#Чували ли сте теорията, според която когато една жена гледа филм на ужасите - нивата на стрес рязко се покачват. Когато гледа документален филм за убийци, заспива спокойно! Затова какво ни остава в #Матине, освен да съберем две жени да си говорят за углавни престъпления... Водещата Рени Веселинова посреща киножурналистa Зорница Аспарухова, за да хвърлят малко повече светлина върху най-новия български аудио подкаст за истински и измислени криминални истории - “Партньори срещу престъплениe”.

"Партньори срещу престъпление" е подкастът, за който Зузи винаги си е мечтала. Тя е фен на криминалните истории и Агата Кристи и със сигурност за времето, прекарано с нея, може да научите тонове информация. "Партньори срещу престъпление" излиза два пъти в месеца, а тридесетминутните епизоди ще препоръчват кървави, страшни, смешни, мистериозни... от онези истории, които изправят косата, докато феновете на жанра пият своя следобеден чай или може би нещо по-силно.

"Хората са любопитни по природата и те винаги искат да знаят "Защо", независимо какво гледат или слушат. Ако има тайна - това ги държи. Как точно е извършено престъплението винаги е основното, което подхранва интереса", смята Зузи Аспарухова. 

Името на подкаста съвсем очаквано е вдъхновено от непопулярна поредица от разкази на Агата Кристи, в която мъж и жена създават детективска агенция с подобно име. Истината е, че Зузи Аспарухова е обмисляла и друг вид заглавие - нещо, свързано с любимата ѝ  героиня Мис Марпъл - име, което киножурналистът дълго време използва като свой псевдоним:  

"Убийство", каза тя!"

"Наскоро четох автобиографията на Агата Кристи и най-интересното е, че тя пропуска в нея да спомене каквото и да било за точно онази година, в която изчезва за 11 дни. Годината, в която мъжът ѝ я изоставя и майка ѝ умира", казва Зузи. 

Тя обещава, че подкастът ще има и специален епизод посветен на Агата Кристи! 

Дотогава обаче ще чуем много интересни истории, като онези за престъпления срещу секси зайчетата на Playboy, които ще се разискват в следващия епизод на подкаста. 

"Започваме с историята на една дама от много консервативно семейство. Тя е едно от първите зайчета на Playboy в края на 70-те. Това е моментът, в който вулгарната естетика пробива, секс индустрията е в пика си. Дамата влиза в схема, в която хората от Playboy заставят зайчетата да говорят по телефона с почитателите си и така един фен започва да преследва това момиче. Драго ще разкаже малко повече за секс индустрията в онези години и за най-известното зайче - Памела Андерсън", разкрива Зузи Аспарухова. 

Зузи Аспарухова отбелязва, че любов и секс е сред най-често срещаните мотиви за убийства, след парите. Отмъщение заема третото място сред най-разпространените мотиви за углавно престъпление. 

Не по-малко интересна е историята за Човека без сърце, която истински равълнува водещата Рени Веселинова. Тя е по истински случай и я очакваме с нетърпение през ноември в "Партньори срещу престъпление". 

"Когато гледаш истории по истински случаи, сред тях има толкова плоски мотиви за извършване на престъпление. Истината е, че когато човек извършва престъпление, той винаги има оправдание за себе си и то е "нямах друг избор", казва още киножурналистът. 

Любимият случай на Зузи Аспарухова от подкаста е за Джаред от Subway. Това е обикновен човек с наднормено тегло, който започва да яде само продукти на Subway и сваля над 90 кг. Гостува на Опра Уинфри, изнася лекции и е мегазвезда. Животът е прекрасен до момента, в който журналистка се влюбва в Джаред и установява, че той е педофил. 

"Той влиза в затвора. Разследването тече от 2012 година. Най-инересният феномен при Джаред е да наблюдаваш как обикновен човек, който изведнъж се превръща в звезда, след това се сгромолясва. Това е един от най-гнусните случаи, по който има сериал и аз го гледах покрай подкаста - исках да разбера защо, как е станало и как са го разкрили", споделя Зузи. 

Сериалите по истински случай трябва да разполагат с изключителна достоверност, казва още Аспарухова. 

"Хората много често лъжат, както казва д-р Хаус", допълва тя. 

Зузи Аспарухова смята, че в България няма традиция за екранизиране на криминални истории. 

"За да правиш жанрово кино и сериали, трябва тази традиция. В нашата история имаме невероятни случаи, но някак си българското кино се цели твърде нависоко. Не иска да прави жанрови неща, а иска да направи или блокбъстър хит или нещо толкова арт, че веднага, на минутата да спечели "Златна палма", отбелязва тя. 

Рени Веселинова допуска, че Зузи Аспархова в един момент има набора от познание да започне да вършее в този жанр. А нейната събеседничка вече роди идея каква невероятна история може да разкаже. Тази и още няколко невероятни истории чуйте в един от любимите ни епизоди в Матине!