#Всяка година, на четвърти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Ежегодно хиляди пациенти у нас се сблъскват с тежестта на онкологично заболяване, а за мнозина то носи фатален край. Но какви решения за по-добра диагностика, лечение и превенция прелага съвременната медицина?

В този епизод на #Матине ще си говорим за изкуство. Не за книги, филми и картини. Не за музика, поезия, театър.. Ще говорим за изкуството да оцелееш, да се пребориш с живота, да продължиш напред и да направиш съзнателния избор, че искаш да помагаш. Срещаме ви с Иван Пещенски - кинезитерапевт по професия, щастливо женен млад мъж с прекрасна дъщеря. Това, което не знаете за него е, че преди години животът на Иван се преобръща, за да го срещне с онкохематологично заболяване.

"Преди около четири години, след седмица на симптоми като умора, задух, висока температура, бях приет в една столична болница с поставена диагноза бронхопневмония. На следващия ден обаче се оказа, че диагнозата е съвсем друга - остра миелоидна левкемия с много висок риск. И още в самото начало стана ясно, че трябва да се направи трансплантация на стволови клетки. Първата трансплантация беше може би седем-осем месеца след поставянето на диагнозата. Беше нужно да се проведе лечение, което да пребори заболяването, да вляза в ремисия и тогава да се направи трансплантацията. Получи се така, че влзох в ремисия, но точно преди трансплантацията се появи рецидив. Трансплантацията, която се проведе в България, беше много трудна. Осъществи се, но след около три-четири месеца се появи отново рецидив. Подложих се на много иновативно лечение, което не беше познато в България тогава, но правихме консултации с лекари в Германия, които потвърдиха, че трябва да се направи. Отново влязох в ремисия и тогава се насрочи трансплантация в Германия. Хубаво се чувствам когато казвам, че на 10-и март, преди близо две години се проведе трансплантацията в Германия и засега всичко е наред."

Заслужава си да изгледате видеото, за да видите усмивката, с която Иван си спомня пътя към неговата лична житейска победа. Именно тази му битка го мотивира да превърне собствената си история в мисия с голям смисъл - да даде време за живот на останалите пациенти.

"Аз съм работил в сферата на медицинските услуги и може би така съм устроен - да помагам на хората по някакъв начин с това, което знам и мога. Сега вече бих искал да помогна и с това, което преживях. Срещнах се с доста трудности - както със самото лечение, така и със самата система. Не само в България. Не искам да казвам, че в България системата е много лоша, но има проблеми. Тогава разбрах, че може би трябва да се направи нещо, което, след като се постави такава диагноза, да бъде по-лесно. Ситуацията за хора с поставена диагноза, независимо дали е онкохематологично заболяване или онкологично, е трудна. Трудно е за самото семейство, трудно е самия човек. Независимо на каква възраст е, той се среща с едно колебаниe в самия себе си дали ще успее. Някъде там реших, че ако има начин, по който мога да помогна, трябва да го направя."

Така Иван Пещенски попада в НМ Дженомикс - компанията, която направи генетичните изследвания в България възможни. Днес той е продуктов мениджър в отдел "Онкология", но ние вече знаем, че работата му далеч не се ограничава само до продукти, т.е. изследвания. 

"Съпругата ми работи в сферата на персонализираната медицина и от доста време съм запознат с темата. След като премина всичко при мен се запознах с част от генетичните тестове, които предлагат от НМ Дженомикс и ми се стори удачно по някакъв начин да мога да помагам чрез тях. Когато се обади пациент в нужда, да се намери точния тест или точния момент, в който да се извърши той. Това много помага на хората да не губят време и да намират точната терапия. Аз с опита си и с това, което правя, се опитвам да помогна на пациентите. Да помогна на хората, които са в нужда, да намерят най-точния тест, който да бъде полезен и който да им спечели време. Време за живот."

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

От разговора ни с Иван категорично става ясно, че специализираните генетични изследвания могат единствено да бъдат в помощ на потенциалните пациенти или вече диагностицираните такива. Въпреки това, те продължават да бъдат трудно достъпни за голяма част от нуждаещите се от тях. А според Иван, широкото им приложение със сигурност би променило черните статистики.

"Широкото приложение на генетичните тестове би съкратило срока на лечение. Би подобрило и подхода към едно лечение затова, защото информацията, която имаме, би спестила неефективно лечение и загуба на време. Все повече обаче персонализирата медицина и генетичните тестове навлизат и ще навлизат в лечението. Просто това е пътят, за да се съкратят мъките на един пациент. В момента аз съм благодарен за всеки един ден, в който се събуждам със семейството си и се надявам с преживяното да дам пример. Хората не бива да се предават. Ако някой човек си мисли, че поставянето на една онкологична диагноза е краят - не, не e. Има шанс!" 

Нямаме какво повече да добавим. "Има шанс" е напълно достатъчен финал. Все пак, бихме ви посъветвали да изгледате цялото интервю с Иван Пещенски, защото неговите думи имат голямо и важно послание: Има шанс да открием изкуство дори в мисията на един мъж, който стъпва смело върху собствения си тежък опит, за да направи пътя за останалите по-лек.

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.

*Епизодът се излъчва със съдействието на НМ Дженомикс!