#Няма нужда да сме психолози, за да знаем колко важен е погледът за първото впечатление, което оставяме у околните. "Любов от пръв поглед" не е случайна фраза. "Котешко око" - също. Но защо човекът е възприел за красиви котешките очи, а не тези на приматите, например?

Тази седмица объръщаме поглед към Бела Хадид и нейните "котешки очи", които се превърнаха в горещ интернет тренд и заслужено попадат в рубриката #VIRAL на online шоуто на Dir.bg - "Матине".

"Очите са едно от първите неща, с които привличаме внимание. Според психолозите, когато общуваш с някого, погледът ти първо попада върху очите, след това идва редът на устата и после другите части. Котешките или лисичите очи - тези, които са под остър ъгъл спрямо челото, се възприемат като красиви според заложените гени за красота и перцепция", обяснява д-р Дончо Етугов пред водещите на предаването - Рени и Вяра. Естетичният дерматолог е един от топ-специалистите, които знаят каква е тайната на мистичните котешки очи. Съдействал е за появата на стотици изкусителни погледи чрез една от най-актуалните процедури в момента - неоперативен лифтинг с TTL конци, който повдига ъгълчетата на очите, така че да се постигне метчаният ефект.

Снимка: Матине

Конците при тази процедура имат различен период на резорбция и нищо не остава от тях след година - две. Повдигат и фиксират кожата, и стимулират колагена в нея, обяснява специалистът. Мезо и лифтинг конците могат да помогнат за по-младежкия вид във всякакви зони на лицето като най-трудна се оказва зоната на устата и брадичката.

"Лифтинг и мезо конците са добър вариант при жени след 40 годишна възраст с умерено отпускане на кожата - ако има по-сериозно отпускане, ще подобрим частично положението, но тогава трябва да се работи и хирургично", казва д-р Етугов. И не крие мнението си, че хипер-тенденцията на големите неща, която е особено актуална у нас, не е естетически издържан вариант за женската визия.

"Трябва да запазим индивидуалността на пациента. Изживяваме момент, в който се иска хиперкоригиране и огромни форми - хиперустни, хипербюстове, хипермускули. А тайната е да върнем биологичния часовник - да изглеждаме така, както преди 10 години и ако имаме недостатъци да ги подобрим, но не да променим визията си коренно. Природата в повечето случаи е избрала много добри пропорции и форми и много малки корекции могат да внесат абсолютна хармония".

Болезнено ли е поставянето на мезо и лифтинг конци, колко време трае процедурата, кога се появява ефектът от нея и за колко време остава видим на лицето ни? Гледайте цялото интервю с д-р Дончо Етугов в "Матине" с Рени и Вяра.