#София вече е позлатена от първите докосвания на есента, а това определено ни кара да се чувстваме по-уютно и романтично по улиците на града. Време е за смислени планове на закрито – а какво по-смислено от ходенето на театър и обсъждането на премиерите след това? Затова и в #Maтине обръщаме внимание на един MUST SEE (в превод - задължителен за гледане) спектакъл тази есен – „Аутсайдер“. В него са замесени младите актьори и режисьори Дина Маркова и Боян Арсов, които си имат поотделно свой „Икар“, макар че са неразделни на сцената в последно време.

Срещаме ги седмица преди най-опасното - второ представление след премиерата на "Аустайдер", по експериментален текст на Дина Маркова, която е режисирана от Боян Арсов. Двамата си разменят роли, след като поставиха заедно "Животът е сън" - едно от най-гледаните представления на градската сцена на независимия театър Зонг, и "Отело-Гибелта на идеалиста". И в двете Боян е в главната роля, а Дина го режисира. 

Oще снимки вижте тук>>>

"Винаги е напрегнато след второ представление. Първата среща с публиката променя твоето настроение, самочувствие и начина, по който общуваш с текста, с актьора пред теб и със зрителя", обяснява Боян. 

Дина Маркова е автор на текста на представлението "Аутсайдер", който определя като експеримент. Пиесата е за отношенията между хората и за втория шанс. 

"Това е криминална история с детектив, който разследва изчезнали хора и попада на особено място в особена гора. Решава да се застои, защото може би там има улики или нещо, което си струва да бъде изследвано", разкрива Дина. 

Спектакълът разказва историята на Виктор - млад мъж, който се обвинява за смъртта на сестра си, и тръгва по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на странно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че срещу сестра му и не само нея е било извършено престъпление, което обитателите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на експериментално лечение.

Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?

Всички актьори в "Аутсайдер" са студенти на проф. Снежина Танковска - Владимир Ковачев, Мартина Кръстева, Павел Емилов и двама от възпитаниците от последния ѝ клас - Александър Андреев и Захари Турманов, за които това са първи роли на професионална сцена.

Говорейки си за "Аутсайдер", стигаме до извода, че независимите артисти всъщност могат да се нарекат аутсайдери в обществото, но не с негативна конотация. 

"Преобръщат се нещата в днешно време. Това да можеш да се отстраниш от потока на информация и въздействие в средата, в която човек минава като през центруфуга е една от големите и важни теми в представлението", казва Дина. 

"Артистите винаги са аутсайдери под някаква форма, по-различни са от останалите хора, живеят в свой свят, имат свои провокации", смята Боян Арсов. "Но в това е очарованието да се занимаваш с изкуство!" 

В странната гора на "Аутсайдер" хората отиват, когато нещо в живота им се е счупило, с цел да го преодолеят. Дина и Боян се надяват представлението да донесе кураж и свобода на зрителите, които да рестартират гледната си точка. 

Още за театралния сезон с участието на Боян Арсов и Дина Маркова вижте във видеото!

 

"Аутсайдер" може да гледате в YALTA ART Room на 17 октомври от 19.30! 

"Животът е сън" може да гледате на 5 ноември в Театър "Азарян"! 

"Отело - Гибелта на идеалиста" може да гледате на 10 и 30 ноември в Театър "Азарян"!

 

Можете да гледате и #Матине  - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!