„Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде не можеш да се скриеш, от която никога не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, комплименти. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти“

Емили Бронте, "Брулени хълмове"

#Имаме ли нужда от Любов? Такава без маска? Кога, къде и колко? Въпроси, които все по-често си задаваме в практичния, забързан, модерен живот, в който все по-често си подаряваме това, от което имаме най-много нужда в ежедневието, вместо онова, за което копнее сърцето...

Кому е нужна любов като в цитата на Емили Бронте от „Брулени хълмове“?

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Задаваме тези трудни въпроси на двама влюбени в #Maтине, които съвсем сериозно са си играли на Ромео и Жулиета от София, но не на сцената! Действително Деян Донков е подвиквал под прозореца на любимата си Радина Кърджилова и благодарение на тази свалка по Шекспир имаме удовоствието да ни гостуват двамата в студиото в Седмицата на Любовта!

Още снимки тук >>>

"Сега вече не е подходящо за такава серенада с маска, защото живеем на седмия етаж. Тогава още живеехме и отделно, а и честно казано няма как да хвърлям подаръците толкова високо. Сега си правим други жестове, а най-големите подаръци са тук пред вас", казва Деян Донков, визирайки малките Христо и Йоан, които гостуват в студиото на #Maтине с мама и татко и домашния им любимец - кучето Чика. 

Радина Кърджилова и Деян Донков в специална фотосесия за #URBN

Снимка: KARE Studio за #URBN

"Обичаме да си подаряваме винаги по нещо малко, да се изненадваме - не е нужно да е нещо материално. Хубава вечеря, пътуване извън София, за да не сме непрестанно в тази напрягаща атмосфера... ", допълва Радина. 

Актьорите Радина Кърджилова и Деян Донков са заедно повече от 11 години. Срещат се много след като вече са се харесали, затова и смятаме, че има какво да научим от тях за Любовта. 

"Любовта се мултиплицира, защото с всяко следващо дете става все по-обемна. Ако мога да я сравня с някаква сфера, тя е балон, който се раздува. Бременее все повече и повече", казва Деян. "Харесвали сме се преди да се познаваме, се оказва. Изпитвали сме симпатии един към друг. Когато се сближихме, тези симпатии се превърнаха в Любов, а любовта в деца". 

Радина и Деян в "Любовникът" на Харолд Пинтер

Снимки: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Освен че са рамо до рамо в живота, Радина и Деян са заедно и в професията си. В "Братя Карамазови", където обаче нямат взаимодействие отбелязва Деян, и в двете пиеси - "Любовникът" и "Нирвана", където се превъплъщават съответно в две влюбени двойки.

В "Нирвана" Радина и Деян съпреживяват изгарящата любов на поета Пейо Яворов и Лора Каравелова. 

"Пиесата е на Константин Илиев. Режисорът Стилиян Петров бе много подготвен. Повече от 10 години е изследвал текстове и документи. Ходил е в държавните архви за информация, затова и репетициите минаха много интересно. Не толкова да задълбочаваме в текста, колкото да говорим за вътрешния живот на Лора и Яворов", споделят актьорите. 

Фотосесия за пиесата "Нирвана", която може да видите в Театър 199 !

Тихомир Рачев

Всяка дума между Лора и Яворов наистина е била изречена или написана.

"Нирвана" разказва една истинска любовна история, която и в Съвремието носи по-специалното усещане именно защото е съществувала. 

"Преди представлението викаме духовете им", шегува се Деян и добавя: "Има една тишина, в която присъстваме преди да стъипм на сцената. Чувстваме, че материята го изисква". 

"Имаме по-различен вид концентрация", съгласна е и Радина. "В тишина се случва всичко, а и подготовката на Деян чисто визуално е по-дълга - сменя цвета на косата си, цвета на кожата си, за да се доближи до образа на Яворов", разкрива за новата пиеса Радина. Премиерата ѝ бе през декември 2021 г. 

"Всеки път, когато я играем, вълнението го има!" 

Вълнението е там и в пиесата "Любовникът" на Харолд Пинтер, където освен че играе с Радина, Деян я и режисира. Представлението показва връзката между мъж и жена в едно абсурдно състояние, но и задава резонен въпрос:

Как да не ни омръзва обичането след толкова закуски, обеди и вечери с един и същ човек?

Снимка: Instagram

"Като режисьор и актьор, в ролята на мъж и любовник на сцената, подходих така: причината да останат заедно в тези игри е дълбока тайна, поради която нямат деца. Въпреки че са в това нещастие, те се опитват да съхранят отношенията си и остават заедно. Така че Любовта, тази малко преекспонирана дума от хората, не е само рози, романтика и шампанско. Да, има ги и тези празнични моменти, но Любовта трябва да се изстрадва, защото страданието ражда познание. Двамата герои играят Друг и Друга в психотрвматичен сеанс, чрез който те стават други, за да бягат от това, което са закопали в себе си. Красиво-тъжно...", разкрива Деян Донков. 

"А иначе ние двамата..."

Деян Донков и Радина Кърджилова споделят, че не слагат личния живот на сцената, защото не всичко трябва да бъде казано. Точно както е в драматургията - тя не казва всичко директно! 

Снимка: Официален профил в Instagram

"Имахме професионални спречквания по "Любовникът", но това е нормално. Беше си в процеса на работа. Гледаме нещата, които са вкъщи, да си останат там. Работата си е работа", категорична е Радина. 

Двамата актьори споделят, че хората в пандемията са станали някак по-изнервени и уплашени, докато те, двамата, са по-спокойни и търпеливи.

Снимка: Официален профил в Instagram

"Пандемията по-скоро ме накара да се замисля кое е важното. Какво точно е Любовта... В такива тежки периоди за човечеството следва да сме по-влюбени в самия живот, защото гледаш на него по-сериозно и осъзнаваш какво е той и колко е ценен. Не е материалното, визирам всички онези реклами по телевизията... Вкъщи спираме рекламите, особено откакто сме повече у дома. Това е плашещото, а успокояващото е, че Любовта съществува", казва Деян. 

Снимка: Официален профил в Instagram

Децата им Христо и Йоан учат и двамата на търпение. Споделят и че в дома им и извън него не се повишава тон. Ако не вярвате, питаме малкия Христо!

А какво отговаря той и още как Деян и Радина прекарват лятото и за какво мечтаят -  може да чуете във видеото! 

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.