#Според козметичните дерматолози мелазмата е често срещано кожно заболяване, което причинява тъмни петна в комбинация с обезцветяване на кожата, като обикновено приписват появата ѝ на хормонални промени и/или излагане на слънце. Що се отнася до акнето - това е един от най-разпознаваемите и често срещани кожни проблеми, причиняващ петна, пъпки и омазняване на кожата. Общото между двете е, че буквално сриват самочувствието ни!

Всички знаем какво е да отидем на първа среща с пъпка на носа. Или може би не, защото в повечето случаи я отменяме. С напредването на козметиката и медицина се появиха всякакви трикове, за да не се стига чак дотам. За едно от чудесата на дерматологията се смята азелаиновата киселина

Много хора все още смятат, че акнето изчезва след пубертета, но всъщност някои продъжават да се борят с този проблем и в зряла възраст. За сравнение, мелазмата невинаги се разглежда като сериозно заболяване и дори се смята за нещо нормално с напредването на възрастта. И в двата случая азелаиновата киселина е с доказано ефикасно действие.

Често най-ефективното лечение съчетава слънцезащита и лекарствени продукти, които нанасяте върху кожата си. Понякога и процедури. Присъствието на азелаиновата киселина в козметичните продукти, обаче, има осезаемо действие върху кожата.

Какво е азелаиновата киселина?

Азелаиновата киселина е органично съединение. Тя съществува като бял прах. Намира се в пшеницата, ръжта и ечемика. Ключов компонент е в редица продукти за кожа и коса. Основното ѝ свойство е да потиска бактериите, с което ограничава появата на акне. Азелаиновата киселина има доказано антибактериално действие върху различни бактерии, но най-важното е, че унищожава основния причинител на акне - Propionibacterium acnes, което я прави изключително подходяща за кожа, склонна към акне, възпаления и единични пъпки. Тя подпомага и нормализира процеса на кератинизация на клетките в кожата, като по този начин предпазва порите от запушване и образуването на комедони. А те, както се случва нерядко, после могат бързо да се превърнат във възпалени пъпки.Азелаиновата киселина е мощен антиоксидант, открит в природата. Лесно се абсорбира в кожата и помага за намаляване на появата на петна, избледняване на тъмните зони и засилва сиянието на кожата.

Колко бързо действа азелаиновата киселина?

Видимото известно подобрение се забелязва след около 6 седмици от употребата на продукт с 20% азелаинова киселина. За изчистване на пигментацията може да отнеме 6 месеца.

И така! Запознайте се с азелаиновата киселина! Наистина е голяма работа!

Тази многофункционална съставка промени грижата за кожата в световен мащаб.

Източник: Фьоникс Фарма

Не бива да забравяме, че нашата кожа е екосистема, която процъфтява, покрай естествените процеси като репродукция на клетки и бактерии, които трябва да съществуват в симбиоза и баланс. Азелаиновата киселина помага за поддържането на микробиома на кожата, като коригира дисбалансите, които могат да допринесат за акне.

Дерматолозите често се шегуват, че азелаиновата киселина е "съставка с талант", тъй като е мултифункционална. Това я прави чудесна за употреба върху много типове кожа, дори за кожа, предразположена към розацея.

Така че, ако мечтаете за ясен и равномерен тен, азелаиновата киселина може да е подходяща за вас в ежедневието. Има лек ексфолиативен ефект и помага за отпушване на порите. Освен това намалява зачервяването.

Едно от сериозните предимства на тази съставка е, че е "по-нежна" от други ексфолиращи съставки като алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселините.

Азелаиновата киселина обикновено се счита за безопасна за употреба. Повечето хора първоначално не изпитват значителни странични ефекти освен леко парене или сърбеж. Препоръчваме ви употребата на продукти с азелаинова след консултация с вашия дерматолог.

*Материалът е подготвен за Фьоникс Фарма

Публикацията съдържа продуктово позициониране