#Обикновено се случва така, че след като пролетта категорично се завърне, много от нас бързо обръщат поглед с надежда и към предстоящите летни месеци, когато ще събираме тен с новите си бански. Не е тайна, че правилното хранене е ключ към здравото и красиво тяло, но какво ако ви кажем, че общоприетите диети и режими всъщност няма да ви свършат работа? За сметка на това ключът към мечтаната фигура изглежда е скрит в персонализираното хранене и ефекта, който оказва върху цялостното ни здравословно състояние. 

Едва ли има човек, който да не е запознат с общоприетите препоръки за здравословно хранене и колко тясно свързано е то с всеки един аспект от здравето ни. Замисляли ли сте се обаче, че става дума именно за средностатистически съвети и насоки, а всеки един човек е съвсем отделна вселена, изградена от конкретни и най-разнообразни характеристики и потребности? Организмът на всеки от нас е строго индивидуален и именно поради тази причина един и същ обещаващ хранителен режим дава коренно различни резултати при различните хора. Затова и в този епизод на #Матине ви срещаме с хранителния специалист Панко Станчев, с когото тръгваме по пътя към балансирания и най-вече устойчив във времето модел на хранене.

Връщаме се назад във времето, когато, още като малко дете, Панко започва да се занимава активно със спорт - буквално скача в плувния басейн, където и до днес успокоява тялото и ума си. Но макар тренировките да подобряват спортните му умения, Панко признава, че в началото не е обръщал внимание на начина, по който се храни и въпреки физическото натоварване, промяна в телосложението не настъпва. В тийнейджърските си години хранителният експерт осъзнава, че трябва да се задълбочи в темата за храната, а първите резултати не закъсняват. Затова и съвсем естествено задълбочава интереса си на тази тема и кандидатства фармацевтични науки в Лондон, където в последствие придобива и магистърска степен по фармацевтична медицина.

"Именно там се запознах с персонализирания подход в медицината, който в последствие прераства и в храненето. Тогава реално разбрах какви глупости съм правил и какви подходи съм предприемал, които са били изключително рестриктивни, впрочем. И така се зароди това ми желание наистина да се докосна до научния подход, който да бъде съчетан с индивидуалностите на човека. Храненето не е просто акт на нахранване - това е комуникация с нашия организъм и ние трябва да знаем какво да му подадем. А това, което му подаваме е строго индивидуално. Това, което съм забелязал в работата си с пациенти е, че всъщност те не толкова не знаят с какво да се хранят, а не знаят по колко, кога и как спрямо техните индивидуални цели и възможности да се хранят. Тъй като ежедневието на един спортист и ежедневието на една майка се различават страшно много.", споделя Панко.

Така разбираме, че експертът стъпва не само на дългогодишния си опит с различни пациенти, но ползва и персонализиран подход за постигане на желаната форма, базиран на научно потвърдени методики, водещи до постигане на устойчиви резултати.

"Това всъщност е индивидуален подход, който се върти около три основни стълба. Единият и може би най-важен е научният стълб, тоест научно потвърдени методики, които водят до устойчиви резултати във времето. Проблемът е, че ако стъпим само на научния подход и ползваме една наистина валидирана научна информация, която обаче е изградена за средностатистическия човек, то нямаме този индивидуален подход. И това е вторият стълб, на който аз се опирам. Затова аз подхождам към всеки пациент не като моята среща в 15:00 часа, а като човек с различни възможности, различни здравословни маркери и различни цели. Цялостното подходът е насочен от това, което работи за генералната публика към това, което би проработило за конкретния човек. Защото това, което е оптимално от научна гледна точка, не винаги е практично за индивидуалния човек. И третият важен стълб е личният опит на хранителния специалист, на треньора, на диетолога или както искаме да го наречем. Много е важно, тъй като именно ако имаме достатъчно опит, който сме изградили във времето, можем всъщност да разберем дали това, което имаме като база от научно потвърдени методики може да бъде директно приложено при дадения човек."

