#Какво е общото между Деня на Независимостта и Българският спортен тотализатор? Вероятно въпросът ви звучи неуместен и ако е така, не сте внимавали в часовете по история! Причината е, че първата лотария в България е съзададена много преди да е обявена независимостта на България от Османската империя и в това отново има пръст Фердинанд I.

Годината, когато е издаден указа за първата лотария в България е 1898. Фердинанд е още княз. Това се случва точно 10 години преди историческата дата 22 септември, когато е обявена Независимостта на държавата и когато княза ще стане "цар". 

Всъщност първите опити за организиране на лотария в България прави Михалаки Георгиев по времето на първото Пловдивско изложение през 1892 г. Това е поредна косвена стъпка към свободата, част от множество процеси и от пътя на българския елит, който прави опити да следва модела на западноевропейските страни.

На 15 декември 1897 г. се приема Закона за учредяване на "Софийска градска класна лотария" и на Софийската община е дадено правото да я организира за 20 години.

През това време са забранени продажбите на билети от чужди лотарии.

"Софийска градска класна лотария" започва преговори с Генералното банково Елзаско дружество в Страсбурги през май 1898 г. се подписва договор за отстъпване на концесия. 

До Балканската война лотарията е към Столичната община, а след това към държавата, като контрола се осъществява от Министерството на търговията. Първоначално са пускани по 50 хиляди билета, като тегленето се извършвало в специална зала в София, в присъствието на нотариус, двама членова на Управителния съвет, двама общински съветници и двама представители на продавачите на билети. 

През 2011 година държавната лотария се влива в Българския спортен тотализатор. Затова и името на Фердинанд е специално и днес Спорт Тото ще раздава подаръци. 

Водещата на #Maтине Рени Веселинова решава да си направи експеримент в София, като провери дали случайно най-накрая сме се научили да не бъркаме тези два важни, национални празника през септември. Освен, че ще провери знанията и отношението на гражданите към тях, ще ги зарадва с подаръци от Спорт Тото и ще им помогне да запомнят завинаги правилните отговори, за да са пълни отличници за следващата година. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

 И така - чувстваме ли се независими и от какво зависим? Защо във Велико Търново е още по-празнично, отколкото в София - припомнете си българската история с Рени Веселинова!