#Срещата в #Maтине днес е изключително интересна. С Рени Чавдарова разговаря едно момиче, чието име споменаваме често в последните месеци, когато стане дума за успехи в киноиндустрията. Става въпрос за Маргарита Стойкова, която е изгряващата звезда във филма на Яна Титова - "Диада". 

Младата актриса Маргарита Стойкова бе отличена сред 10 европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале“ и грабна награда, която са печелили и звезди като Даниел Крейг и Алисия Викандер. 

"Очаквах я, тайничко да си призная. Още докато работих с Яна по сценария на филма, тя ми сподели за тази награда и аз ѝ казах: "Аз ще я спечеля", а тя ми отговори: "Нека първо заснемем филма", споделя Маргарита Стойкова. 

Речено-сторено

След като заснемат филма и той излиза по кината, на фестивала "Златна Роза" Петър Тодоров лично съобщава на Маргарита, че ще е изборът на България за наградата по програма Shooting Stars ("Изгряващи звезди") на организацията European Film Promotion (EFP). От 1998 г. EFP ежегодно отбелязва постиженията на млади актьори от цял свят. Петчленното жури е отличило Стойкова заради това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост", пише в мотивите.

"Спечелихме и това е много готино не само за мен, но и за филмовата индустрия в България. Аз съм третата българка в тази категория", казва тя.

"Винаги гоня до дупка целта си. Дори в процеса на кастингите, когато не знаех какво точно правя, но усещах, че се движа в правилната посока. Много се доверявам на интуицията си", споделя младата актриса. 

За "Берлинале" Маргарита Стойкова разказва: 

"Фестивалът е мащабен не само по размери, но и контакти. Обстановката е предразполагаща да се запознаваш с хора от индустрията. Ние бяхме единствените с табелки, за да се знае, че ние сме "звездите" от тази категория. Никога няма да можеш да разбереш кой кой е, ако не започнеш диалог, а аз не познавах никого. Много хубаво беше. Надявам се догодина пак да отида. Обстановката те кара да искаш да работиш", казва 19-годишната Маргарита Стойкова. 

Благодарна е на Алек Алексиев и Яна Титова, които я подкрепят.

"Казаха ми, щом си тук, това е с причина. Може да нямаш друга възможност. Защото тази наградата е нещо като "Евровизия" за актьорите с тази разлика, че на музикалния конкурс може да се явиш няколко пъти, а изгряваща звезда можеш да бъдеш само веднъж!", споделя Маргарита. 

Споделя, че е усещала, че нещо голямо ще се случва. 

Снимка: Фейсбук

"Сякаш го знаех, но го осъзнах чак когато си чух името на сцената на "Берлинале". Тогава си даваш сметка, че това наистина се случва. Многон емоционално беше. Успявам да си сдържам емоциите, но когато ме награждават, почти винаги плача. За първи път на "Берлинале" не се разплаках. Усетих се на място за първи път". 

"Ще се видим на Оскар-ите", са думи на Маргарита Стойкова. 

"Мечтая си за "Оскар, макар че няма да съм най-младата с "Оскар", смее се тя. "Мисля, че е абсолютно постижимо. Стигнах дотук с тези мечти, макар и наивни. Вярвам силно, че един ден и това ще се случи. Чувствам се компетентна за тазгодишната церемония, защото успях да изгледам номинираните и се чувствам в процеса с актрисите, актьорите и режисьорите. Моите очаквания са Ема Стоун и Килиян Мърфи, но ще видим. Най-интересното е, че ще бъда във Виена да представям "Диада, докато те вървят, така че ще ми е напрегнато". 

Българското кино вече присъства  в разговорите за световното кино, отбелязваме в "Матине". 

"Според мен много започнаха да се откриват нови таланти и лица. Киното допреди 5 години бе едно и също. В момента има шанс на по-млади режисьори и актьори. Полето за изява е много голямо. Ситуацията се подобрява, съдейки и по присъстващите в кинозалите. Най-важното е, че хората се интересуват от изкуство". 

Престижната награда Маргарита получава за ролята на Диада от филма "Диада" на режисьора Яна Титова. Оказва се, че Маги не е била първият избор за ролята, но със сигурност е била най-правилният. А и Маргарита е била крайно убедителна в 6-те кръга на кастингите, в което въртят една и съща сцена. 

"Това ми даваше странно усещане, защото не можеш да разбереш повече за героя, но пък и не можеш да му дадеш по-малко от това, което усещаш. Сцената от първите 4 кръга е с госпожата по математика и избухването. Като нямах бекграунд, заинтригувана  бях от самата сцена, като я свързах с ежедневието в реалността в училище. С една сцена всеки път правех различни неща. Това показваше разнообразие от емоции, които можех да вложа и това спечели. А точният момент, в който съм спечелила кастинга е бил, когато си партнирах вече с Петра, която ми казва, че ѝ е лошо и аз вместо да я успокоя, просто я фраснах. Това е спечелило кастинга", разкрива Маргарита. 

Когато чете за първи път сценария е доста объркана, заради основния проблем - връзката дете-родител-учител. 

"Ние всички работим за историята, за филма. Тази история успя да промени много неща в последните месеци, за да отвори очите и устите на много хора. Смятам, че покрай филма се заговори на много теми табу. Много деца признаха, че имат проблеми. Това е много ценно". 

Маргарита Стойкова вярва, че артистите са онези, които винаги ще са до хората и ще бъдат тяхна искра. Надява се филмът "Диада" да е важна стъпка към промяна в образователната ни система - от подвързиите за учебници, които са всеки са различни, през единната програма за цялата страна до бариерата, която разделя учителите и учениците. 

"Това няма да се промени бързо, със сигурност, и няма да е само от гледна точка на учителите, защото и децата към момента отиват "на контра" с в класните стаи. Така че тези конфликти, които разкриваме в "Диада" са мястото, откъдето трябва да се тръгне към промяната". 

Как социалните мрежи помагат на Маргарита да установи по-добър контакт с майка си - научете от разговора с Рени Чавдарова в "Матине".