"Строежа" е място, което само по себе си говори много. То е институция. 

Мястото е създало своя субкултура, мени си локациите, така както и животът ни и градът се променят, но никога идеята. А идеята е да събира всички фенове не само на рок класиките, но и на алтернативната музика. 

Спомням си как някога бях завела в "Строежа" на "Леге" румънски литературен критик, гост на един от фестивалите в София.

Той беше искрено впечатлен като голям почитател на алтернативния инди рок. Беше впечатлен колко интересна музика чува и че тогавашната сцена на Букурещ дори не могла да предложи нещо такова. 

Новата локация на "Строежа" е вече налице, вече с няколко събития зад гърба си. 

С един от двигателите на едно от най-легендарните и съществуващи през годините заведения в София - Мартин Михайлов, разговаряме за трансформирането на мястото, промените в града и културната сцена на София, както и за това какво ще предлага новото място на "Раковска"-116. 

- Мартине, ти от години наблюдаваш градската среда в София по-конкретно в нейния клубен живот - как се променя София в това отношение последните години?
- Качеството на предлагане става все по-високо.

Както често казвам напоследък, чувствам, че в баровата и клубната среда достигаме топ европейско ниво и мога да защитя това с аргументи.

Конкуренцията е градивна, наблюдава се отношение към детайлите и старателност при привличането на посетители.

Нощна София е едно скрито бижу.

Източник: Личен архив

И се надявам скоро да бъде по-широко популяризирано, а и новите управляващи на столицата да подходят с толерантност и разбиране относно това колко важно е да си говорим за нощния живот като за индустрия, като за стратегически туристически инструмент, като за културна забележителност на града и страната, като прекрасна възможност за реална социализация.

- Едно легендарно място като "Строежа", където аз лично съм прекарала студентските си години (локацията в Студентски град), има ново свое пространство. Кажи повече за мястото и защо решихте да смените локацията от ул. Леге?

 Оказва се, че локациите често имат срок на годност.

Период на експлоатация. Докато идеите - не. Клубовете се правят от посетителите, не единствено и само от адресната регистрация или самото помещение. "Строежа" отдавна е надраснал физическото си съществуване и нашата дейност се появява във всякакви аспекти в България и чужбина.

И в Студенстки град, и на "Леге" клуб "Строежа" се възползва максимално от физическото пространство, максимално и от времето, с което разполагахме - 17 години на първото място и още почти десет на второто. Студентски град напуснахме по комплексни причини.

Източник: Личен архив

В един и същ период от около две години, между 2010-2012 г., ситуацията в този квартал на София много се промени. Започвайки от финансовата криза, преминавайки през амбициите на шепа политици да затрият бизнеса там, достигайки до забраната за тютюнопушене, която ние спазваме от самото начало и куп други административни проблеми. Забраната за тютюнопушене доведе очаквано до друг проблем - създаването на шум пред заведенията.

Ние пускахме динамична музика, и то силно, пускахме песни с велики припеви, на които всички избухваха, а стигнахме дотам, че да правим забележки от сорта на "Хайде малко по-тихо, хайде малко по-леко!" Това не беше за нас, това вече нямаше как да бъдем ние.

Няма какво да се лъжем, "Строежа" беше залепен до жилищен блок и колкото и през годините хората в студентските общежития около нас да ни бяха приятели и фенове, новото време и новите посетители си идват и вървят с нови претенции - в случая съвсем основателни.

Загуби се и чарът на Студентски град - това с компаниите и събиранията по стаи и етажи, създаването на локални трендове и въобще начинът на живот се култивира.

Социалните мрежи закотвиха студентите по стаите им, което попречи създаването на мини-общности на териториален принцип да продължи.

Кварталът се обособи като отделна единица - с хилядите нови живущи извън студентството, с множеството новопоявили се частни сгради.

В това няма нищо лошо, но вече нашето място не беше там. През тези години бяха поизчезнали и аналогичните на "Строежа" по стил други клубове и барове там, което направи Студентски град по-малко атрактивен за идващите от другите части на София любители на по-алтернативната музика.

Центърът най-накрая стана доста по интересен. Нашите посетители се преместиха основно натам. Това беше и нашият път и нашето бъдеще. Може би някой ден ще опитаме отново в Студентски. В локацията на бившия клуб "Кокарача" на "Леге" 10 ние видяхме мястото, където можем да се отпуснем, без да пречим на никого.

