#В ерата на дигиталната революция, технологиите растат с невероятни темпове, като развитието на науката вече може да ни поставя в ситуации, които до преди десетилетие ни се струваха фикция.

Името на Илон Мъск трудно излиза от световните новини в последно време. Дали ще става дума за поредния нов модел електрически автомобил или иновация, южноафриканецът не спира да изненадва света. Tака в началото на този месец стана ясно, че милиардерът успешно чипира мозъците на маймуни чрез "Neuralink", което ни накара да се замислим какво ни очаква в близкото бъдеще.

Повече за плановете на Мъск и очакващата ни реалност научаваме от редактора на сайта it.dir.bg - Стоян Гогов, който изтъква, че огромна част от живота и развитието на човека дори и сега зависи от компютъра.

"Истината е, че изкуственият интелект вече е част от живота на всички ни. Той вече е в телефоните ни, които го използват за процеси като заснемането на снимки и видео.", казва Стоян.

Един чип, един мозък и една маймуна

Илон Мъск и екипът му вече експериментират с технологията "Neuralink върху животни. В началото на годината поставят чип на маймуни, чрез който животните могат да извършват по-сложни действия, които са се считали за малко вероятни до момента. 

"Мъск преди 10 години разви теорията, че за да не унищожи човечеството, човекът трябва да е в симбиоза с технологиите и изкуствения интелект. През 2016-а година стартира проекта "Neuralink", а през 2019-а бяха направени експерименти с прасета, на които се поставят чипове. В началото на февруари тази година беше поставен чип на маймуни, който ще им позволява да играят компютърни игри."

Основната цел на предприемача е революционната технология да бъде прилагана на хора с невродегенеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и други.

"Лекуването на невродегенеративни заболявания, които за момента се считат за неизлечими, съвсем скоро може да е реалност. Поставянето на имплант може да помогне на мнозина да живеят пълноценно.", подчертава Гогов в студиото на "Матине".

Първите тестове на хора ще бъдат направени в края на 2021-а година. Развитието в областта се случва с изключителни темпове, като част от очакванията са, че мнозина ще могат да се възползват от "Neurolink" в близките 10 години.

"Крайната цел на Мъск е да има технологична телепатия. Ще можем да си предаваме мисли, без да говорим. Според Мъск изкуственият интелект, който е анализирал всички поведенчески модели на човек, ще може да направи реалистична симулация. До колко това покрива концепцията за безсмъртие, е относителен въпрос."

Нужен ли е човекът на бъдещето?

Дигиталната революция и възможността на машините да взимат точни и бързи решения драстично намаляват необходимостта от човешки кадри в определени професии.

"Професии като учители и доста други, се очаква да отпаднат. От много време се говори за четвърта индустриална революция, в която машините ще могат да се справят с доста професии."

Всичко започва от военните

"Интернетът" е разработен от военните през 70-е години на миналия век. В същите години са поставени и първите роботизирани протези от агенция, работеща с Пентагона.

"За мозъчни импланти се говори от десетки години. През 2018-а година имаше експеримент, в който хора си бяха свързали мозъците в интернет и интересното е, че при този пример един от участниците в проучването си мисли как да си вдигне ръката и в този момент друг участник си вдига ръката. Примерът е показателен, защото чувството за взимане на решение и физическото усещане са били усетени от участникът към когото е била адресирана командата."

Дискусиите за използването на изкуствен интелект и революционни технологии във военната индустрия не са новост. Сред противниците през годините са били хора именно като Илон Мъск и Стивън Хокинг.

"Това е по-евтин начин. Притеснението, че някой от враговете ти ще се възползва от подобна технология също е решаващо, заради това развитите държави се възползват от технологиите за военни цели. Вече има дронове, които се управляват от стотици километри разстояние, а голяма част от действия им се изпълняват от изкуствен интелект."

Когато Мъск впери поглед в Русия...

Преди 20 години Илон Мъск започва да преследва голямата си мечта - пътуване, изучаване и дори възможност за живот на Марс.

"Идеята на Мъск в началото е била да изстреля сателити в космоса. В тези години в Русия се продават балистични ракети, използвани за целта. Мъск отива в Москва и провежда среща с шефовете на "Роскосмос", която той определя за изключително неуспешна- само пиене на водка и наздравици, след които той припада."

Последват още няколко срещи, една от които дори завършва с буквално оплютата обувка на Мъск, но тези истории Стоян Гогов ще ви разкаже във видеото.

 

Позитивите на технологиите за изкуствен интелект в медицинския и индустриалния сектор са безброй. Възможността за управление на чужди мисли и действия, обаче е плашеща.

"Представете си, че имате чип в главата, а целият свят да има връзка със сателитен интернет с много бърз достъп и някой постоянно може да тегли или да качва информация на импланта."

Как ще изглежда бъдещето, в което малко или много вече всички живеем? Цялото интервю със Стоян Гогов можете да видите в новия епизод от онлайн шоуто на Dir.bg и не забравяйте, че вече можете да слушате "Матине" в Spotify и Google Podcasts!