#Лятото все още е в разгара си, но ние в #Maтине вече сме си по местата, защото градската среда започва все по-силно да пулсира в ритъма на предстоящите събития, в хода на наближаващата есен. Ако вече сте наострили уши и очи за една градска сензация – представяме ви Александра Александрова.

Кое е това момиче? Тя е част от екипа на издателската къща „Колибри, но и автор на книгата с истински истории и легенди за незабравимия актьор Стефан Данаилов. Заедно с възпитаничката на Мастъра – Ива Папазова, решават да разбулят митовете и легендите около него, като споделят съкровените истории в годините с най-близките му - неговите ученици. Сред тях са Стефания Колева, Параскева Джукелова, Иван Бърнев, Ваня Щерева, София Бобчева, Нети, Ани Пападоплу, Радина Боршош, Севар Иванов, Павел Иванов, Дарин и Деян Ангелови и още много от любимите ни артисти.

И макар премиерата на книгата да е на 29 август в "Кино Кабана", вече може да я откриете в книжарниците.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

А гледайки #Maтине - да научите и това, което е между редовете на книгата! 

Идеята за книгата изцяло идва в съзнанието на Ива Папазова - дейна, артистична и ентусиазирана като човек. "Колко е лесно да бъдеш обичан не е класическа автобиография, нито сбор от интервюта. 

Ива Папазова - идеолог на книгата и актриса от класа на Мастъра

Снимка: Издателство "Колибри"

"Ива много искаше да се направи книга, в която да се съберат децата на Стефан - неговите ученици, бандата на Мастъра. С нея ни срещна Светлозар Желев. Ханахме се за ръка и решихме да вървим заедно през този проект. Процесът на работа бе много интересен и нетрадиционен. Срещахме се с актьорите, понякога разговорите бяха на по чаша вино, стигаше се до сълзи, смях и смях през сълзи. За мен беше важно да не задаваме въпроси, които да насочват актьора да говори конкретно. Нямаше първоначална цел за настроението на разговорите", споделя Александра. 

Единственото желание на автора е хората да си спомнят за Стефан такъв, какъвто е! 

Когато вече Александра работи по текстовете, решават изцяло да изключат гласа на интервюиращия, за да се получат монолози. 

Александра не познавала лично Стефан Данаилов, но останалите 25 човека, разказали историите му, я карат да получи усещане за извървян заедно път. Следи с любопитство тези свои емоции, защото е странно усещането да опознаеш човек през очите и думите на другите. 

"Това, което е важно за мен като човек, е че си взех разни неща от него, които ще си нося занапред. Например: Живейте го този живот!", споделя авторът. 

Александра Александрова

Снимка: Издателство "Колибри"

Както казва артистичната Нети - Стефан Данаилов е бил будист! 

Никога не е отвръщал на негативната енергия, на обидите и опитите да бъде накърнен. 

"Носел се е малко по-отгоре над всичко, което се случва. Самата мисъл за него действа като медитация - че всичко може да е наред. Че всичко зависи от нас - не от условията, в които се намираме, а от това ние да даваме любов!" 

Стефан Данаилов е урок по даване на Любов! 

"Когато говорим за него, става въпрос за страшно много обич и внимание. Обръщал е внимание на всеки, който е искал да говори с него. Аз лично имам моменти, в които искам никой да не ме занимава. При него такива почивки не са съществували. Той се е мотивирал от близостта с хората, особено от комуникацията с неговите студенти. В текстовете на Евгени Будинов и Александър Кадиев в книгата се корени и заглавието - някъде там изплува заглавието. Помня че оградих тези думи - "Такъв беше Стефан, лесен за обичане!", споделя Александра. 

Също така заглавието е и препратка към песен, изпълнявана от Стефан Данаилов - "Без думи". И това заглавие е тънката червена нишка, която върви през всички текстове в книгата. 

"Бих искала читателите да останат с усещането, че не трябва да си придаваме излишна важност. Нищо не е толкова важно, колкото изглежда. Всеки един от нас върви ръка за ръка със своето его", казва тя. 

Стефан Данаилов носи усещането за безкраен празник! 

Портрет на Стефан Данаилов с въглен, използван за корицата на книгата

Снимка: Издателство "Колибри"

"Дори за тези, които не са познавали Стефан Данаилов, книгата е прелюбопитна и всеки може да си вземе по нещо от него!"

Рамо до рамо с Ива Папазова и Александра Александрова е и племенницата на Стефан Данаилов - Росица Обрешкова, без която книгата не би се случила толкова лесно и приятно, смята авторкта. 

Има и разкази, които са по-близки до Александра. Един от тях е разказът на Иван Юруков. Малко по-различен от останалите, с конкретна история след едно конкретно представление. 

"Много човешка, чудата и малко срамежлива история, завършваща с прегръдка от Мастъра", издава Александра. 

Изключително емоционална е и историята на Башар Рахал... Едни текстове са сбити, стегнати, кратки, но разтърсващи. Други са дълги и описателни. В края на книгата присъстват всички имена на децата на Мастъра - неговите мастърчета. 

Има за смях, има за плач! 

Не пропускайте новия епизод на #Матине, в който заедно да си спомним за един от най-вдъхновяващите мъже в България - вечния Стефан Данаилов!

Можете да гледате #Матине и всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!