Zaha Hadid Architects спечели конкурс за проектиране на новият ултрамодерен крайбрежен квартал в китайския град Саня.

Zaha Hadid Architects

Разположен точно на входа на пристанището, зоната, която ще проектира Zaha Hadid Architects е нещо като нов културен квартал, комбиниран с офиси, жилищни сгради и конгресни центрове.

Той ще има за цел да "дефинира града като врата към тропическите води на залива Саня и отвъд към Южнокитайско море".

Разположен на южния край на остров Хайнан, районът привлича 80 милиона туристи всяка година заради своите гори и плажове, търсене, което движи и динамичното развитие на новия пристанищен район.

Zaha Hadid Architects

Централна ос през квартала свързва зоната с по-широкия град и разделя културните райони като театъра за сценични изкуства и изложбените галерии с търговската му част за конференции, търговски панаири и форуми.

Един от най-дефиниращите архитектурни елементи на проекта са поредицата покриви на тънки слоеве, които се извиват навън и се спускат каскадно от по-високите си точки към централната ос.

Според екипа, покривите "отразяват меко слънчевата светлина и изглеждат като плаващи над водата платна в морски бриз и определят архитектурната автентичност на мястото като отразяват и планинските пейзажи във вътрешността на Хайнан извън града."

Студиото на иракско-британската архитектка ще проектира нов крайбрежен квартал в китайския град Саня

Zaha Hadid Architects

Като част от културното проектиране на района заемащ площ от 26,7 хектара, се очаква създаването на поредица от нови обществени площади, градини, яхтени пристанища и крайбрежна алея се съчетават с изложбени и конферентни съоръжения с капацитет за местни, национални и международни културни събития.

Кварталът разполага също с жилища, офиси, хотели, магазини и заведения за хранене.

Zaha Hadid Architects

Според екипа екологичните характеристики на района включват фотоволтаици и събиране на дъждовна вода на покривните площи, централна инсталация с топлообменници с морска вода за охлаждане и "интелигентна система за управление на сгради" за автоматично регулиране на осветлението и вентилацията.

"Дървените облицовки от долната страна на покривите на културния и конферентен център ще бъдат получени от сертифицирани устойчиви гори и избрани заради устойчивостта си на местните крайбрежни метеорологични условия без химическо третиране", добавя екипът от архитекти.

По проекта това ще бъде културно обособена зона с театри, галерии и зали

Zaha Hadid Architects

"Поръчките за всяка сграда в района ще дадат приоритет на използването на местни и рециклирани материали."

Студиото на иракско-британската архитектка ще проектира нов крайбрежен квартал в китайския град Саня

Zaha Hadid Architects

Новините за новия проект на Zaha Hadid Architects идват малко след като стана ясно, че те ще изработват и проекта за реновиране на международно летище Western Sidney Airport, проектирано в сътрудничество с Cox Architecture.

Междувременно миналия месец архитектурното студио завърши дъговиден мост през китайската река Дзянси, както и проектирането на кулата в град Сиан в централната част на Китай.