#Избухването на COVID-19 пандемията се оказа благодатна почва за избуяване на многобройни конспиративни теории за коронавируса, които могат да бъдат убийствени. Според една от тях, заразата може да се лекува чрез консумацията на метилов алкохол. Това доведе до смъртта на повече от 700 души в Иран.

България е истински рай за конспирациите, показват редица проучвания по темата. През март 58% от българите смятаха, че коронавирусът се разпространява умишлено, сочат данните от допитване на Gallup Internаtional. Анкетата е направена в 28 държави на четири континента и показва, че българите са най-подозрителни към разпространението на заразата от всички участници в проучването. Малко след нас са Еквадор и Палестина.

Само преди дни стана ясно, че по данни на Световната здравна организация 37% от българите не искат да си поставят бъдещата ваксина срещу COVID-19 и причината за това е вярата в конспирации - като тази, че ваксината има някакви други "намерения", а не защита.

Едва всеки 1 на 3-ма души смятат, че конспирациите за коронавируса не са истина. Толкова са и хората, които отговарят с "Колебая се". Приблизително по равно са привържениците на тезата, че заразата е пусната нарочно като биологично оръжие, за да намали човечеството и, че е дело на фармацевтични компании, които да спечелят от лекарства и ваксини. А теорията, че 5G мрежите са източник на инфекцията пък се оказа в основата на нападения и палежи на повече от 90 предаватели във Великобритания. Подобни настроения има и в немалко други държави. 

Темата за световните конспирации изглежда все по-настоятелно ангажира ума ни, а online шоуто на Dir.bg - "Матине", е мястото, където можете да зададете своите въпроси, свързани с конспирациите. Всяка седмица в предаването говорим с експерти, професионалисти и хора с интересна гледна точка по най-актуалните теми в страната, а вие не се колебайте да се включите в разговора.

В следващия епизод на предаването ще говорим със сценариста на едни от най-успешните сериали у нас - Тео Чепилов. Ще се срещнем също с неповторимия Китодар Тодоров, а терапевтът Нели Петрова ще ни покаже как да се справим с подозрителното поведение... на кучетата. 

Заразяват ли опасните идеи умовете ни? План за нов световен ред ли е COVID-19 пандемията? Какво му има на това 5G и кацали ли са изобщо американците на луната?

Очакваме вашите въпроси за конспирации в коментар под публикацията или на фейсбук страницата на #URBN. Отговорите ще получите следващата сряда точно в 08:00 часа в новия епизод на "Матине".