"Няма нищо по-хубаво от коктейл в пролетен ден"! Вайръл фраза, клише и абсолютната истина! Бихме добавили и поне един коктейл след тежък работен ден, независимо какъв ден от седмицата е. След като зелените сертификати паднаха и достъпът до заведенията в България е свободен, обикновено залагаме на коктейли с приятели в петък вечер или през уикенда. Но истината е, че някои от нас овладяха изкуството на домашните коктейли по време на пандемията и в момента не искат да заменят за нищо на света доказания любим коктейл, точно по вкуса, приготвен със собствените си ръце!

Изключително забавен е фактът, че още през първата седмица на тоталния локдаун през февруари 2020 година първата ми покупка онлайн беше... шейкър. Помня това събитие като бял ден, защото заедно с това инвестирах солидна сума за луксозна книга с рецепти, няколко комплекта подходящи чаши и доста свободно време и нерви, за да се науча да "въртя" поне три вида коктейли...

Впоследствие тази моя страст еволюира, като стигна до там да инпровизирам в чашата и да постигам невероятни, нови вкусове от класическата смеска между джин и тоник - напитка, която първият ми главен редактор, живущ в Германия от години, обожава до ден днешен. 

Цялата тази работа с домашните коктейли има и своята предистория още от обзавеждането на дома ми, когато почти стигнах до семеен скандал поради факта, че настоявах пред мебелиста за истински бар в средата на кухнята. Разбира се, лайфстайл интериорната ми идея доби съвсем различни измерения - бар има, но пригоден за дома с практични шкафове от двете му страни, високи столове и LED осветление. Но най-хубавото е, когато го използваш по предназначение - да правиш домашни коктейли. И това има своята магия, когато се превърне в релакс след тежък работен ден. 

Така например, моят близък приятел Сашо е станал истински Бог на съботните маргарити, които трудно отказваме, но това е тема на друг разговор. 

Смятам, че всеки ден е различен като безкрайната палитра от нюанси на художниците. Затова и ще се опитам да бъда полезна с цветни, свежи и импровизирани коктейли, лесни за направа у дома (дори без шейкър) и същевременно различни - според темперамента на вашия понеделник, вторник, сряда.. чак до петък! 

Ок. Понеделник. Време е! 

Понеделник е един от най-тягостните ми дни, защото съм се подготвяла за него през целия уикенд и напрактика съм преживяла всичките му сценарии. И накрая - никога не знам края, защото винаги ме изненадва! 

Импровизацията на моята "понеделнишка хрътка", както наричам този коктейл с джин или водка, всъщност съдържа Schweppes Orange вместо грейпфрут или портокалов сок, както е оригиналната рецепта. Всъщност наричат този коктейл "соленото куче", защото ръба на чашата традиционно се овалва в сол (мокриш и обръщаш чашата с дъното нагоре върху купчинка сол). За първо споменаване на коктейла се смята книгата на Хари Крадок от 1930 г. Авторът описва рецептата си като "...вариация на коктейла с грейпфрут", което предполага, че подобни коктейли вече са били широко разпространени преди книгата му да е написана. Рецептата му не се състои от нищо друго освен джин, безалкохолно и лед.

Снимка: iStock by Getty Images

Рецепта за подобен коктейл с името "Хрътка" се появява в Harper's Magazine през 1945 г. (том 191, стр. 461) по следния начин: "Коктейлите бяха направени от водка, захар и консервиран сок от грейпфрут. Това е то "хрътката".

Този коктейл е сервиран в популярната верига ресторанти Greyhound.

Преди 1945 г. водката е била необичайна спиртна напитка и повечето т. нар. "класически коктейли", в които сега смело я добавяме, първоначално са съдържали джин. Тъй като популярността на водката нараства след войната за сметка на тази на джина, много от популярните коктейли се запазват, но с нейно присъствие! 

Причината повечето коктейли да се поднасят със солени или захаросани връхчета на чаши е, че качеството на напитките за възрастни не е било толкова добро по онова време...

Добре дошъл, Розов вторник! 

