#Няма и повод за съмнение - след години на пауза, заради пандемеията от коронавирус, Кралският Аскот 2022 се завърна с пълна сила и отвя по стил елитарната Met Gala не само заради присъствието на благородници и кралски особи. Освен че е любимото събитие на Кралица Елизабет II и съвпадането му с юбилея от царуването ѝ го направи историческо, то е и най-престижното в британския социален календар. И както всяка година до сега - превърна се в модно дефиле, което зададе летните тенденции на британската градска мода! 

Височайши особи пристигат на кон и с карети. Госпожи и господа носят специално ушити за "бала" тоалети и огромни забележителни шапки. Кралското семейство присъства на състезанията, а ложите се пръскат по шефовете и засалепяват с блясъка си и цветните нюанси! 

Снимка: Getty Images

Всеки, който ще отиде на Кралския Аскот в наши дни, ще забележи осезаемото присъствие на съвременната мода. Характерните стрийт смели съчетания, ярките цветове, ексцентричните шапки (!)... О, да! От бонета до капели, всеки един шапкар би се влюбил в този парад! 

Снимка: Getty Images

От времето на Кралица Ан, която обявява района за идеален за състезания с коне и създава хиподрума, до ден днешен, когато се е превърнал в един вид Кралска Коачела, това е събитието за аритократи, стилни гости и звезди. Ежегодно се стичат над 300 000 хиляди посетители, а официалният дрес код е задъжителен - цилиндри, рокли и както вече казахме специални шапки за Кралския Аскот! 

Снимка: Getty Images

И макар Кралица Елизабет да пропусна събитието за първи път в живота си, принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин и други кралски особи заеха местата си в традиционната процесия с карети.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Денят в който жените изглежат сладко божествени!

И макар анонимен поет да е казал, че има само един ден по време на Аскот-а, в който жените изглеждат сладко божествени, тази година сме готови да оспорим това твърдение!

Стейси Флетчър присъства на Royal Ascot 2022 на хиподрума Ascot на 18 юни 2022 г. в Аскот, Англия.

Снимка: Getty Images

Да, четвъртък е Денят на дамите, когато те са получии безплатни или намалени билети, макар официално да не е признат така. Но факт е, че горещината не спря нито една от тях да демонстрира забележителни, тежки тоалети и през останалите дни.

Снимка: Getty Images

Нали не сте си помисляли, че някоя от тях ще се появи с два дни с един и същ тоалет? 

Снимка: Getty Images

Седмица след края на Роял Аскот, модните библии обявиха и дамите с най-добър външен вид -  Кейт Мидълтън, Джорджия Тофоло и Кари Джонсън!

Снимка: Getty Images

А що се отнася до градската мода, повлияна от Аскота:

Волани! Пера! Рокли! Цветя! За да сте в крак с лятната мода 2022! 

Мая Джама поведе тенденцията за ярко розово в първия ден от Роял Аскот. Нейната многоетажна рокля бе допълнена със зашеметяващ калейдоскопен принт с цвят фуксия от колекцията есен/зима 2022 на австралийската марка Zimmermann. Тя избра забележителна шапка с розови цветя и пръстени Bulgari на двете си ръце и бе сочена за еталон сред дамите на Аскота. 

Снимка: Getty Images

Бляскава афера! Емблематичен момент в модния и спортен каленадар в цял свят! Любителите на конните състезания подготвят най-скъпите си бижута и модни притежания, за да влязат в една от четирите ложи. 

Снимка: Getty Images

Какво означава официално дневно облекло, в контекста на Аскот:

За жените - рокли или поли със скромна дължина, която пада под коляното или по-надолу; презрамки от 6 см. или по-широки; шапки със солидна основа от 24 см  или повече; костюмите с панталон са разрешени, но трябва да са с пълна дължина и от съвпадаща материя и цвят; гащеризоните трябва да падат под коляното;

Снимка: Getty Images

Не са разрешени тънки презрамки и голи рамне. Рокли и топове с прозрачни презрамки и ръкави също не са разрешени. Средните части трябва да бъдат покрити през цялото време.

Снимка: Getty Images

Мъжете трябва да носят черна, сива или тъмносиня жилетка и вратовръзка, черен или сив цилиндър и черни обувки, задължително с чорапи, които да покриват глезена!  Не се допускат ярки вратовръзки или папийонки!

Дънки, панталони и кецове не са разрешени!

Снимка: Getty Images

Модните експерти използваха Аскот-а, за да определят и топ нюансите за лято 2022: фуксия, оранж, отровно зелено и бледо розово. Що се отнася до шарките - точките отново са на пиадестал. Текстурите са разнообразни - от гладкия, бляскав сатен и коприната, до стилните визии с пера и метални елементи. 

Снимка: Getty Images

Ако искате да разберете защо сме обсебени от Модата на Роял Аскот 2022 - вижте галерията >>>

Снимка: Getty Images