#Ани, Стойчо и децата им - седмокласникът Теди и малката Гери, са в онлайн клопка от март. Семейство Петрови са отбор от четирима, превърнали дома си в мултифункционално помещение, което да отговаря на различните им нужди в тези смутни времена. Гостуваме им, разбира се виртуално, в новия епизод на #MАТИНЕ!

От понеделник Ани, която е психолог в столичното 150 Основно училище "Цар Симеон" ще води консултациите на децата със специални потребности и техните родители от дома. 

Стойчо, Гери, Ани и Тео очакват с нетърпение празниците

Снимка: Десислава Генкова - Елриша

Гери вече трета седмица няма да е на градина, а баткото Тео се появи само за да поздрави водещите на #Mатине докато е в "междучасие", след което се втурна в детската стая за час по математика. 

Най-добре в домашна обстановка се чувства Стойчо Петров. Главата на симпатичното семейство работи у дома от март. През зимата онлайн офисът му е пред уютната голяма библиотека в хола, а лятото - на прохлада на терасата! 

Вкъщи Стойчо и Ани също са учители на Тео

Снимка: Десислава Генкова - Елриша

"Само че не си ме представяйте по пижама. Трябва да сме облечени с дрехи, с които можем да излизаме навън", обяснява Стойчо Петров. Той е доволен, че не му се налага да губи времето си в пътуване до работа, а същевременно кафе и закуска от понеделник ще прави отново съпругата му, която остава у дума. 

А на Гери ужасно много ѝ липсва детската градина, учителките и приятелките ѝ там. 

Малката Гери обича да ходи на градина

Снимка: Десислава Генкова - Елриша

"Има си плюсове и минуси, определено е голямо предизвикателство. Има дефицити за учениците. Онлайн образованието не е толкова пълноценно, колкото присъственото, защото липсва живият контакт. От друга страна синът ми се научи сам да си търси информация от достоверни източници, да мисли критично и да работи с компютърни програми, което е голям плюс", споделя г-жа Ани Петрова.

Витруалното образование в реалността е тема, която в последната седмица породи около себе си горещи дискуси. От една страна учениците трябва да ходят на училище, за да се обучават по най-добрия възможен начин, от друга - престоят им в затворените класни стаи вдига драстично броя на заразните в страната.

Най-дискутираната тема на седмицата приключи с официално решение:

От понеделник училищата и детските градини затварят врати.

Затова, като детски психолог, Ани Петрова е формулирала няколко полезни съвети към родителите и деца за провеждане на обучение в електронна среда от разстояние, които се старае да спазва и самата тя вкъщи. 

За да не се отрази психологическото напрежение на всеки от нас в дългосрочен план, тя е отсяла 6 елемента, които да помогнат в ситуацията. Това са:

Организиране на лично пространство – тихо, светло, проветриво, уютно кътче. Хубаво е децата да участват активно в създаването и украсата му. Столът да е удобен, а бюрото – с подходяща височина.

Създаване на дневен режим - развива усещане за ред и нормалност. Режимът трябва да включва време за различни дейности - учебен процес, упражнения, домашни задачи, моменти за творчество или свободна игра и време за употреба на електронни устройства.

Физическа активност – тя е ключова за физическото и психическото здраве и развитие на индивида. Дори изкачването по стълби оказва благоприятен ефект от физическо натоварване.

Общуване - децата трябва да общуват с приятели. Дълбоката емоционална връзка с приятелите е изключително важна за учениците. Необходимо е да се проверява безопасността на средата, в която децата общуват. 

Хобита и нови проекти – откриват се безкрайни възможности за придобиване на нови знания и умения в различни виртуални платформи. Например виртуалните екскурзии събуждат нови интереси за знания, а много музеи и зоологически градини по света предлагат такива. 

Семейни игри – те играят главна роля в общите забавления и сплотяват членовете на семейството.

Добре е да се акцентира върху положителните страни на тези обстоятелства, за да се съхрани и оптимистичното настроение на всички преки и косвени участници в обучението от разстояние, смята още Ани Петрова. 

Кой от четиримата е най-щастлив от стоенето вкъщи и биха ли се затворили у дома отново, когато пандеията е вече зад гърба ни - вижте в епизода на "Матине" с Рени и Вяра.