#Вдъхновен от пътуване през цветния свят на едно безкрайно лято, един мечтател и авантюрист трябва да попадне поне веднъж на върха на София - на 28-ия етаж на грандхотел "Милениум". Там е отправено едно неустоимо предизвикателство към градската среда...

Там е мястото, където да се понесеш на най-бляскавите (макар и неудобни) токчета, да наметнеш най-екстравагантните палта върху най-смелите си тоалети. Там папийонката и ръкавелите никога не са излишни, а коланът ти може да е от змийска кожа, стига да е във фокуса на аутфита ти. Дори шапка с перо от паун би пасвала идеално на еуфоричната и същевременно луксозна атмосфера там, на 28-ия етаж, точно срещу Витоша, точно под звездите...

Всичко говори за предстояща среща, в която сетивата са попаднали в кралската свита за едно незабравимо пътешествие с вкус на свежест, качествени съставки, смели и ярки вкусове от Изток към екзотичния и пиперлив Юг и обратно.

Това е бал, в който танцовите стъпки изостават пред авантюрата на небцето!

В средата на януари, под кулинарната палка на шеф Теодор Танков, София затаи дъх не само пред величествената гледка към трептящите светлини на един пулсиращ град, но и пред величието на един невъобразим талант.

"Осъществихме своята мечта - създадохме място като изживяване за всички сетива", посрещат ни с тези думи в най-новия столичен спот.

Това е BORN FROM A FUSION OF FLAVOURS СПЕКТРУМ - панорамният ресторант на София.

В съвременния азиатски фюжън ресторант с латиноамерикански привкус, където шеф Тодор Танков е главното действащо лице, секундата от докосването на небцето до първата хапка от блюдата е миг на блаженство. Заражда се онова интуитивно усещане за хармония на вкусове с леките нюанси на сладко, солено и пикантно, допълващи се едни други, докато разцъфва еуфорията.

Снимка: SPECTRUM

Там, насред модерен интериор с арт инсталации, неусетно повлечено е тялото в ритъма на музиката пред спиращите дъха 360-градусови гледки. Погледът се отнася, зажумяващ от сливащите се като милиарди светулки ивици, донасящи празничен шепот. Интимността заглушава бързея на ежедневието, за да се отдадеш на специален разговор, в който ароматите на два парфюма се сливат, така както вкусовете. Смеховете са звънки, думите са напевни и тази феерична нощ е най-специалното, което можеш да си подариш след дългия ден в града.

Жизнена, енергична, смела и изтънчена атмосфера!

Такъв е полъхът в просторния СПЕКТРУМ, а селекция от авторски и класически коктейли, както и внимателно подбрана селекция вина и алкохолни напитки от различни региони по света, от Азия до Латинска Америка, се грижат за правилния тонус.

Авантюрата е в разгара си!

Екипът на СПЕКТРУМ е в съмишленичество, планиращо да се отдръпне деликатно от балканското меню и да се впусне в екзотичните води на съвременната азиатска и латиноамериканска кухня. Фокусът пада върху съчетанието от аромати и вкус на безгрижни пътувания и луксозни вечери, представени в по-модерен и прогресивен стил, разположени в най-забележителното място в града - грандхотел "Милениум".

Снимка: SPECTRUM

Знаем, че фюжънът е висш пилотаж, но да го пречупиш през призмата на собствените си усещания, както дръзва шеф Танков - това вече е кулинарна философия!

Храна за авантюристи и пътешественици

Трябва да си готов за зрелищна авантюра с небцето, ако избереш някои от must eat възможностите, които са и запазена марка на СПЕКТРУМ.

От соевите рулца инари, със сирене от кашу, черен чесън и Тонкацу сос до Севиче Хамачи (златно цвекло и дайкон с юзуджинджифилов дресинг, чили и хайвер от сьомга и есетра), апетайзърите са дразнител, който те подтиква да експериментираш и да забравиш носталгичните вкусове.

Tрябва да опитате и чипса от плантейн с японски подправки за по-нататъшно настройване!

Дръзнете да го комбинирате със салата от цветни домати с мус от печен патладжан (мариновани селъри и краставици и кимчи дресинг с горчица) като преход към основното блюдо.

Снимка: SPECTRUM

Бао бън с темпура скариди (и още мариновани кореноплодни, кинг ойстер гъби и юзу сос с мексиканска чушка Чили Анчо) е интерпретация на градския тренд в кулинарията и друг вариант за апетайзър.

Основите на моята вкусна авантюра бяха свинските ребра "ПАТА НЕГРА" в корейска мисо-агаве марината с круши и тонка боб, спайси майонеза с манго и чипс от лук...

Ако все пак традиционализмът надделява (което не е неочаквано, според Симон дьо Бовоа в душата на всеки авантюрист живее консерватор), заложете на скаридите темпура!

Завършете авантюрата на небцето с десерт: Спектрум чийзкейк с матча и сладък боб - с гел от манго, карамелизиран бял шоколад и личи е невъобразима експлозия в устата, а домашните сладоледи с червено цвекло, лилав картоф, мисо карамел и пекан, бергамот и тонка боб са бомбастичен финал!

Снимка: SPECTRUM

Ако прекарвате време в мисли за бъдещето, няма да сте истински авантюрист, казал е големият унгарски писател и учен Антал Серб. Приключението е нещо, което се случва от един момент до следващия, няма вчера и няма утре. Всичко останало е само дребна буржоа.