Снимка: iStock by Getty Images

Розовите коктейли със шампанско могат да приповдигнат настроението, дори да е само вторник! Те носят лекота след тежък втори работен ден и някакво усещане за нежност заради цвета. За още повече розово, не са ни нужни розови очила, а Pink Schweppes

Коктейлът сe приготвя с шампанско, капка бренди и се гарнира с черешка! В оригинал присъства в листата на Международната асоциация на барманите.

Рецептата за коктейла се появява още през 1862 г. в ръководството на Джери Томас за бармани. То се казва: "Как да смесваме напитки; или "Спътникът на Bon Vivan". Съдържа 10 рецепти за коктейли, използващи горчиви продукти, които ги разграничават от другите напитки със стипчивия си, но приятен вкус. Същият коктейл с коняк вместо бренди се счита за класическия американски вариант. 

Впоследствие съвременните бармани добавят и плодов вкус - предимно на череши, към коктейла. 

 "Ямайска" сряда

Вече сме в средата на седмицата и както и да го мислим, остава само ден до петък! Хибискус Студен Чай, познат още като ямайска ледена напитка, отново залага на свежия вкуса на цитрусите, от които избирам лайм или лимон и задължително Schweppes Лимон. Добавям ямайски бял ром и лента джинджифил за украса!

Снимка: iStock by Getty Images

Това е "дълго пиещ се", освежаващ и много простичък коктейл - перфектен за закоравелите почитатели на рома! Пълним висока коктейлна чаша с лед и добавяме ямайския ром вътре. След това резенчета лайм или лимон и джинджифил!

Четвъртък с Кенеди Коктейл 

Роуз Кенеди (известен също като "VSS" заради звука, подобен на този, който Schweppes произвежда, когато отваряме бутилката със сода) е популярен в Атлантика и се състои от количество газирана вода в комбинация с червени боровинки за цвят и вкус!

Снимка: iStock by Getty Images

Гарнира се с резен лайм и е кръстен на Роуз Кенеди - майката на президента Джон Ф. Кенеди. Това е любимият коктейл на целия окръг Колумбия, като в началото сокът на червените боровинки се ползвал само за да оцвети напитката, а впоследствие се добавя двойна доза, за да подсили вкуса. Понякога експериментирам, като заменям содaта със Schweppes портокал или Pink Schweppes

Роуз Кенеди е най-често поръчваният коктейл в американските барове, като се нарича още "Напитката на Джордж" или "Шепот на червена боровинка". Много вариации продължават с различни марки водка. 

Росини в петък! 

Белини е коктейл, роден във Венеция, Италия. Приготвя се с просеко и смути (нектар или пюре). В петък си го приготвям с пасирани ягоди вместо с традиционното пюре от праскови!  

Снимка: iStock by Getty Images

Белини е забъркан някъде между 1934 и 1948 г. от Джузепе Чиприани, който създава легендарния Бар на Хари във Венеция, Италия. Нарича коктейла Белини, защото уникалният прасковен цвят му напомня за тогата на светец от картина на венецианския художник Джовани Белини, творил през XV век. След Бара на Хари коктейлът става популярен в Ню Йорк.

Белини е също един от официалните котейли на Международната асоциация на барманите. Те също така предлагат и коктейла Пучини - просто заменяте прасковите с мандарини и Schweppes Orange. Или Росини с ягодово смути и Pink Schweppes; или Тинторето, който се прави със сок от нар и Schweppes Сода. 

Бонус: Джин с Тоник за всеки ден!

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, че ако не ви се импровизира, просто може да се доверите на Джин с Тоник - любимата напитка за след тежък работен ден! 

Коктейлът е създаден от британците в Индия! Тоникът съдържа хинин, който се използва за предотвратяване на малария! 

Тъй като тоникът, приготвян в XIX, e бил много по-горчив, джинът се използвал, за да го направи по-вкусен. Въпреки че използването на хинин в наше време е значително по-малко, Джин-Тоник си остава сред най-популярните коктейли! 

*Материалът е подготвен за Schweppes!