#Името ѝ е познато много добре сред най-малките и родителите, които възпитават отрано у децата си любов към литературата. Тя е Катя Антонова, а името ѝ се свръзва най-вече с популярния образ от едноименните детски книги - Феята Ванилия от захарницата. Водещата Светла Тонева също очаква с нетърпение срещата си с писателката и идеолог на издателство "Рибка" - Катя Антонова, която за нея е и пример за успяла жена не само в едно русло. 

Катя Антонова е една от най-известните и обичани детски писателки в България. Автор е на поредицата "Феята от захарницата", а също и на поредицата "Какво значи да си..." , "Двете кралства", "Принцесешки истории" и "Рибка". За нея срещите с децата са отговорност, която понякога я смущава, защото това изисква да бъде винаги в добро, приветливо настроение и в най-добрата си форма. В края на май излезе и шестата нова книга от поредицара "Феята от захарницата" 

"За мен е важно да ме виждат в най-добрата ми светлина", споделя писателката, която е и майка на 4 деца. 

"Не желая да пиша по насоки, но често се случва да се съобразявам с предложенията на най-малките ми читатели", откровена е тя. 

Така се раждат конкретните идеи за четвъртата книга от поредицата за Ванилия - "Баобаба", както и името на един от героите в детските ѝ произведения. А феята Ванилия от "Феята от захарницата" всъщност се появява за да спаси 7-годишната Катя, защото писатлката се определя като противник на красиво звучащата, но ужасна теза, че трябва да запазим детето в себе си. 

Снимка: Личен архив

"Нашето общество има нужда от зрели, възрастни хора, които да бъдат пример. Когато Ванилия се появи, 7-годишната Катя бе някъде в мен, самотна, изплашена и изгубила вяра. Точно заради малката Катя започнах да пиша за Ванилия, която ѝ подаряваше тези бягства в комфортна, спокойна среда. Ванилия дава кураж и вдъхновява да приемаш проблемите с повечко лекота, както и себе си". 

Разбира се, вече има сантименти към аромата на ванилия и всичко с ванилов привкус, заради любимата фея. 

"Търсих име, което да е част от сладкарството, но да е име. Стори ми се, че може да се приеме за женско име". 

Оттогава досега Ванилия е високоговорител на самата Катя Антонова. 

Снимка: Личен архив

"Да казва много важни неща по един весел, смешен начин. Чрез нея говоря за много сериозни теми. Ако аз самата говоря по тях, хората едва ли биха ми простили, но на нея могат да простят". 

Само преди две седмици излезе шестата книга от поредицата "Феята от захарницата". Тя е достъпна за публиката от 22 май само във водещата платформа за аудио и е-книги Storytel. Премиерата на "Две трудни цветя и един фейояд" бе отпразнувана и на специално събитие в Деня на детето. Малките читатели, обаче, се оказват ненаситни и вече очакват следващата книга. 

Категорична е, обаче, че ако изкуственинят интелект се захване да създава нова книга за Ванилия, няма да се справи. Създадената от AI Ванилия няма да има пулс и диханине, защото е създадена от душата на самата Катя Антонова. 

"Двете ми дъщери бяха големи фенове на Ванилия, а голямата ми дъщеря, която е на 21 години, още я обожава и се припознава в нея", споделя тя. 

Все още намира недостатъци в текстовете си и може да ги редактира до безкрай. Казва, че фината редакция я необходима регулярно. Никога не е имала ритуали за писане, смята че това би я отдалечило от самия процес. Може да пише навсякъде по всяко време. Прави каквото и да е важно сутрин. 

"Ставам много рано. В 5 - 5.30 ч. Чувствам се страхотно в тези часове от денонощието". 

Споделя още, че се определя като "неприятен читател". Пада си по книги, които повечето наричат "скучни". 

Снимка: Личен архив

"Харесвам книги, в които може да няма и никакво действие или сюжетът е плавен, но да показва човешката душа. Хобито ми е да наблюдавам хората", казва още тя. 

За щастие, хората обичат да споделят с Катя Антонова и нейните герои, родени с много обич за тях. 

"Катя, то ако имаше смисъл, някой щеше да го е направил". Това чува Катя Антонова, когато се впуска преди около 10 години да създава издателство за детска литература. 

"Никога не го бях искала, когато го направихме, изпитах жесток гняв, че на никого не му пука за това. Казах си: "Катя, като на теб ти пука, вземи го направи". Тук не бяхме чували по онова време за съвременни артисти в тази сфера. Направих го за децата. Не се бях занимавала с тази област. Дълбоко вярвах, че съм права и че има нужда, жажда и публика, впуснах се през глава. Направих рязък завой в кариерата си, зарязах доходоносни дейности, заради нещо, в което вярвам". 

Снимка: Личен архив

Казвала ли си е някога, че трябва да се откаже? Кога се случват чудесата? Чуйте в края на интересния разговор с писателката Катя Антонова.