, хората малко да се усмихнат", съобщи в #Mатине Христо Мутафчиев.  

Той споделя, че макар да играе почти всяка вечер на сцената, е намерил време да ходи на представления и като зрител. 

"Забавлявах се, защото отивам да гледам театър, а не да щипя съседа по стол. В този случай и съсед по стол нямах, така че можех още по-добре да се съсредоточа. Да, малко е тъжно, когато самата публика не може да се самозаразява от импулсите и емоциите на останалите зрители. Малко се крием зад маските, но пък самият факт, че има публика в салона, осмисля живота на артиста", споделя Мутафчиев.

Той е категоричен, че клюмнали глави сред артистите не трябва да има! Че колегите му са още по-мотивирани да работят на фона на цялата коронавирус истерия.

Да, с фокус към моноспектаклите, с по-малко действащи лица на сцената, но пък на сцената за публиката! 

"Така е, не само защото се пазим, но и заради финансирането на спектаклите. Тази година се промени и начинът на финансиране от този, който беше - по методиката левче дотация от държавата. Сега всички държавни структури в България - не само театри, а за музикални сценични изкуства и др.,  всички на договор в бранша на сценичните изкуства в момента се дотират централизирано, от държавата като фонд "Работна заплата". Оставя се и възможност за получаване на субсидия, ако продадат билети за спектаклите си", обяснява председателят на Съюза на артистите в България. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcast!

Голяма част от колегите му работят и в момента, подготвят се за новия сезон, когато и да е той. 

"При миналото затваряне, ако си спомняте, на театрите им бе позволено да работят и това, смея да твърдя, е заслуга на Съюза на артистите и преговорите, които ние водим с институциите. Затова ви казах, че за нас институциите са важни, защото уважавайки се взаимно, можем да стигнем до балансиран разговор", казва още Мутафчиев. 

Наградите "Аскеер" изпитват затруднения поради финанси в момента, но Министерството на културата им е помогнало със средства за направа на статуетките, разкрива още Мутафчиев. Колегите му от Асоциацията ще работят про боно за самото събитие, за да не утежняват ситуацията. И Съюза също е обещал да помогне със съдействие и спонсори, за да се подпомогне дейността им. 

"И "Икар", и "Аскеер" са две изключително уважавани награди. "Икар" са със статут на национални отличия. Тези минути слава за всеки артист са много важни, както за неговия кръг, така и за самия него", казва още председателят на Съюза на артистите.

Самият той не знае кои ще са номинираните все още. Но споделя, че обича българския театър, защото там си изчиства погледа и поглежда към живота с открито сърце. 

"Има спектакли, чиито трупа трябва да бъде носена на ръце. На мен много ми хареса моноспектакълът на Силвия Лулчева - "Мъжът ми е виновен" в Сатиричния театър, хареса ми много представлението "Синът" на Народния театър и най-вече ролята на Захари Бахаров! Великолепен актьор, много хубава, стриктна, събрана роля прави, като същевременно вътрешно е и много развълнувана!", споделя личните си впечатления Христо Мутафчиев. 

По думите му вирусът е бил също толкова непредвидим преди, колкото непредвидим е периодът на затваряне в момента.  Стискаш зъби и чакаш, казва той Мутафчиев. Актьорът не се е ваксинирал, защото се оказал с антитела - изкарал безсимптомно коронавирус. 

"Вие си тръпнете в притеснения, но имайте предвид, че трябва да започнем да имаме доверие в авторитетите. То верно, че сами ги разрушаваме авторитетите - с глупави изказвания в медиите, социалните мрежи и т.н. Но ако имаме повече доверие в тях, а нашите, особено медицинските ни авторитети са на много високо ниво, заради тях съм жив... Та ако подхождаме с доверие към тях, ще улесним и тяхната задача и нашата ситуация", смята още Христо Мутафчиев.

"Не забравйте, че от чисто стратегическа и политическа гледна точка на 4 април предстои рожден ден на Христо Мутафчиев - така че трябва да празнуваме! Затова локдауна сигурно ще приключи преди тази дата, за да се почерпим, и после пак", шегува се актьорът, но подчертава:

Трябва да направим нещо за да спрем тоя вирус! 

Тази година празник има и Съюза на артистите в България, който чества своята 100-годишнина. Какво наследство би искал да остави след себе си Мутафчиев, като негов председател?

"Когато станах председател преди не малко години, бях решил да действам радикално, рязко и бързо и да постигна всичко на мига. Оказа се, че не ми стигна времето. Изобщо!

Именно защото живеем в нестройна държава...

Ако този закон се спазва, другият вече не се спазва. Ако сега сме ок финансово, след 5 дни дръжавата изпада в икономическа криза. Един спонсор казва "Правим го!", след 5 дена казва "Ще пробваме друго". Има доста фактори, които не ти позволяват да си продуктивен и бърз, колкото ти се иска. Бях от тия луди млади, които искат да им се случи всичко сега, на момента, даже вече да се е случило! После разбрах, че всичко трябва да се прави умно, със стратегия и политика. Това, което искам да оставя след себе си, е спокойствие в сектора. За да имат желание младите хора да работят в него. Не вярвам спокойствие да има докато държавата наистина не се погрижи приоритетно за този сектор "Култура". Желая да се случи и настоявам! Малко хора ме разбират. Иначе в последните години към бюджета се добавят по едни 10 милиона лева отгоре всяка година, наливат се средства и с Фонд "Култура" - разпределят се не по-малко от 25-30 милиона лева ... В момента до колкото знам има уговорка и с Брюксел да влязат 80 милиона евро, които ще обслужват свободния сектор, копродукции с творци извън България, в Европа. Предстоят много неща, но държа да оставя след себе си сигурност!" 

Очаквайте и втората част от интервюто на Рени и Вяра с Христо Мутафчиев утре, в която ще надникнем зад кулисите на  личния му живот!