#Едно българско село - архитектурен резерват, чието име е вписано от ЮНЕСКО като част от Световното културно наследство, ще приюти разказвачите на бъдещето от цял свят! Става въпрос за село Долен, където от 19 до 28 юли ще се проведе Международната академия по драматургично писане. Изживяването сред приказната, автентична природа ще се проведе за осма поредна година и ще продължи 10 дни, а лекторите идват от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Холандия и Финландия. В студиото на “Матине” успяваме да поканим идеолога на лятната база за писателите - Димитър Узунов. Нека той ни разкаже кои са писателите на Бъдещето!

Тази година в село Долен ще бъде третото от общо осем издания на SUMMER SCRIPTWRITING BASE. 

"Започваме подготовката още през септември предишната година за всяко следващо издание. Първо селектираме менторите, които ще водят workshop-и и лекции. На 15 февруари всяка година отваряме поканата за участие. Тази година ще са 25 участника с много интересни профили от 18 различни държави. Има участник от Канада, а друг е от САЩ. Действително в Европа няма точно такъв тип форуми, които да са на световно ниво в съдържанието и същевременно да са сред природата, под формата на лятно училище. Културно-историческото наследство на Долен е едната привлекателна част, а лекторите, които избираме, са водещи в изкуството на създаване на истории на световната сцена", споделя Димитър Узунов. 

Снимка: Десислава Тодорова

Тази година лекторите от чужбина са Айден Граут ЛьоРу (САЩ), Даниел Бай (Великобритания) , Елина Похьола (Финландия) , Кристиан Рот (Германия / Нидерландия) и Майк Похйола (Финландия). Има и двама българи - Димитър Узунов и Иван Атанасов, който пише сценарии за видеоигри. 

"Тези форми все повече се налагат в драматургията и са част от писането на Бъдещето", казва Димитър. "Толкова много им харесва в село Долен, че един от менторите тази година идва като участник, защото предния път беше само за три дни". 

Още снимки от миналогодишното преживяване ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Десислава Тодорова

Гостите се настаняват в автентични къщи в селото, които датират от XVIII и  XIX в., повечето от които се поддържат от съвременни артисти. Основната база е в "Портите"  - компекс от постройки, за които се грижи художничката Невена Атанасова. Някои от гостите ще бъдат настанени и в Къща "Фудулски", за която се грижи Кети Фудулска и семейството ѝ. 

Подобни събития помагат на доленската общност да запази непокътнат този резерват.

Снимка: Десислава Тодорова

Всъщност високото пеене в Долен и Сатовча бяха вписани като част от Световното културно наследство от ЮНЕСКО през 2021 година. Година по-късно по време на SUMMER SCRIPTWRITING BASE, Долен се превръща в муза на пишещите, вдъхновени от митове, легенди и факти за местността, които намират своето място в текстовете. 

"Тази година темата е Storytellers of the Future. Целта е да съберем ментори и модули, които имат отношение към най-съвременните форми на драматургично писане като дизайн на преживяването, интерактивни разкази за игри... Доста наситена програма имат участниците, но имат един ден почивка, в който ще ходим на басейн и до светилище", споделя Димитър Узунов. 

Снимка: Десислава Тодорова

Снимка: Десислава Тодорова

"Има три основни неща, като подход, за писателите на бъдещето. Публиката трябва да има дума как се развива историята, да има влияние и роля. Важно е историите да създават светове. В Бъдещето мисля, че историите, благодарение на виртуалната реалност, ще предлагат имерсия - ще можем да се потопим в другия свят посредством технологиите все повече и повече. Фентъзите е жанрът, в който бих се развивал, посещавайки workshop-ите на колеги", споделя Димитър Узунов. 

Как се ражда идеята за подобен тип академия? 

Снимка: Десислава Тодорова

"Дълги години живях извън България, далеч - в Париж и Ню Йорк. Когато се върнах, ми хрумна че тук има доста места за така популярния retreat - отделяне от забързания свят сред природата с творческа цел. Тогава срещнах вече покойния драматург и писател Горан Стефановски, който ме вдъхнови, свподеляйки подобна идея. Самият той после, през 2016 година, се включи като ментор в проекта ни", казва Димитър.

Узунов е и съосновател на АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ, който отдавна се грижи да създаде културни събития, които да нареждат България на международната арт сцена. 

Снимка: Десислава Тодорова

"Това, което правим България, вече е на равна нога с цял свят. Допреди 10 години не беше така. Сега дори чужденците черпят опит от това, което правим ние тук. Със сигурност искам културната среда в България да се развие още, но тя е обвързана и с обществото и живота у нас. Мисля, че нашата културна среда се развива и сме на прав път. По различни причини се изливат негативни мнения, но сме в правилната посока. Факт е, че сме част от европейското семейство и сега е по-лесна тази обмяна на опит и финанси. Със сигурност сме на европейската културна сцена", казва Димитър. 

Снимка: Десислава Тодорова

Обещава Акадедемията по писане да е изключително интересна за всички, така както и за самия него! Вижте и чуйте още за най-голямото международно събитие по писане у нас във видеото! 

Гледайте "Матине" всяка събота и неделя от 10:00 ч. по WNESS TV!