Любопитен факт е, че стомашно-чревният тракт на човека е дом на над 39 трилиона микроорганизми, известни като "чревен микробиом" или "чревна микрофлора". Всички тези микроорганизми подпомагат правилната дейност на имунната система, на храносмилането и усвояването на хранителни вещества, а от тях дори зависи доброто емоционално и психично здраве. Затова информацията за реалното състояние на нашия микробиом може да доведе до решения на куп здравословни проблеми, за които дори не сме и подозоритали, че започват от стомашно-чревния тракт.

"Всъщност микробиомните тестове и анализи са нещо ново в науката, което навлезе сравнително скоро. Тези анализи са един от инструментите, които ни позволяват наистина максимално да персонализираме и да таргетираме нашите съвети към индивидуалния човек. Това всъщност е анализ на микроорганизмите в нашето тяло. Всеки човек има индивидуален микробиом от микроорганизми, които едновременно си комуникират и ни дават изключително ценна информация за това как реално ние можем да се храним, как можем да живеем спрямо нашите нужди, дали имаме някакви липси и ни дават нужната информация, така че ние да се храним целесъобразно в дългосрочен план. А това е всъщност, което трябва да знаем - как да се храним в дългосрочен план."

Друг любопитен факт е, че 80% от имунитета ни е локализиран именно в червата. И макар темата за персонализираната медицина и специализираните генетични изследвания да е сравнително нова не само в България, но и в световен план, развитието на медицината вече може да предложи възможности за детайлно анализиране на състоянието на човешкия мокробиом. От Панко научаваме за "Микробиомния паспорт" и важната информация, която можем да получим за здравето си чрез него.

"Микробиомният паспорт е един изключително ценен тест, който дава анализ на над 1500 различни щамове микроорганизми в тялото, не само видове. Генерално той дава информация в три основни области. Първата област е микробиомната композиция - дали има достатъчно разнообразие на микроорганизми и какво е тяхнто здраве. Втората графа е храненето и именно въпросът "С какво да се храня сега?" - по-въглехидратна диета или нискомазнинна, или високопротеинова и така нататък. Именно тази графа дава отговор на всички подобни въпроси. И третата графа съответно е здравето на различни органи, системи и канали за пренос на информация в нашето тяло. Това например може да бъде връзката между червата и мозъка. Или връзката между червата и сърцето, червата и кожата - имам пациенти, които се чудят защо имат проблеми с кожата и не са подозирали, че тези проблеми реално идват от червата. И когато се предприемат нужните мерки, за да се балансира микробиомът, се изчиства и кожата. Чрез микробиомния паспорт ние реално получаваме цялостна информация за това, което се случва в нашето тяло."

Експертът признава, че все още среща трудност да убеди част от пациентите си в смисъла и важността от персонализираната медицина, но споделя, че след като веднъж му се доверят, пациентите му се удивляват от разликата не само в собствената си фигура, но и в общото здравословно, емоционално и психично състояние. Затова и в #Матине ви предлагаме неговия първи и задължителен съвет за здравословно хранене, а останалите решения, както научихме, се крият именно в червата.

"Моят най-ценен съвет е нещо, което дори и за мен е трудно, не само за моите пациенти, а именно - да се храним бавно, спокойно и осъзнато. Колкото и да звучи шаблонно, резултатите, до които води този подход, са изключително различни. Ако ние се храним спокойно, бавно и наистина осъзнато отделяме време, а не просто да хапнем нещо набързо или на крак. Разбира се, хранете се с минимално преработени храни, движете се малко повече, бъдете здрави и се радвайте на живота."

Неслучайно започнахме разговора с темата за пролетта и така ще го завършим, защото именно с промокод PROLET можете да получите 10% отстъпка за вашия "Микробиомен паспорт" от НМ Дженомикс от 08.04.2022 до 08.05.2022, така че не губете време!

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още какви са признаците на влошения микробиом и факторите, които водят до това; що е то ентеротип и как да разберем към коя група спадаме и възможно ли е наистина да си гарантираме здраво и красиво тяло за цял живот.

Можете да гледате епизодите на #Матине и в ефира на WNESS TV всяка събота и неделя от 10:00 часа.

* В предаването се реализира с подкрепата на НМ Дженомикс!