#Поемаме си дълбоко въздух, защото ще говорим за новия тренд в лайфстайла – техниките на дишане, майндсета и биохаковете, които ни спасяват от стреса и емоционалните кризи и могат да ни помогнат да живеем над 100 години! При нас е българинът, който учи американците как да живеят до дълбока старост, при това спокойно и щастливо!

Едва ли някой от нас си спомня как точно е дишал вчера по това време. Оказва се, обаче, че това е много важно и животоспасяващо дори! Защо - питаме Дойчин Кършовски, който хващаме между множеството му ангажименти в България точно преди да отлети отвъд Океана!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"Подсъзнателно сигурно всеки от нас има някаква грижа за себе си по отношение на здравето. Ние първо сме егоисти и ни е грижа за нашето здраве и след това - за здравето на другите. При мен всичко започва може би от моето спортно минало и кариерата ми във фитнес средите", споделя Дойчин за момента, в който осъзнава, че дишането е сред най-важните аспекти на щастието. 

Снимка: Личен архив

Кършовски  живее в САЩ, а преди седмици излезе първата книга" Дишам", част от поредица , на която той е автор. Той е спортист, ветроходец, варненец, човек с прекрасно чувство за хумор и ерудиция. През 2003 г. се премества със семейството си в Синсинати, САЩ. Изгражда кариера като персонален треньор в една от най-големите фитнес вериги.

През 2018 г., воден от разбирането, че всеки трябва и може да инвестира в собственото си здраве и дълголетие и че за това не е необходимо повече от 10 минути на ден, издава книгата "401 Фитнес - Как да спестим здраве за дълголетие".

"Бях на летището в Торонто и чаках закъсняващ полет. Разглеждах YouTube видеа и видях човек, който си задържа дишането над 20 минути. Веднага се пробвах аз колко ще издържа. Успях за 40 секунди. Като професионален водолаз и спасител не можех да повярвам. Веднага си купих книгата на този човек и се записах за негов курс - още на летището", спомня си за първата среща с Дишането Дойчин. 

Днес многоцветните теми, които обсебват вниманието му, могат да се обобщят като дълголетие и майндфулнес (наблюдение и осъзнаване с цел постигане на баланс между тялото и съзнанието). Или казано накратко:

Да сме здрави, пълни с енергия, ентусиазъм и радост от живота до последния си ден.

За Дойчин Кършовски Дишането е необятна Вселена.

Макар да е най-естествения процес, разбираш колко много не знаеш за него. Колкото повече учиш за него, повече се объркваш. Така Дойчин решава да събере биохакове за Дишането, за да вършат работа на хората в нещо като сборник. Той е първото издание от поредицата: "Тази книга няма значение".  Петте книги ще покрият 5 различни области. Първата е за Дишането. 

"Малки трикчета, които без значение дали вярваш в тях или не, работят по начина, по който са написани. Това наричам биохак!", споделя Кършовски. 

Останалите четири книги засягат няколко области, като инструмента Сън и Движението, съхраняващо качеството на живот до последния ден и Храненето. 

"Да живея до 150 години е моята първата цел. Може да звучи като фантастика, но в следващите 10 години ще видим повече столетници отколкото сме имали. Това е благодарение на науката, медицината, технологиите, пърформънс коучинга и т.н. Става по-добър живота ни.", споделя той. 

Ролята на пърформънс коуча е да направи така, че линията на живота да е толкова дълга, колкото е линията на здравето. В последните години на живота ни, линията на живота ни се скъсява именно заради зависимости и намарливост към здравето. 

"Представи си една дисциплина, една Олимпиада те чака на 100-годишния ти Рожден ден! Трябва да започнеш подготовката още сега и да я продължиш през останалите години до 100", казва Дойчин. 

Според Кършовски:

Има само 3 неща, с които трябва да промениш храненето си

"Сигурно всяка диета си има последователи, а има само 3 начина, за да се въздейства на храненето. Колко ядеш, кога ядеш и какво ядеш. Правим ли ги съзнателно, ще можем да променим храненето си. Ако си съзнателен за тези три неща, шансът да прекалиш е малък ", споделя той.

Според Дойчин Кършовски дори политиците могат да влияят на въздействието си над избирателите, ако дишат правилно. И още - Рени Веселинова си говори за българския превод на чуждиците за по-добър живот, за помощта, която можем да получим, за да станем столетници.

Ако искате и вие да се пробвате да станете столетници - вижте как във видеото! 

Можете да гледате #Матине и всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!