С времето то ни отесня, употребихме го по най-добрия начин, но дойде време да се развиваме напред. "Строежа" на "Леге" се превърна в инкубатор на млади банди, на банди с по-малък обем аудитория, които намериха своето развитие там.

Източник: Личен архив

През настоящата година изникна възможност да преместим "Строежа" на място с по-голям капацитет и повече потенциал.

Условията на "Раковски" 116 са много добри. Създадохме действително много качествен клуб, с всички необходими екстри.

Моментът също е доста подходящ, тъй като "Строежа" започва своята 27-а годишнина, влиза в "Клуб 27", което е перфектна възможност да докажем, че този символизъм може да означава и нещо позитивно, може да означава ново начало. Не се страхуваме от промяна, особено, когато се прави за добро.

- Каква е атмосферата на мястото, дизайнът, това, което посетителите могат да видят, чуят, усетят?
- "Строежа" на "Раковски" е с капацитет от над 400 души. Страхотен саунд от марката "Адамсон", достатъчно голяма сцена, височина, бекстейдж и всичко необходимо за провеждане на качествени концертни и парти събития на световно ниво.

Друг плюс е, че е на кота нула и ще работи седем дни в седмицата, включително и през деня.

Концертните и диджейските събития ще се случват между сряда и събота, а през понеделниците, вторниците и неделите ще изобилства от ранни събития от типа на "стендъп комеди" представления, литературни четения, куизове, след чиито край вечерите ще продължават с диджейски афтър партита.

В ранните часове на събота и неделя постепенно в програмата на клуба ще започат да се включват и детски събития: куклени представления, музикални и други театрални постановки, джаз за деца и други.

В следобедните часове през уикендите имаме условия за излъчване на спортни събития на големи екрани. Въобще, възможностите на новото място за стария добър "Строежа" вече стават неограничени.

Източник: Личен архив

- "Строежа" е запазена марка, повечето хора, които не са чужденци, разбира се, знаят много добре какво да очакват от това място, където и да се намира то - хубав алтернативен рок и добро място за танци, връщане към златната ера на рок музиката... Има ли нещо все пак, с което новата локация на Раковска може да ни изненада?
- Всъщност, освежаващото е, че "Строежа" се завръща към първообраза си. По-отдавнашните посетители помнят, че през първите 10-15 години от съществуването си клубът работеше целодневно и без почивен ден от седмицата.

А най-новото е включването в програмата на детски събития, което вече буквално означава едно напълно ново поколение тепърва да започне да стъпва в "Строежа" от съвсем ранна възраст.

Ще приютим и част от популярните партита на "Терминал 1", докато другият клуб търси своята бъдеща локация. След Нова година в концертната програма ще започнат да се появяват и чужди имена, с които преговаряме в момента.

- Промени ли се дефиницията за "Строежа" от годините, когато беше в Студентски град? Ти разви това място, най-малкото като различно присъствие в градската среда в центъра, има открит "Строежа" в Борисовата лятото...
- Не мисля. Идеята си остава същата, просто се обогатява откъм формати.

"Строежа" стъпва на фундаментален етап от развитието на един меломан, като от една страна за едни дава нови хоризонти, от друга винаги може да се използва като спасителен остров за феновете на утвърдени творци и изпълнители.

Да, при открития "Строежа" стилово е малко по-олекотено откъм крайности или строга тематика, което хем е очаквано за летен бар, хем почти няма други летни барове с подобна, по-алтернативна селекция. Малко са.

- Как би описал новия "Строежа" с едно изречение?
- И нова, много по-пъстра възможност, и класика, на която винаги сме държали.

- Какви събития предстоят? Ще има ли банди, които да слушаме на живо?
- Към настоящата дата предстоят коцерти на Остава; Babyface Clan; No More Many More; Mila Robert; Cool Den; Plastic Bo., hug or handshake; Лошите и Конса; Plastic Bo.; O.H.; K.O.R.A.; The Lefties, Opium, Parallel, Илко Биров и др.

През 2024 г. се очаква включването и на чуждестранни групи. Сред диджеите се нареждат имената на Leeroy Thornhill от The Prodigy; Anton Hristov; Feel; DJ Marti G; Rado Gergoff; DJ Pop CoЯe; Nena; Emil Prize; DJ Groovy George; Ping Pong Galia; Vladi Mer; Nedko и много други.

Очаква ни още "Пощенска кутия за приказки", "Джаз за деца", "Музикалните куизове" на Гурко от Анимационерите; стенд ъп комеди шоута от началото на декември. Пъстро е.