#Не сте объркали студиото! Добре дошли в новото местенце на #Maтине – леко джази, много американски стил и достатъчно бляскаво като за гостите ни – до един със значими истории, оставящи своя отпечатък по нашето време!

Какво е общото между новото студио на #Maтине и първите ни гости? В премиера сме! Тя, водещата Рени Веселинова, поставя начало на новия сезон, с който дебютираме и в телевизионния ефир на WNESS TV всяка събота и неделя от 10:00 сутринта. И Те – нашите първи гости Ясен Атанасов, Али Вергова и Алекс Костова, които ще блестят на премиерата на дългоочаквания филм „Петя на моята Петя“, вдъхновен от голямата ни поетеса Петя Дубарова!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Плакатът на филма!

Снимка: Личен архив

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21-ви януари 2022 г., близо три години след като тримата актьори се срещат на снимачната площадка. В студиото на #Maтине ви срещаме с главната героиня Петя Монова - изиграна от Александра Костова, с приятелката ѝ Джула - ролята е дебют за Алена Вергова, и с Ясен Атанасов, в ролята на Анди. 

"И две години и половина по-късно, изведнъж продуцентът Ники Урумов ни писа: "Да знаете, че е време за премиера", споделя Алекс Костова. "Преди да започнем снимките на филма, знаех за Петя Дубарова от дете, но за съжаление, не от литературата в училище. Надявам се след премиерата повече деца и млади хора да я четат. Най-много научих за нея от дневниците ѝ", споделя актрисата в ролята на Петя Монова.

Ясен, Алекс, Али и Марин - приятели във филма и извън него!

Снимка: Личен архив

Али Вергова и Александра Костова се познават преди снимките от друг филм - "Маймуна" на Димитър Коцев-Шошо. В него участват Алекс и бащата на Алена - Юлиан Вергов, който виждаме и като директора Крачунов в "Петя на моята Петя".

Ясен Атанасов, който също има своята родова връзка в ленатата - сестра му Алиса се превъплъщава в митичния образ на Петя Дубарова, признава, че е засичал Али Вергова по ул. "Граф Игнатиев", но не е предполагал, че някога ще се срещнат на снимачната площадка. Ясен и Алиса са деца и на големият ни актьор и педагог проф. Атанас Атанасов! 

"Не съм звънял на баща ми за съвети, не знам дали и сестра ми му е искала за снимките", смее се Ясен, който миналата година завърши НАТФИЗ и вече е щатен актьор във Военния театър. 

По стъпките на баща си е тръгнала и Али Вергова, която е студентка първа година в НАТФИЗ. 

В студиото на "Матине", тримата споделят една от неразказаните истории. 

"Обичам да карам като луд доста често, но внимавам. По нареждане на Али Вергова реших да дам малко газ и главната актриса, която се возеше отзад, си удари главата в стъклото, а на другия ден имахме снимки", споделя Ясен. "Почти се поразплаках. Според мен заради този удар ѝ тръгна ролята", шегува се още актьорът. 

"Освен първият ни снимачен ден, всичко друго беше супер!", продължава със смях и Али Вергова. "Първата ни сцена я отрязаха, защото какво каза режисьорът Сашо Косев: "Ами просто не става!". Много бяхме дървени".

Младите актьори с екипа на "Петя на моята Петя"

Снимка: Личен архив

Филмът връща всеки един от нас като с машина на времето в онези съкровени спомени в гимназията, когато вероятно сме били изправени пред първите си изпитания. Така, както на времето Петя Дуброва - младо момиче, затворило в себе талант, чувства, бунт и възторзи, решава да се раздели със живота си, оставяйки кодирано писмо. "Петя на моята Петя" е вдъхновен от неразбраната поетеса, но не е биографична история, подчертава актрисата в главна роля Алекс Костова. 

Коя е Петя Монова?

Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от 11ти клас. На фона на несправедливостта в гимназията, Петя Монова решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците ѝ "в консервни кутии без етикети". Защото системата в лицето на директор Крачунов обича послушните и не толерира различните.

