#Познавате я като Ния Туджарова от "Под прикритие" и Лора от "Братя". Тя е една от малкото актриси, които в някакъв момент са мечтали да бъдат журналисти. Тя е и Момичето, което прилича на ангел, и Момичето, което никак не прилича на ангел в постановката „Жестоки игри“ от Алексей Арбузов с реж. Андрей Любимов. А отскоро може да я слушате безплатно – в авторския ѝ подкаст, в който всъщност е водещ. 

При нас е вдъхновяващата актриса, майка и обожател на поезията и прозата - Йоанна Темелкова, за да разкаже за новото си амплоа - ролята на водещ на новия подкаст на "Спорт тото" - "Културна пропаганда", който не само може да слушате безплатно, но и ви дава съзможност да слушате ексклузивни интервюта с хора, които рядко говорят в медийното пространство. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Доста е интересно и любопитно. Нямам въпроси, не сядам с човека срещу мен с написани такива. Малко се изхитрих, защото в първите 4 епизода каних хора, които познавам. Но в петия поканих Графа - човек, който не познавам. Мисля, че това беше най-готиния разговор, защото подходих с голямо любопитство. Идеята за подкаста се зароди от едно предложение, което получих и си казах, че ми е интересно да пробвам", разказва Йоанна. 

Така Българският спортен тотализатор и чаровната актриса дават началото на подкаста, който постепенно набира скорост, а актрисата вече крои планове за неговото разрастване.

И как иначе, след толкова силен старт?

Първият ѝ гост е живата легенда Христо Шопов - българинът, участвал в номинирания за три награди "Оскар" филм - "Страстите Христови" на Мел Гибсън, където изиграва Пилат Понтийски. Христо Шопов рядко има съприкосновение с медии за интервюта, затова и гостуването при Йоанна Темелкова е първият ѝ сериозен пробив. 

"Познавах го много бегло, но не сме се срещали години, години назад. Трудно се съгласява, второ - той е много труден за разговор. Когато му се обадих по телефона и му раказах подробно за какво става дума и каква ми е целта, той ми отговори: "Ох, Йоанна, не знам..". Казах, че не съм журналист и някак си се съгласи. И вечерта сядам да гледам едно негово интервю при Светльо Иванов от "120 минути" и Светльо му задава някакъв въпрос и Христо казва "да" и млъква. Викам си "Леле, леле - какво ще става утре." Случва се нашата среща ,записваме подкаста, изпращам му го после, за да го чуе и той каза "Йоанна, аз нокога в живота си не съм говорил толкова много!", смее се Йоанна. 

След Христо Шопов следват имена като Иван Бърнев, Дони и други хора с изключителни постижения в артистичния свят. 

"Подкасти у нас всъщност не съществуват толкова отдавна. Последната година започнаха да придобиват популярност. Направих свое проучване в Инстаграм, за да разбера какво кара хората да слушат подкасти и те ми отговориха предимно: "Защото е различно". Заляти сме от каква ли не информация, само скролваме и не се задълбочаваме. Така че се надявам да се ориентират хората към подкастите, защото има много стойностни", казва още Йоанна. 

Основната мисия на Йоанна и Спорт Тото е да пропагандират за културата.

"Идеята ми беше за предаване, което да е насочено само към културата и всичките ѝ форми, но поднесено по съвременен начин. Аз съм човек, който обожава да работи в екип. Реших да събера хора, които не познавам. Кастингът беше да се напише есе. Направихме концепция за предаването, кандидатствахме в телевизия, но не бяхме одобрени. Тогава още интернет вариант не беше ок и така идеята остана встрани до този момент", споделя Йоанна за началото. 

Самата тя не е сигурна, че от краткия си опит - 2 месеца, може да се достигне до човека само с въпроси. Трябва да се започне отнякъде, за да се родят отговори от самия разговор. 

"Така че ако трябва да задам върпос на себе си, по-скоро бих си поговорила надълго сама", смее се Йоанна. 

Наред с "Културна пропаганда", Йоанна Темелкова е подела и друга своя инициатива - чрез профила си в социалните мрежи чете на почитателите си поезия и проза от български автори от любов към литературата. 

"Тази любов е от детството ми. Майка ми имаше огромна библиотека, която обожавах да пренареждам и да си играя на библиотекарка. След много слушане на плочи и касетки по детски книжки, избрах и първата си книга за четене -  "Вечната Амбър". Попитах майка ми дали мога да прочета двата тома, тя неохотно се съгласи, но все пак ми разреши и помня, че толкова ми беше интересно, че не можех да заспя", разкрива още Йоанна. 

В разговора повдигаме въпроса и за паузата ѝ в театъра. Оказва се, че може би ще се върне към кулисите едва следващата година. 

"Чисто физически няма да ми остане време. Очертава се една любопитна кино година, почти от снимки в снимки ще влизам. В момента театърът не ми липсва и едва след това ще преценя дали ще ми "залипсва" някога. Усещам, че емоционално се изхабих там. В киното ми харесва общуването с много, различни хора. След "Под прикритие" спрях да излизам, станах асоциална и сега искам да се социлиазирам отново", споделя още актрисата.

По отношение на "Братя" споделя, че понякога вижда разлика от това, което се е случвало по време на снимките и онова, което вижда финализирано на екрана.

"Кръстницата ми онзи ден ме среща и ми казва: "Йоанна, ти си слаба! Защо изглеждаш така на екран - с бузи?", шегува се още актрисата. 

А къде се намира Йоанна Темелкова в тази иначе достатъчно странна година? 

"Към 2021 година съм леко объркана, но в професионален план - наясно със себе си какво предстои. Доста по-самоуверена съм. Надявам се да се запазя такава. На моменти Йоанна Темелкова е малко песимист, но ѝ бия един шамар и си тръгва", казва още актрисата. 

В киното ѝ се снима сериозна и отговорна роля в пълнометражен филм. Да е любопитна и да я погълне изцяло. 

Изпращаме я с надеждата синът ѝ Филип тази година да не счупи всички яйца за Великден, защото бидейки на 4 години - за него това е най-интересната игра! И обещаваме, че в #Матине ще следим под лупа подкаста ѝ!