#Здравейте в "Матине"! Снегът по улиците вече пада в ритъма на "Jingle Bells", а коледното настроение в студиото определено е на ниво. И докато някои от нас може би си мислят, че знаят къде ще прекарат коледните и новогодишни празници, то днес  ще се погрижим и за онези от вас, които все още се чудят дали да не стегнат куфарите и да проверят какви ги върши Дядо Коледа в чужбина. 

Кои са актуалните дестинации, подходящи за зимните празници и какви са противоепидемичните мерки към момента? Ще видим ли тази година прочутите коледни базари или е по-подходящо да сменим елхите с палми? И какво продължава да му липсва на този наш роден туризъм? Всички тези въпроси задаваме на туристическото гуру в Dir.bg и портала "Насам-Натам" - Мария Ангелова. Самата Мария признава, че като всеки човек, който се занимава с туризъм, е оставила организацията на собствените си почивни дни за последния момент, но ето и нейните предложения за нетърпеливите пътешественици, които вече сънуват самолетни билети.

"Продължаваме да бъдем в година, в която пътуват само най-гъвкавите. Тези, които са склонни да си сменят плана, да пренаредят почивката, ако сменят правилата - да се тестват в последния момент. Този нов вариант на коронавируса - Омикрон - той е открит едва преди няколко дни, така че е трудно да се прецени, но спрямо това, което забелязваме например в туристическия портал "Насам-Натам" относно запитвания на хора, които искат да пътуват - не бих казала, че има някаква сериозна промяна през тези първи дни. Това е нещо, което ще има дългосрочен ефект и няма как да го предвидим. Всеки си мисли, че може да предвиди нещо, но истината е, че няма как да знаем как вирусът ще промени пътуванията.", споделя Мария.

И макар да не можем да ви обещаем, че това, което ви разказваме днес, ще бъде също толкова актуално следващата седмица с оглед постоянно променящата се обстановка в световен мащаб, ето какви планове можете да се опитате да направите за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Има ли коледни базари тази година и къде можем да ги видим все още?

"Тази година коледните базари до последно бяха на кантар, така да се каже. В Австрия всички вече са затворени, те едва успяха да отворят и се наложи да затворят. В Германия също в много провинции са затворени и всъщност от традиционните дестинации, до които хората, включително и много българи всяка година пътуват, за да почувстват духа на Коледните базари, останаха само няколко. Едната е Унгария, където в Будапеща има разкошна коледна атмосфера. Прага, столицата на Чехия - също.

Снимка: iStock by Getty Images

Друга държава с останали коледни базари е Италия, където също бих казала, че са на кантар, но пък в Италия от 6-и декември рязко затягат мерките и коледните базари ще са изцяло недостъпни за неваксинирани хора. Неваксинираните няма да могат да отсядат и в хотели, да посещават ресторанти." 

 На една граница разстояние

"Пътуването до съседните страни си остава едно от най-предпочитаните за българите. Това не е случайно - за коледните и новогодишни празници много често метеорологичните условия не са особено добри. Никой не иска да прекарва 2-3 дни в пътуване, блокиран някъде по пътищата или с отменени полети. Затова близките дестинации са популярни от години. Сред тях на първо място бих казала, че все още е Сърбия, която привлича хората с веселите балкански тържества, които се развихрят там. Тази година не е сигурно, че ще бъдат толкова весели - през лятото в Сърбия живата музика в ресторанти беше забранена и не се знае дали и сега ситуацията няма да се повтори.

Снимка: iStock by Getty Images

Друга дестинация, която е много популярна, е Турция. Интересът към нея се завърна, там мерките са значително по-облекчени за преминаване на границата и това привлича много хора. Освен това, в курортите, които традиционно са свързвани с летни почивки, времето е доста по-меко и част от хората са привлечени от това. Нова година в Истанбул също е търсена опция. Напоследък е доста популярно и посрещането на Нова година в Чанаккале, на брега на Босфора - много приятно, средно по големина градче със страхотни тържества.", споделя Мария.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато Дядо Коледа не слиза през комина, а се пече на плажа

"Тези, които искат да сменят градусите и обстановката за Коледа и Нова година, предимно са се насочили към две основни дестинации. В по-високия клас това са Малдивите, към които традиционно има голям интерес. Друга такава дестинация, но доста по-бюджетна, е Египет, който през последните година-две се налага и с нови дестинации. Там също времето е прекрасно по Коледа и Нова година, то си е за плаж. Другото, което привлича хората разбира се, е богатото историческо наследство, има много възможности и за приключения.", категорична е повлителката на пътешествията.

Снимка: iStock by Getty Images

Нещо ново, нещо интересно и нещо, което ще ви очарова

"Албания преживя истински бунт това лято, наред с Черна Гора. Те бяха две от много малкото, ако не и единствени държави в Европа, които не изискваха никакви документи при преминаване на границата и си осигуриха летния сезон по този начин. Всъщност много българи откриха Албания през това лято иманно по тази причина и мнозина са готови да се върнат там. Всъщност Албания е една от най-търсените дестинации в момента за Нова година. В крайна сметка тя е една по-евтина версия на Гърция, ако можем така да кажем. Особено в южната част на страната, където е Йонийското крайбрежие, напомня на Гърция. В южната част на страната живеят и много гърци, просто всичко е много по-евтино от Гърция." 

Снимка: iStock by Getty Images

Споменавайки Гърция, сигурни сме, че ще ви бъде любопитно да разберете и откъде идва това прочуто гостоприемство на съседите ни и дали то е национална черта или успешна маркетингова стратегия. В началото на изминалото лято, в сътрудничество с няколко гръцки журналисти, Мария подготвя материал, който изследва именно гръцкото гостоприемство. Искрено ли е то обаче ще научите, ако изгледате новия епизод на #Матине, а Мария Ангелова ще сподели още мнението си за бъдещето за зимния сезон у нас, какво липсва на туризма в България и коя е нейната мечтана Коледна дестинация.