#От където и да гледате или слушате #Maтине в момента, когато става дума за вашия град, винаги наостряте уши, готови да разкажете вашите спомени от него. Това се случва и с Рени Веселинова тази седмица, защото слушаме с възторг неразказани истории за София! При нас са сценаристите на брилянтните серии „5 Минути София“ – журналистите Георги Милков и Таня Димова. Те ще разкажат малко повече за сезона „Кварталите“ и как са избрали шестте от тях, за които разказват.

Добре дошли в „Бояна“, „Захарна фабрика“, „Красно село“, „Младост“, „Студентски град“ и „Ючбунар“, от преди да бъдат квартали до сега! Toва са първите 6 квартала от общо 96 в столицата, за които Таня Димова и Георги Милков ни разказват в новия сезон на градската поредица "5 Минути София". 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"Ючбунар" е много интересен квартал, чиято история е малко позната и затова започваме оттам. Всъщност, той се намира в сърцето на София. 

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

"Ако си представим бул. Ал. Стамболийски от едната страна, от другата му страна е Женския пазар, стига до бул. "Сливница", а от другата страна граница е "Константин Величков". Оста му е улица "Пиротска", разказва Жоро Милков. 

Докато се опитват да установят къде точно са границите на кв. "Ючбунар", екипът на Жоро Микокв и Таня Димова попадат на най-точното определение - дадено от тогавашната бохема в началото на века: 

Между кръчмите "Трите Смока" и "Сивия кон""!

"Трите смока" е в края на "Пиротска", кръстена на трима файтонджии, които пиели там денонощно. "Сивият кон" се намирала допреди години на кръстовището на "Стара планина" и бул. "Тодор Александров" и също е легендарна. Собственикът ѝ - бай Вуче имал сив кон, който смятал за най-красив в България. Един ден решил да го прати с чирак от кръчмата за Париж на изложение. Това е и краят на историята, защото нито конят, нито момчето с върнали някога. 

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

"Няма друг квартал на София, за който да са казвани толкова неласкави слова в българската литература. За него е писал Христо Смирненски, който е живял там. Иван Вазов казва: "София побърза да има свое гето". Но най-образно го описва един модернист Чардафон Мутафов", споделя Жоро Милков. 

Вижте във видеото къде се намира тази

"Република от клоуни, държава от мъченици, циркът на София!",

както и историята за създаване на квартала. 

"Ючбунар"

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

"Духът на квартала "Ючбунар" се е запазил и до днес. Когато е създаден, през 1888 г., същата година е открита и Централната гара, през лятото спира първият влак "Ориент Експрес" по пътя си между Париж и Истанбул. Така че може да кажем, че "Ючбунар" е съсредоточието между столицата на Просвещението и столицата на упадъка!", казва още сценаристът. 

Връзката с Париж не е случайна, отбелязва още Милков. Има смислова връзка между нашия "Ючбунар" в София и квартал "Маре" в Париж. Френският квартал, който в момента е най-прекрасното място в Париж, не винаги е бил толкова бляскав. На времето е бил голташки квартал на десния бряг на Сена. Бил е гето, изоставян е, тънел е в мизерия и какво ли още не. Но този маргинален период е прекъснат в един момент, когато автентичните му сгради са продадени, реставрирани и запазени до днес, за да се превърнат в архитектурни бижута.

Същото може да се случи и в "Ючбунар!" 

Слушайки Жоро, Таня започва лека-полека да издава как са избрали кварталите. Всъщност по сантимент, защото самата Таня пък е от "Захарна фабрика". 

"Със сигурност има прилики на градове и места в други държави със София. Където и да ходиш, в един момент започваш да си търсиш нещо, което да ти напомня на твоя град. Нещо, което да те отведе оборатно там, където е домът ти! Но да си кажа за "Захарна фабрика"..."

Епизодът, който е събрал най-много отзиви! 

