#Американският политик и политически теоритик Уилям Джон Бенет казва така: Домът е подслон от бурии - всякакви видове бурии. И докато политическият хаос в страната пуска все по-дълбоки корени, днес в Матине ще си ховорим за реда в хаоса, но не в политиката, а в дома и душата. 

Всички знаем, че нашият дом си е нашата крепост. Даваме ли си сметка обаче как сами се чувстваме у дома? Светът така се завъртя, че домът се превърна в най-актуалното място за всяко семейство. Превърна се в офис, в класна стая, в ресторант, в киносалон и понякога в театрална зала. Но какво говори домът за самите нас и даваме ли си сметка как не просто да го обитаваме, но да оставим душата си спокойно да почине на дивана? В новия епизод на #Матине се срещаме с бившия стилист и настоящ създател на домашен уют - Милена Цветкова-Мишони.

"Нашият дом е нашето отражение - това, което сме ние всъщност. Домът може да ни опише много цветущо. Когато някой влезе в нашия дом, може със сигурност да каже: 

"Аха, този човек е..."

Домът е приет за една вещ, за една даденост - просто го имаш, прибираш се някъде там, мяташ някакви неща и въобще не ти пука. А всъщност това си ти.", казва Мишони.

Милена влиза в света на стила и красотата преди повече от 13 години, когато осъзнава, че в родния Видин ѝ става тясно и пристига в София, за да се качи на едни от най-големите сцени и да се погрижи за визията на редица заезди у нас. Професионалният ѝ път на стлист минава през формати като "Господари на ефира", "На кафе", "Като две капки вода", "Маскираният певец" и още много клипове, филми и сериали.

"Преди много години, когато разбрах, че Кремена Халваджиян си търси асистент, аз реших, че ще завладея София и дойдох без да имам ясната идея какво ще работя и какво ще правя. Тогава сестра ми работеше в същата фирма и ѝ казах, че искам да ме запознае с Кремена и да стана нейна асистентка. Аз хал хабер си нямах какво значи стилист. И така - отидох при Кремена въпреки, че сестра ми не пожела да ме запознае с нея, защото каза, че това е страшно много работа. Стигнах при Кремена, казах "Здравей, аз съм Милена или Мишони, сестра съм на Цвети и какво трябва да мога и да знам, за да стана асистент на Кремена Халваджиян?". Така тръгнах по този път."

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts! 

Пътят, както винаги, е дълъг и много често трънлив. И въпреки че Мишони никога не е съжалявала за избора си, стига до момент, в който осъзнава, че е време да се захване с нещо много по-близко до нейната същност. Все още изглежда трудно да се обясни нейната работа и човек трябва да се почувства готов да се обърне към помощта ѝ. Тя не е интериорен дизайнер и няма да прави ремонт на дома ви. Не е и декоратор, за да подрежда сувенирите ви. Тя ще влизе във вашата крепост, ще изхвърли голяма част от вещите ви, ще промени дома ви като пренареди мебелите и ще го превърне в огледало на собствената ви душа.

Искам да превърна мястото, където живеят хората, в дом!

"Единственото правило е да се отпуснеш и да се довериш. Има някаква съпротива, защото хората се страхуват от промяна. Но когато сме на финалната права, когато се случи - домът е преподреден, изведнъж този човек влиза вкъщи усмихнат до уши. Домът наистина трябва да е крепост, но здравословна крепост. Не да ставаме вещомани, за да се спасим от някакви неща, защото хората, които събират много нешица, те изграждат една стена и една "защита". Много се надявам и тази пандемия да е накарала хората по някакъв начин да осъзнаят дома си."

Не пропускайте новия епизод на #Матине с Милена Цветкова - Мишони, за да разберете кои са вещите у дома, които упорито и без да разбираме се разхождат по нервната ни система, какво е общото между гардероба и шкафа с подправки и защо за нищо на света една жена не бива да носи ластик на китката си.