#В последните 7 дни, музикални вълнения тресат "Матине", разместват пластове и освобождават голямо количество енергия със силата на природна стихия! Може би защото нашите музикални гости знаят как да боравят със сетивата, изявявайки се и като актьори. Никак не е библейско, бихме казали! Те са мед за ушите и еуфория за душата, криейки се зад звучното име "МОЛЕЦ". Това са Крис Макаров и Юлиан Славчев!

Двамата са градско явление в ъндъграунда, като впечатляват самия Руши Виденлиев, който ги кани да подгряват на концерта му, но получава отказ. #Матине извади късмет и сега сме напът да научим повече за тези мистериозни, млади господа, настанили се удобно на синьото диванче пред водещата Рени Веселинова, която е техен заклет фен! 

"Отпреди да се помним, се познаваме", казват Крис и Юли.

Всъщност са израснали заедно, в обща компания, макар че имат около 5 години разлика. Юли е брат на най-добрия приятел на Крис. Двамата твърдят, че са се изградили рамо до рамо и като личности. 

"Юли обикаляше около нас, големите, и ние го тормозихме жестоко. Сега заради тези травми изобщо той може да твори", шегува се Крис. 

И двамата творят музикално още преди да сме чули за "Молец". Но ключовото е, че общото им хоби е да пишат поетични текстове на български и това го събира. 

Снимка: Личен архив

"В една чудесна лятна вечер се пусна призива: "Аре да направим нещо заедно!" И то беше потресаващо. Звучеше доста зле. Ходихме на курсове по продуциране и си мислихме, че го умеем. Оказа се, че сме далеч от истината. Направихме несполучлив бийт", признава откровено Крис. 

Този опит не ги спира. Започват да пишат текстове и да ги пеят върху бийтове на приятели и това се оказва "Молец" Варианта, който в момента чуваме почти навсякъде в града. 

Снимка: Личен архив

"Името идва директно от Библията", разкрива най-накрая Юли. "В Проповедта на Планината, Христос казва: "Не трупайте съкровища на земята, където молците и ръждата ще ги унищожат, а и крадци могат да се вмъкнат и да ги откраднат". Когато видях думата молец, първоначално я разчетох като молещ се. Казах го на Крис, а вече известно време си търсихме име с готов трак за пускане..", започва историята Юли, а Крис допълва: 

"За мен човек, който се бори е борец. Човек, който плува е плувец. Човек, който се моли е молец. Това е цялостната идея на проекта. Нещата, за които пеем и говорим, идват от сърцата ни. Лозунгът, който често повтаряме е:

Който има уши ще чуе!

Не е нужно да се сочи с пръст и да се набива в очите и ушите на хората", обяснява Крис. А текстовете им са взривоопасни. Събуждат онова усещане за късните летни вечери, първите целувки, любов по време на изгрев и съвсем целенасочено докарват до Еуфория! 

"Изведи ме от стая, пълна с празни хора, пусни ми нежна песен, легнали на двора..."

Снимка: Личен архив

Искаме точно тази Еуфория и да ни повтарят любимите редове. А тяхната любима част е да пишат тези поетичните текстове заедно. Влагат слоеве емоции в думите. 

"Колкото по-добре и в дълбочина навлезе слушателят, толкова по-щастливи сме", споделят "Молец". 

Крис пише откакто се помни - на лист хартия, а сега и в телефона си. Понякога думите се изливат за секунди, друг път е трудно, но винаги е вкусно.

Ред е на Рени Веселинова да повтори любимите си редове -  впечатлява изпълнителите с речитатив от тяхна песен още в края на 6-тата минута от разговора - може да си я пуснете, ако не вярвате! Следва демонстрация на любимия възглас "Е-е-е", характерен за чувствените и емоционални изпълнения - запазена марка на "Молец"! 

Снимка: Личен архив

"Общо взето всеки сам си пише текста, припевите ги мислим заедно. Без да си кривя душата, основно Юлката има главната роля там - добър е в това да напише нещо, което остава за дълго и се запомня. "Слаб ми е ангела, слаба ми е волята", което ти цитира, може да се възприема буквално. Трудно ми е понякога да взема решения за себе си, които знам, че са за добро! Това имам предвид. Съответно после го подкрепям с буквалното изказване на "Слаба ми е волята". Понякога така се чувствам - да не мога да се измъкна от нещо. Искам да спра да бъда човека с някои лоши характеристики, които всеки си има", признава Крис. 

А Юли допълва, че зад всяко парче се крие и конкретен момент. 

Хитът "Седем Дни" носи огромно внимание от утвърдени музиканти като Графа и Руши Видинлиев към двамата младежи, които са още в ранните си 20 години. Когато Руши ги кани да подгряват на концерта му (заветна мечта на повечето музиканти у нас, израснали с деветдесетарската вълна, на чиито гребен бе именно Видинлиев), Крис и Юли отказват. 

"Трябваше да излезем на сцената и да разказваме вицове. Нямахме песни", споделят откровено те.

"Имахме буквално две пуснати песни - "Мед" и "Еуфория". Нямахме дори подготвени, бяхме в застой. Супер яката покана, ама да излезеш с две песни - някак не е удобно. Можеше да го запълним с китарни изпълнения, но щяха да са изсмукани от пръстите. Публиката ще усети. Сцената не може да те скрие. Отказахме и беше за добро.

После се случи и беше бомба! 

Когато не пеят и не пишат, Крис и Юли събират думи за следващата си песен. Вдъхновение оттук-оттам, откъдето го "вкусиш"! 

"При мен най-често вдъхновението е в разговорите. Дори когато аз казвам в самия разговор нещо, осъзнавам в точно този момент, че го мисля и мога да го вкарам в текст", признава Юли. 

"При мен е по-различно. Целият процес на намирането на това, което е достойно да бъде описано в текст, е постоянен. Имам огромно количество бележки в телефона си. Всеки ден записвам по две-три фрази, които по минимален начин резонират с мен като красиви и качествени. Когато се налага да напиша текст за следващия трак, сядам и комбинирам тях. Става така, че дори да не съм вдъхнвен до безумие кък момента, мога да направя един качествен цял текст. Естествено, много по-яко е когато те удари това - да седнеш и да го напишеш на един дъх. Но вярвам, че всичко, което си записвам, някога ще бъде част от текст". 

Не можеш да чакаш да те удари, понякога нещо трябва сам да направиш, добавя Юли. Най-гениалните мисли ги връхлитат вечер, в полусън, точно преди да заспят.

"Научих се да се разбуждам в тия моменти и да записвам. От доста такива моменти са се родили хубави работи", разкрива Крис. 

Всяка тяхна песен носи силно усещане. "Голям", например, носи състояние на покой и лека, носталгична почивка. Приятно ти е и си спомняш за преди. Това искат Молец хората да изпитват с тази песен. Всеки техен трак носи силен заряд от любовно-поетични фрази, в които се преоткриваш. 

"Това, което ме плаши най-много е човек да не усети нищо. Когато аз съм в такова състояние - да не усещам, стремя се да преживея нещо дори негативно, отколкото да усещам кухината. Така че...

Искаме хората а Чувстват!

Ако искате и вие да чувствате с "Молец" - чуйте ги как пеят в студиото на Матине! 

 

Редактор:

Кристина Димитрова

Видео:

Тедд Георгиев

Ангел Юруков

Стилист:

Александрина Дерменджийска

Грим:

Росина Георгиева

Гардероб: Zero-Tags