Петя Монова защитава убежденията си - иска училището да бъде приобщено така, че да приютява и различните ученици, поради факта, че неин приятел претърпява инцидент и има трудности с адаптацията след това. Така попада в сблъсък с директора Крачунов, който повежда война срещу подрастващото момиче. Петя Монова е фен на Петя Дубарова и тук е деликатната връзка между двете момичета с еднакви имена. 

Така Петя Монова повдига няколко сериозни теми от големия екран:

Каква е цената да бъдеш различен?

И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а другата мъдра и митична. Обединява ги желанието да живеят по собствени правила и да бъдат такива, каквито са избрали, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“.

 "Според мен, именно защото историята на Петя Дубарова е тежка, затова и "Петя на моята Петя" не е биографичен. Само тя знае какво всъщност се е случило, извън бележката, която е оставила и какво стои зад това нейно, фатално решение. Но да четеш поезията ѝ - това е биографичното, защото там тя всичко си е казала. Всъщност нашия филм разказва как едно младо момиче я възприема и това е повлияващото", споделя Алекс Костова. 

Алекс (вляво) и Алена (вдясно)

Снимка: Личен архив

По темата за различните и потиснатите в нашето общество, Ясен Атанасов не смята, че оттогава до сега нещата са се променили. 

"Не смятам, че ни е била чужда тази тема някога, защото все още има потиснати и различни. От лична гледна точка всеки води свои борби, доста трудни. Продължава да има в училищата хора като Петя, които биват неразбрани или  омаловажавани. Има готини, има гадни, има странни хора. Темата ще е винаги актуална и затова и Петя Дуброва е вечна", споделя младият актьор. 

Али Вергова признава, че никога не се е чувствала като аутсайдер, дори в първите моменти, когато се е качвала на скейтборда - дъската, която стериотипно свързваме повече с момчетата. Затова пък и тримата приятели са избрали трудния за проправяне път към голямата сцена - професия, която като че ли в България не се е радвала в годините на чак толкова голяма обществена подкрепа. 

"Субективно е. Винаги ще има хора, които ще уважават изкуството във всяка една форма. Затова трябва да се възпитава точно това у младите хора", споделя Алекс Костова. 

Тримата обаче са категорични:

Те вярват в изгарящата любов! 

"Трябва да я има! Вярваме до някаква степен", казват младите актьори! 

Още от разговора и за това толкова ли е лош героят на Юлиан Вергов в "Петя на моята Петя", Ясен ли е черната овца в артистичното си семейство и защо искаме да подражаваме на злодеите - може да видите във видеото! 

В заключение обявяваме, че от днес нататък трябва да потърсите хаштагът:

#АзСъщоСъмПетя

 

 в социалните мрежи, за да се включите в социалната кампания към филма. В нея всеки един от вас може да разкаже за момента, в който се е почувствал потиснат, смачкан, употребен като талант и да потърси вдъхновение и съвет от любимия си актьор във филма като го тагне!

Личните си истории може да споделите по поста на #URBN и „Петя на моята Петя“ в Инстаграм и Фейсбук!

Тагнете и любимия си актьор от лентата и вижте какво ще ви отговори той!

Очакваме от вас и коментари дали ви е допаднал филма и дали ще четете още по настървено Петя Дуброва, която все още е сред нас!

Това беше всичко от #Maтине, но само за тази седмица! Харесва ли ви новото ни студио? Гледайте ни отново тогава и в събота и неделя по WNESS TV от 10:00 и последвайте URBN в социалните мрежи! 

 ***

Премиерата в кината през 2022 г. е по повод навършването на 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време. 

Филмът има субсидия от Националния филмов център и е подкрепен финансово от Община Бургас. Продуцент е Николай Урумов,  „БЪФ пикчърс”, копродуцент е Кръстьо Ламбев „Консепт студио”.

Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Ролите са поверени на Александра Костова („Маймуна“), Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Голяма част от хората в екипа са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.