#Ако все още ни гледате, значи порталът Dir.bg не е хакнат! Ако и вашият профил в социалните мрежи работи безотказно – приканваме ви да ни последвате, харесате, гледате и споделяте от сраниците на #URBN. A сега преминаваме плавно към сериозните теми – споделяме ли опасно много информация за себе си, докато се забавляваме в Интернет и какви са рисковете във виртуалния свят? Питаме Петър Кирков – националния координатор по Киберсигурност в България, който ни разказва за първия Национален отбор по киберсигурност у нас!

Няма как да хванеш Петър Кирков неподготвен - той и отделът му работят с киберинциденти и винаги са в готовност да действат, шегува се в началото на разговора самия той. 

"Инциденти, свързани с киберсигурност, има почти постоянно. Важно е да отбележим, че думата ицидент не винаги е свързана с нещо много страшно", обяснява Кирков. 

Хакването на профилите ни в социалните мрежи е киберинцидент.

Особено за хора, които развиват бизнес. Това е и престъпление, а зложелателят най-често го прави заради финансова облага, споделя Кирков. Той споделя за една от най-често срещаните измами през служебен мейл - замяна на фактури. Чрез неправомерен достъп до електронната поща, зложелателят изтрива банковата сметка от фактура за плащане и я подменя с друга банкова сметка. Така, когато фирмата превежда парите, за банката това е стандартна транзакция, а обратното се доказва с разследване...

Доста тромаво! 

"Ако се реагира достатъчно бързо, тези пари могат да бъдат спрени. Тук е моментът фирмата да се свърже с колегите от "Киберспрестъпления", за да реагират по адекватен начин", споделя Петър Кирков. 

За голяма част от хората, социалните мрежи са целия Интернет. Според последната статистика, по-големият процент от нас, в България, следят новините именно там. За все повече от нас профилите са свързани с човешката идентичност, затова и хакването им е сътресение, споделя специалистът. 

"Киберсигурността не е цел, тя е процес. Имаме ескалиращ конфликт с измислянето на нови атаки и похвати. Ние трябва да се адаптираме към Новия свят и да намерим начин да се защитим. В момента не можем да си вземем и кафе, без информация за него да е минала през поне три компютъра", подчертава Петър Кирков. 

"На този компютър нямам нищо важно"

Един компютър може да се използва и само за отправна точка - за да бъде прикрит истинския извършител, да свърши "мръсната работа". Ако бъде заразен с вирус - този компютър е опасен за всички останали участници в мрежата. Тогава собственикът на компютъра отговаря пред органите на реда. 

Умните домове са все повече тренд и тема на разговор. Ключът към тях е Интернет. Затова и все повече сред регулациите на Европейския съюз се обсъжда темата "Киберсигурност на устройства с цифров елемент"" - всички, които имат процесор от часовници до смарт перални. 

"Когато купуваме такъв продукт, задължително е да сме уведомени колко време производителят се задъжава да осигурява обновления на софтуера. Тоест, ако е открита уязвимост, за колко време този производител ще обнови софтуера. Най-често това се случва с телефоните - актуализациите са не само заради забавните новости, но и заради киберсигурност", споделя той. 

Петър Киров споделя повече и за първия Национален отбор по киберсигурност в България. Това е спортен отбор, който ще се сътезава през 2023 година в Норвергия, в месеца на киберсгурността през октомври. В момента има около стотина кандидати, проявили интерес. Квалификациите са през месец март. 

"Критериите за прием са много високи", отбелязва Кирков. "Европейското състезание е на много високо ниво". 

Миналогодишният шапион по киберсигурност е Дания, затова и за България ще е голямо предизвикателство. Ще се изправим пред отбори с вече натрупан опит и стратегии, казва Петър Кирков.

"Така че нашите момчета и момичета ще трябва да догонват. Надяваме се да има и момичета в нашия отбор, защото има място за всички. Виждал съм дами, които се справят прекрасно в тази област!". 

В отбора има две възрастови групи - 5 души от 14 до 20 години и петима на възраст между 20 и 25 години. По време на официалното състезание ще има различни задачи, които ще тестват различните качества на участниците. Затова те трябва да разбират от уеб, хардуерни технологии. В третия ден от първенството ще има екипи които ще нападат и ще се защитават.

Киберсигурността е в основата на дигитализацията.

Когато хората знаят малко за тази дейност, те се страхуват от цифровизацията, дори от технологиите като цяло. Установен е дефицит на такива специалисти не само у нас, а и в цяла Европа. Целта на България е не само участието на наши младежи на първенството през октомври 2023 г., а и през всяка следваща година. 

Евгени Събев e главият треньор и организатор на отбора.

"Държавата в лицето на Министерството на Електронното Управление подкрепя отбора, за да може да разпалим интереса на хората и да се създадат професионалисти, от които имаме нужда в киберсигурността", казва Петър Кирков. 

В България има няколко университета със специалности, свързани с киберсигурността в различни посоки.

Колко от младежите ще дръзнат да влязат в редиците на Белите хакери на България?

Вратите са отворени, призовава Петър Кирков!