#В #Maтине отново обръщаме поглед към литературата! Този път на едно noir ниво с писателя Марин Трошанов. Носител на множество национални и международни награди, той е сред любимите представители на жанра urban фантастика, който няма как да не привлече вниманието и на #URBN аудиторията ни. Трилогията "ЛАМЯ ЕООД", която е абсолютен бестселър, носи белезите на крими жанра и черния трилър. Няма как да не обърнем поглед и към една наша любима книга "Чудният нов свят", която разказва историите на металните любознателни човечета на Чудомир Драгнев - Чудото. Говорим си за възкресеиня и вълшебства, но и за нещо повече -Рени Чавдарова разговаря с Марин Трошанов. 

"Градската фантастика е свързана с реалията, в която всички ние живеем. Смятам, че до голяма степен това вече е наложено понятие в жанра", казва Марин Трошанов. 

Не голяма част от живота си е прекарал в София и Бургас и това са градовете, към които има най-голямо влечение. Покрай книгите се среща с ученици, студенти и читатели във всяко кътче на страната. Смята, че навсякъде сюжетите са там.

Само трябва да имаш действие и поглед към детайла. 

Вдъхновението за трилогията "Ламя ЕООД" го открива в квартал "Белите брези", отивайки на рожден ден. 

"Бе изключително мъгливо. Хрумна ми, че е много интересно да измисля история, в която тривиалните, злободневни неща, с които се сблъскваме всеки ден, се срещат с нещо свръхестествено. Тогава си мислех за сценарий за комикс, защото работих интензивно с художниците от списания "Дъга", които създават оригиналната версия през 80-те години до днес. После сметнах, че най-добре ще е това да зависи изцяло от мен. Историята еволюира в Бургас, когато пролетното настроение на 2014 година ме върна в училищните времена и напомни за първата ми любов". 

Именно една такава първа, голяма любов е в основата на "Ламя ЕООД" - момиче, което изчезва по време на среща, а нейният любим се бори със свръхестествени сили, за да я открие. 

Марин Трошанов винаги е бил привлечен към хоръра и фантастиката, но моментът, в който навлизат сериозно в живота му е, когато работи в сферата на енергетиката и отговаря за няколко държави. По същото време спечелил и стипендия за Шефийлдския университет. Помни този период с вечерите, когато в часовете до полунощ две седмици пише глава от романите си, две седмици подготвя курсови работи. 

"Така всеки месец една глава и една курсова работа. Това е нещо, което никога до момента не съм повторил, но тогава такава беше моята производителност. Книгите започнаха да стават популярни, наложи се да обикалям из България за срещи с читатели. Така опознах и самата ни родина. Друг е въпросът, че "Ламя ЕООД" не е за деца, но подготвихме детски книги впоследствие", спомня си Марин. 

Снимка: Личен архив на Марин Трошанов

Най-големият хорър на обществото ни днес е, че ние самите произвеждаме твърде много страдание и драма. 

"Големият проблем на хората е, че те просто искат твърде много и не се задоволяват с това, което имат. Опитвам се да водя по-минималистичен живот напоследък. Смятам, че ние се нуждаем от много малко. Винаги съм твърдял, че най-хубавите неща са безплатни и налични - здравето, любовта, близките, времето за себе си в парка, дори. Ако възприемем този начин на мислене и намерим вътрешния си баланс, няма да имаме нужда да правим лошотии. Балансът е нарушен в много от нас". 

Снимка: Личен архив на Марин Трошанов

Писането е интровертно занимание, именно защото е свързано със съзерцанието. Навсякъде може да срещнеш героя на своя разказ. 

"На мен ми дава възможност да манипулирам средата и реалността, в която живея. Но факт е, че на писателя не му е нужно освен фантазията и един лаптоп, дори само лист хартия и химикал, за да претвори какъвто си иска свят", казва още той. 

В последните 10 години хората влизат все по-често в книжарниците, за да търсят български автори. Същата е тенденцията и с останалите изкуства в България. 

"Има преоткриване и възраждане. Когато бях тийнейджър, бяха популярни книгите игри, а авторите си служеха с псевдоними. Тогава те криеха своята националност. Сега не е така". 

Снимка: Личен архив на Марин Трошанов

Светът е изключително променлив и еволюция трябва да има не само в технологиите, но и в образователните програми, смята още Марин Трошанов. Детската литература е в изключителен подем, казва писателят, който се връща от Националния фестивал на детската книга в Сливен. 

"Достатъчно е да погледнете списъка с номинираните и наградените, за да си направите добър читателски списък. Тази година бе награден Благой Иванов", съветва той. 

 Обръщаме поглед и към любимата ни книга "Чудният нов свят", вдъхновена от металните Уондъри на артиста Чудомир Драгнев - Чудото.

"Това е първата за България постапокалиптична книга за деца. Историята започва как хората са изчезнали, но в една изоставена фабрика живеят малки същества, които са открили една ученическа раница. Те искат да разберат какво се е случило с тази цивицилизация..." 

Разказвали сме ви тази история тук!

Снимка: Личен архив на Марин Трошанов

Сигурни сме, че дори на големите тази история ще бъде интересна. Книгата е и с добавена реалност! 

"Смятам, че не всяка книга трябва да съдържа добавена реалност, но всяка една шантава идея, която предоставя вид игра или допънителен ангажимент към текста, обогатява процеса на четене, . Далеч не всяко издание изисква подобен вид кукичка. На първо място се надявам винаги да остане добрата история, последвана от добрата илюстрация и чак накрая от декорацията". 

Разглеждаме в студиото на "Матине" и нашумялата антология "Възкресения", съставена от гореспоменатия Благой Иванов - журналист, кинокритик, изявяващ се в дълбоките води на поп културата. В нея са включени най-популярните градски автори, които в свои разкази разглеждат темата за възкресението. 

"Моята история е за загубата - какво се случва, когато загубиш любим човек. Как приемаме ситуацията, как се борим срещу обстоятелствата и склонни ли сме да се примирим. Само след няколко абзаца, напълно потъваш в историята и я изживяваш успоредно с героя", разкрива Марин Трошанов. 

Главният герой иска да върне любимия си човек, но това води до много виражи в историята. Няма да издаваме края! 

Вижте още в #Maтине!