И в двете посоки! По думите на Таня Димова, когато гледаме епизода, оставаме с впечатлението, че сценаристите може би до някаква степен са наблегнали на мрачната страна на "Захарна фабрика". Но истината е, че за да може да се разкаже историята на този квартал, трябва да се покаже и това: В какво се е превърнал?

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

"Захарна фабрика" има богата история. Навремето фабриката, на която е кръстен кварталът, е била най-модерното индустриално предприятие за времето си, а в момента тъне в разруха. До ден днешен не е известна собствеността. Има желание от местните жители да бъде превърната в Арт Център. Според мен, когато се гледа епизодът, става ясно, че много неща не са казани, но показани!", споделя Таня Димова. 

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

Някъде там между картините, документите, личното, неказаното и показаното, се усеща духът на "Захарна фабрика", но и надеждата да му се случи нещо хубаво! 

Би било хубаво да се случи във всеки от кварталите. 

И "Младост" е създаден да бъде българския Тиергартен. 

Тиергартен е централният район на Берлин, известен с едноименния парк, в който се намират зоологическата градина, Колоната на победата и оживеното крайречно Café am Neuen See.

"Арх. Богдан Томаневски е имал визия там човек да е по-близо до природата, защото е вярвал, че чрез тази връзка човек става по-добър. А ето, че от 30 хиляди жителите му стават 40 хиляди, и нагоре...", отбелязва Таня Димова. 

Някъде по пътя нещо се променя. Както и в Студентския град. 

"От научно-обучителен център се превръща в питейно-развлекателен център. Ако нещо ни бе трудно да установим, както границите на "Ючбунар", то бе колко кръчми има в Студентския град", шегува се Жоро Милков. 

Докато събират информация, истории, факти и документи за София, по време на работата по всичките 9 сезона на "5 минути София", най-голямото удоволствие е точно това: 

Да научиш нещо, което не знаеш! 

Жоро Милков и Таня Димова са разказвали историите на жълтите павета, през централната част и първите трамваи и назад в Средновековието! Всички тях можете да откриете в Интернет. От тях може да научите хиляди факти, които не сте и подозирали. 

Има идея поредицата "5 минути..." да обхване всички градове и интересни места в България, но е трудно сътрудничеството на общините и държавните институции. 

"Можем да излезем и извън България дори, но ни трябват съмишленици. Трудно ги намираме, особено през последната година. Но пък имаме желание!", казва Таня. 

Най-гледният епизод за София

Oсвен в национален ефир, "5 минути София" се излъчва в платформите за видеоосподеляне YouTube и  Vbox7. Затова и е трудно да се каже кой е фаворитът на зрителите, защото не е само един! 

Топ 3 са епизодът за Ракетния комплекс CC-23, епизодът за Ваза Диатрета и Фелдмаршалският жезъл! Хиляди гледания имат и епизодите за бомбардировкиите над София и Ларгото. 

"Историята на Ваза Диатрета е много интересен пример, защото това е една римска чаша, изработена с техника, каквато отдавна няма. Едно синьо стъкълце е намерено при археологически работи в Южния парк на София. Екипът започва да пресява пръстта в държдовен ден и така намират цялата чаша, която може да се види в Музея на София!", отбелязва Жоро Милков. 

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

Интересното в "5 Минути София" са възстановките и 3D-анимацията. А освен тях може да видите и Фелдмаршалския жезъл, който е показван само веднъж извън трезора на Централната банка - за да бъде изложен във Военния музей. И да научите трагичната му история. 

Снимка: Личен архив на "5 Минути София"

"Трудно се достига до него и сме щастливи, че получихме разрешение от банката. Никой не може да го докосне. Хората, които го изкараха специално за нас, бяха с ръкавици, но имахме възможност да го заснемем. Както и фината Ваза Диатрета!", добавя и Таня Димова. 

И вие може да ги видите! Следете епизодите на "5 Минути София" и #Maтине! 

А как Жоро Милков впечатлява гостите си от чужбина и ги кара да ахнат в София - вижте в интервюто! 

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.