#Какво най-често се очаква от две красиви млади жени? - Да шопингуват из моловете, да пият коктейли и да си говорят за любов и мъже. Или пък да въртят засукани ястия в кухня с френски прозорци, да пият вино и да си говорят за любов и мъже. Днешните ни гостенки също си говорят за любов и мъже. Но най-често - за смъртоносна, изпепеляваща любов и за масови убийци.

Не се стряскайте - просто Влади и Бела са създателките на първия български криминален подкаст - Blood and Lipstick. Специално за тях превърнахме студиото на #Матине в сцена от "От местопрестъплението: София", за да са в свои води и да ни разкажат защо се гмурнаха в това "кърваво" приключение. Макар и с червило.

Всичко по две

Влади Фиданова и Бела Робинсън са братовчедки. Освен гените, ги обединяват и много други неща - и двете имат творчески професии и силна страст към истински заплетените криминални случаи и истории. Особено страшните и мистериозните истории. И двете са обвързали живота си с чужденци - исландец и американец, които заради тях са зарязали родните си места и живеят в България. И двете са майки на момчета. И двете за пръв път се захващат с подкаст.

Като на шега

Подкастът им Blood and Lipstick стартира на 1 април, уж като на шега. "Проектът е нещо, с което всяка от двете ни се занимава извън основната си работа. Винаги сме харесвали да слушаме, да четем, да гледаме различни документални поредици и филми за престъпления, убийства, отвличания... Защо избрахме формат на подкаст? - Защото ни дава много повече свобода на изразяване, независимо, че изразните средства са по-ограничени, за сметка на видеоблоговете. Вярваме, че в България тепърва този тип медия ще печели все повече и по-голяма аудитория. Темите и възможностите са необятни и всеки има избор да открие тази, която е точно за него. Хората, които правят подкасти тук не са много, но пък са доста качествени. С изненада установихме, че няма такъв на тема true crime и решихме да скочим в дълбокото. Нито една от нас не е разследващ журналист, но пък сме се занимавали с писане и създаване на музика", споделят те.

От "Предай нататък" до "От местопрестъплението"

Основен разказвач в първия български криминален подкаст е Влади Фиданова - човекът, който проучва, пише и разказва историите. Занимава се професионално с писане повече от 15 години. Работила е в някои от доста популярните ТВ формати като редактор и сценарист. В професионалната ѝ биография са предавания като "Господари на ефира", "Имаш поща", "Като две капки вода", "Наистина любов" и "Предай нататък". Била е сценарист на много събития, концерти, видео и рекламни клипове. От 5 години работи като фрийлансер.

Бела Робисън е човекът звук и музика в подкаста. Преди десетина години заминава за САЩ. Живее и се омъжва там, но се връща в Бълагрия. Винаги я е привличала музиката, дори самата тя има няколко опита като певица. Скромно се определя като "ентусиаст", а не професионалист. Работи с хора по цял ден, а разпуска като... гледа или чете истории за убийства. "Честно казано, напоследък повече ме натоварват живите хора", смее се Бела, която обожава мистериозните истории с неочакван край.

Най-големият комплимент

за Blood and Lipstick са получили от приятелка: "Не ви харесвам! Гледах един епизод и после цяла нощ сънувах кошмари". "Това означава, че сме си свършили работата добре и сме успяли да въздействаме", доволни са те.

От разговора на Вяра и Рени с двете "крими братовчедки" ще научите, че най-малкият сериен убиец на деца в света е... момиче; какво ги предизвика да извадят студеното досие на малкия Пепи Терзийски, заради когото беше на косъм да падне едно правителство; кой води класацията на най-чаровните серийни килъри; има ли връзка между зодията и престъпните наклонности - тези и други убийствени истории на Влади и Бела вижте в новия епизод на #Матине, което днес е "От местопрестъплението: "София"".