#Ханбокът е традиционно корейско облекло, което можем да определим като националната носия на Корея, но то никак не изглежда анахронично и остаряло, а днес е свързано с глобалния тренд на К-поп културата.

Как корейската носия е станала поп култура и каква е причината в урбанистичен съвременен Сеул да виждаме момичета с ханбок и К-поп грим и стайлинг?

Модернистични офиси в Сеул и банди от К-поп фенове с ханбок

Снимка: Юлия Владимирова

Ако се разхождате из туристическия център на Сеул, ще забележите много туристи и местни, обикалящи около Букчон и дворците на династиите в традиционни дрехи. Разходките в Сеул са магически, заради това, че минало и бъдеще се смесват в едно, за да създадат нещо, което не можете да видите другаде.

Мечтите за технологично първенство на Корея се смесват със стотици К-поп трендове, от традиционни дрехи, грим, напомнящ очните линии на миналото и принцесите от вековете на династиите в Корея, до звуците на световни К-поп групи, за чийто концерти хиляди фенове по света биха дали цялата си тийнейджърска енергия.

Първа разходка в Сеул и среща с ханбок рокли в градски парк

Снимка: Юлия Владимирова

Корейските ханбоци са част от градския пейзаж. Това са цветни облекла, които са били носени още по време на династията Чосон. Сега, разбира се, те изглеждат по-различно от дизайна някога и са по-модерни, адаптирани към днешното ежедневие и дори още по-цветни и бляскави... и не на последно място... идеални за снимка в Instagram!

Корейското облекло е използвано за първи път в династията около 3 век пр.н.е. По онова време повечето хора били номади, така че ханбоците били предназначени и за това да улесняват движението им. Това обяснява широката долна рокля и удобното горнище. Дизайнът на ханбок е преминал през много трансформации.

Един от дворците на Сеул с групи младежи, облечени в ханбок

Снимка: Юлия Владимирова

Модерният ханбок

Традиционният корейски ханбок се е развивал през годините и можем да кажем, че все още се развива, особено в съвременната К-поп култура.

XXI век е, ханбоците вече не са това, което бяха.

Момичешката K-поп група OH MY GIRL в модерен прочит на ханбок облекло

Източник: thestandom.com

Модата да се носи ханбок е изключително популярна на K-fashion сцената. Традиционното, елегантно и покриващо цялото тяло облекло може да се трансформира и във версия, в която да бъде като къса рокля и шорти. Те са подходящи за всеки повод - от шикозни модерни сватбени рокли ханбок до ежедневно облекло или дрескод за вълнуващ К-поп концерт.

Сред водещите марки, които шравят рокли и панталони ханбок, са Danha Seoul, Leesle, Seorinarae, Zijangsa.

Ханок - традиционни корейски къщи и момичета, облечени в ханбок рокли

Източник: koreabyme.com

Но ако се разходите из улиците на Сеул, особено около Инсадонг или Букчон, ще намерите много малки магазинчета за ханбок дрехи. Най-лесният начин да се сдобиете с ханбок е да си наемете такъв, а това може да се случи около дворците. Те предлагат разходки с ханбок, като за целта има магазинчета, в които се наема рокля, в подходящия размер.

Градски разходки в ханбок на път за чаена церемония в кварталните кафенета

Снимка: Юлия Владимирова

Там могат да ви направят и прическа. Така можете да се потопите напълно в живота на корейските принцеси и да разходите пищен ханбок под дантелени чадърчета и силен SPF крем на лицето за искрящо бяла кожа (също обсесия в Корея, за която ще разкажа в друг текст).

Не пропускайте традиционната чаена церемония

Освен това в дворците, както и из местата, където има традиционните къщи ханок, можете да се насладите на традиционна корейска чаена церемония. Тези церемонии са фантастичен начин да изживеете корейската култура. Ако по време на чаената церемония носите ханбок, наистина ще се почувствате като в машина на времето.

Не на последно място по важност.

Направете перфектната снимка за Instagram

Няма как....Instagram ни зове

Снимка: Юлия Владимирова

Предполагам, че това се разбира от само себе си, но правете колкото можете повече снимки! Не се случва често да имате шанса да се облечете като корейска принцеса.