#Буквално преди няколко дни стартира първото по рода си кулинарно състезание за деца - Chef Talent, което можете да гледате понеделник и вторник от 18:00 ч. в ефира на Soul&Pepper TV. Водещ на предаването е Богдана Трифонова, а ментор и жури - Андре Токев. Днес и двамата са в студиото на #Матине, за да ни разкрият какво ще видим в следващите епизоди.

"Децата много мотивират и действат пречистващо", споделя шеф Токев.

Богдана уточнява, че хлапетата се справят страхотно.

"Вдъхнових се от една от супите, която приготвиха, и я приготвих вкъщи", споделя актрисата и журналист.

Идеята за кулинарното състезание е на шеф Андре Токев, като желанието му е да накара децата да обърнат внимание на храненето и да се научат да си приготвят сами това, което хапват. 

"Децата не се чувстват като в телевизия, а в кухнята. Правят това, което им е хоби, а не го усещат като ангажимент. Бях скептичен по отношение на това, че по-малко ще обръщат внимание на готвенето и храненето. Доказаха ми, че децата не са чак толкова виртуални, колкото си мислех". 

След кастинг, на който се явяват стотици деца от цялата страна, шеф Токев избира шестима участници. 

"Кастингът бе за базови умения. В началото бях притеснен дали въобще могат да готвят. Имаше доста избрани, трудно отсяхме само 6. Тези, които гледате в момента, се справиха най-добре като знания и техники в кухнята. Мотивираме и други деца, които не влязоха в шестицата, да се кандидатират отново за следващия сезон". 

Когато Богдана среща избраните, ги оприличава деца от българските детски филми от едно време. 

"Точно като герои от детски филм! Като от "Войната на таралежите".

В случая, войната е в кухнята 

Състезанието е очарователно и заради поведението на децата пред камера, споделят шеф Токеф и Богдана. Подобен формат не е сниман досега в България. Участниците са между 9 и 12-годишни. 

"Тъкмо осъзнават подробности за живота, но все още са дечица, които притежават онази вяра и наивност. Като ги гледаш как готвят, готвят... Много е забавно. Не знам дали забеляза Спартак как отвори фурната в предишния епизод...", смее се Богдана. 

По време на снимките шеф Токев споделя, че падат и маските на възрастните, с които сме се сраснали в ежедневието. 

"За мен винаги кулинарията е преди всичко изкуство. Това е пиршество на сетивата. Това децата да се докоснат до такова изкуство, имайки за ментор човек, който разбира с цялата си същност това, което прави, е голям късмет и за участниците, и за зрителите", споделя Богдана. 

Ястията, които децата трябва да приготвят, не са прекалено сложни. По-скоро се спазват определени теми, като закуска, например. Теми, свързани и с децата, за да могат да ги ползват повече в ежедневието си. 

Няма по-голяма социална мрежа от храненето. 

По време на снимките, а и през почивките децата рядко се сещат за телефоните си, споделят гостите на "Матине". Целта е малчуганите да избягат от виртуалното, а да се върнат към аналоговото. 

"Комуникират помежду си и говорят за това, което са направили и това, което предстои. Това е постигната победа - истинската комуникация между нас. Това, което реално прави хората различни от останалите живи същества", казват те. 

Шеф Токев отбелязва, че дори фаст фууда и бургерите могат да бъдат приготвени вкъщи. Това е идеята на предаването Chef Talent. 

"Не мога да кажа, че претендираме кое е здравословно и кое не. Не сме лекари. Диетите и начините на хранене се променят ежедневно, както теориите и модите. Опитваме се да създадем навици за балансирано хранене. Качественото не означава, че трябва да е скъпо, а добре приготвено", казва той. 

Някои деца вече си носят обяд, приготвен от тях самите. Няма злояди деца, смеят се гостите на "Матине". 

"Смятам, че децата в състезанието са като мен - обичат да похапват и затова си готвят", казва шеф Токев. 

Надява се повече деца да преоткрият готвенето като хоби

"Ако имаш хубав домат с хубаво сирене и хубав хляб - тогава пак можеш да се нахраниш добре. Имам детско меню в ресторанта си, което е извадка от менюто, подготвено специално за тях. Когато им го сервираме - изяждат всичко. Тук е и родителската роля децата да се хранят по-добре", казва шеф Токев. 

Родителите да дават продукти на децата си, с които малчуганите от малки да свикват - това е тайната на разнообразното хранене. Как шеф Токев и Богдана готвят със своите деца и случва ли се често у дома - вижте в новия епизод на "Матине"!