#Познавате добре гостите ни днес, но този път певицата Ива Янкулова и актрисата от Народния театър, която също не е чужда на музикалната сцена - Жаклин Даскалова, пристигат в студиото на Матине по много специален повод. На 28-и февруари в София се състоя премиерата на "Gambit". Не става дума за дебют в шахмата, макар темата да има много общо. Не, говорим за новото парче на Ива и Жаклин, което очарова още в първия момент.

"Историята е много интересна, защото точно преди шест месеца Жаки имаше рожден ден и аз се запознах с нея тогава. Тя издаваше своята песен "НеРаздяла" и много харесах и нея, и песента. Реално на моя рожден ден - 28.02 - издадохме общата ни песен.", разказва Ива Янкулова.

"На рождения ми ден се появява Ива Янкулова - за мен това е име в музикалните среди, аз винаги съм ѝ била огромен фен. Наближавайки премиерата, аз виждам, че тя е един от гостите на рождения ми ден и изпаднах в паника - притеснявах се и се вълнувах. След това тя ме поздрави за песента, което за мен беше голяма и много важна обратна връзка. На една премиера в театъра Ива дойде и ме покани да работим заедно.", допълва Жаклин Даскалова.

Снимка: Ива Димчева

Текстът и музиката към парчето са дело на Ива Янкулова, а идеята за видеото пък дължим изцяло на Жаклин. Това е и първата авторска песен на Ива на български език. Можем само да кажем "Време беше"! Макар да оставя усещането за женска песен, писана в женски род, посланието на "Gambit" всъщност е към мъж. Няма как да не попитаме...

"Аз сама се нося на ръце и се вълнувам, че се уча на това, защото в миналото все съм сиакал някой да ме е носил. Важно е човек сам да може да се носи, нали?", пита Ива.

Снимка: Ива Димчева

"Понякога обаче е хубаво малко да се отпуснеш в нечии ръце. Аз имам вече от седем години кой да ме носи. Понякога е трудно, естествено - подносът натежава. Но е друго, когато има партньор.", споделя Жаклин.

Колко лесно е всъщност човек да създава нови приятелства, които да устоят? Към този въпрос ни водят разказите на Ива и Жаклин за вечерите, в които двете говорят с часове по телефона за изкуство, отошенията между хората и вдъхновението.

Снимка: Ива Димчева

"Рядко има нови приятелства, особено такива, коио да достигнат отношенията, градени в продължение на много години. Но човек трябва да давам шанс и ми се иска да не бъде трудно. Вярвам, че когато подхождаш с възхищение и любопитство към отсрещния, той може да те учи да обменяте опит, а те дърпа напред и животите ви да се свържат - да си помагате, да се обичате и да се смеете", категорична е Жаклин.

Може и да звучи като клише, но изкуството, скъпи приятели, няистина събира. И този път е събрало две изключително очарователни дами в музикално приключение, което дълго ще стои сред любимите в плейлистите ни. Гледайте новия епизод на #Матине, за да се уверите сами.