#Ако се чудите защо пак сте си пуснали #Maтине - отговаряме ви: Рени Веселинова е тук, за да ви напомни да гледате внимателно не в краката си, а в дните, които ви се случват! Да вземем например този вторник – 22 февруари 2022 г. За хората, които се вълнуват и разбират от числа, той със сигурност е бил особено специален. Или пък сряда- Денят на розовата фланелка срещу насилието в училище, която е не само специална, но особено важна тема. 

Истината е, че всеки ден от седмицата може да бъде специален, стига да го посрещнете с подходящата нагласа. А днешният е именно такъв, защото в студиото на #Maтине „извънредно специално“ е Тя – актрисата Стефания Колева, която едва ли има нужда от представяне, защото е сред любимците ни.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

Успяваме още в началото на разговора да понаучим малко повече за стенд ъп спектакъла с театрален привкус "Извънрено любовно". Стефания разказва как една влюбена двойка си избира стая в хотел - по номера ѝ! А дали самата Стефания борави с нумерологията?

"Да, любопитно ми е, но не отдавам фанатично значение", признава тя и споделя, че цифрата 2 присъства интересно в битието ѝ.

Числото на живота ѝ е 11, в хороскопа ѝ има много 2-ки, а тази година се навършват 20 години от излъчването на хитовия и незабравим ситком "Тя и Той", където изигра Силвия в партньорство с екранния Мартин - Юлиан Вергов. 

Снимка: Фейсбук страница на Стефания Колева

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts

Как се промени Стефания Колева за това време? 

"Ами... много неща се случиха - и лични, и професионални. Джапам през живота и си уча уроците!", кратко и ясно обобщава двете декади. 

И все пак признава, че няма как да е прекалено далеч от емблематичната Тя - Силвия. 

"Тя е част от мен и съм вкарала въображение, чувство за хумор, реакции, които съм смятала, че са подходящи за героинята ми в онзи период. Може би сега гледната точка ще е по-различна, все пак хората порастват. Мисля, че наивитетът е основното в характера на Силви. Още го имам в себе си. На моменти даже се дразня. Но винаги съм била далеч по-мнителна, умозрителна и разсъдлива...", казва актрисата. 

Въпреки това смята, че "Тя и Той" предлага много ситуации и сега - за продължение. Особено за тази двойка - ако Силви и Мартин са останали заедно. Би било любопитно да я видим години по-късно. Но пък ако няма продължение, остава ни чарът на това, което Тя и Той създадоха и което ще се помни с много усмивки. 

Oще снимки вижте тук >>>

В динамичното си ежедневие Стефания Колева намира свой излаз в нова проява на изкуство - арт терапията. Открива я по време на дълга професионална пауза. 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Аз съм човек, който обича да се обогатява, да обновява, да търси. Арт терапията ми привлече вниманието и се впуснах. В този период направих и крачката да уча в Нов Български Университет и да направя дипломна работа", споделя тя.

За арт терапията няма нужда да можеш да рисуваш или да свириш на инструмент. Важно е да усещаш и да се изразяваш чрез изкуството. Стефания Колева смята, че в нашето съвремие арт терапията би била много полезна.

Тя дава свобода!

"Ако не намираш изразно средство поради някаква пречка - това е начинът, по който би могъл да се изразиш. И когато има точно поставена тема - понякога изненадваш самия себе си с отговора, който виждаш". 

Терапията на Стефания Колева е мълчанието у дома. Разговори с дъщеря ѝ. Готварските експерименти. Да измисля нови моди -  последното ѝ начинание е работата по костюми и сценография за монопектакъл участието на актрисата Наталия Цекова и режисьор Здрава Каменова. 

"Очаквам с нетърпение 1 март, когато ще е премиерата на "Вкусът на живота" в Сити Марк Арт Център!" , кани ви Стефания Колева! 

Говорейки за представления и спектакли, няма как да не споменем хитовите стенд ъп комедии с театрални елементи - "Извънрено положение", "Извънредно любовно" и "Извънредно специално", в което играят Стефания и двете ѝ приятелки Здрава Каменова и Богдана Трифонова. 

"Има примеси на театър и импровизация, не са стенд ъп в чистата му форма. Поканиха ме в "Извънредно положение" с въпроса "Искаш ли да се включиш?". Аз съм човекът, който интерпретира и импроовизира", смее се Стефания. 

Споделя, че репетициите с приятелки са леки и това е ключът за успеха им. 

Разкрива също, че реалното извънредно положение в България заради пандемията е било страшно, заради неяснотите. 

"Особено в нашата професия, където живият контакт е важен. Живото изкуство всеки път мени лика си, независимо дали е едно и също представление. Нашата професия сериозно пострада, имаше отлив от публика. Мисля, че изтърпяхме това изпитание и продължваме да се борим. Лека-полека пак тръгват хората на театър. Беше страшно и все още е, не е отминало съвсем, но започнахме да се приспособяваме", казва тя. 

Театърът е размяна на необясними енергии!

Не можеш да знаеш дали едно представление ще бъде хит или не. Но пък ние знаем, че предстоящото "Извънредно неудобно" ще бъде взривоопасно смешно!

Гледайки Стефания, Здрава и Богдана на сцената, ще си спомним за всяка една от онези нелепи ситуации, в които сме изпадали, без да знаем как да излезем от тях. Историите са истински - разказани от близки приятели на Стефания, Здрава и Богдана. Някои от тях са техни лични преживявания.

"Начинът, по който артистът стъпва върху собствените си истории е много важен! Хубаво е човекът, който се е наел с това, да има чувство за самоирония. И трябва да може да носи на лоши погледи, защото в началото има много недоверие, докато тръгне работата. На хората им харесва да се самоиронизираш, защото повечето са воайори", казва с усмивка актрисата. 

А що се отнася до слуховете, че ще видим Стефания Колева в моноспектакъл...

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Дълги години не се чувствах готова. Не знам доколко съм готова, не давам голяма заявка... Но пак по текст на Здрава Каменова и Светльо Томов и част от мои текстове, претърпели страшни метаморфози, силно се надявам началото на юни... Бъдете любопитни!" 

Затова "Затегнете коланите", както казва Стефания и може би ще разберете какво си мисли човек, когато пада самолетът!

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.