Не веднъж съм разсъждавала трябва ли да се притесняваме от изкуствения интелект. Ще дойде ли момент, в който ще ни измести като мислещи същества и за много от професиите няма да има нужда от човешка намеса. Ще си кажете - блондинка, пък какви неща я вълнуват. В моя защита ще кажа, че съм полублондинка и като човек, работещ в сферата на медиите и креативната индустрия, темата с AI и все по-честата му употреба никак не ми е чужда.

Обаче да ви призная, не мисля, че ще дойде този момент. Или поне - не в обозримо бъдеще. Емоционалността, присъща на хората, не може да се пресъздаде от нищо роботизирано или изкуствено. Не мисля, че изобщо влиза в плановете на някого това да се случи. В крайна сметка от нас зависи. Затова най-добрият вариант е да се сприятелим с изкуствения интелект, да го направим наш верен помощник в ежедневието и да оценим добавената му стойност.

С такъв помощник се сдобих и аз. Само за ден, но пък се насладих на не малко функции и новости, които ми предложи Samsung Galaxy S24, в моя случай - модела Ultra. Той е част от най-новата серия мобилни устройства, които са първите Galaxy AI телефони на пазара. Беше приятно изживяване.

Ще започна от сутринта.

Признайте си честно - какво е първото нещо, което правите сутрин, след като алармата ви събуди? Не си миете зъбите, 100%. Всички си подаряваме 10 минутки скролване в социалните мрежи, преди динамиката на ежедневието да ни погълне. В моя случай денят беше почивен, което всъщност означава още по-голяма динамика (лека атлетика, готвене, 4-5 перални, плуване, семейно събиране на село, ще пропуснем киното), но си откраднах дори повече време във виртуалното пространство, в компанията на чаша кафе и преди денят истински да е стартирал.

Едно от любимите ми неща е да планирам пътувания, които за съжаление по една или друга причина отпадат или се изместват във времето (по-надолу ще разберете защо). Но планирам. Аз съм телец и макар, че грам не се вълнувам от астрология, със сигурност знам, че това е наша характерна черта. В списъка ми Must See все още не са отметнати Лапландия, о-в Мавриций, Австралия и много други места, които искам поне веднъж в живота си да посетя. По тази причина и следвам безброй блогове, влогове, групи и инфлуенсъри в социалните мрежи, свързани с пътувания и препоръки за тях.

Да се върнем на сутрешното скролване, което впрочем със серията Galaxy S24 е много приятно, тъй като екранът е много сензитивен. От ревюта на телефона разбирам, че се дължи на хардуерните подобрения. Също оттам разбирам, че новата технология на екрана намалява отраженията, а и е доста по-удароустойчив, сравнено с неговия предшественик

И вече наистина да се върнем на браузването в интернет, на което попаднах на снимка със забележителност, която съм виждала безброй пъти и все пак не се сещах къде се намира и как се казва. Блонди ис хиър.

 

Снимка: Ангел Юруков

 

С функцията Circle to Search with Google и благодарение на Galaxy AI възможностите, с едно движение по екрана цялата информация ми се сервира наготово. Велико! Функцията може да се използва за абсолютно всичко - дрехи, аксесоари, животни, забележителности, храна. Може да се използва както върху снимка, така и във видео, приложение на телефона, част с текст - просто я активираш в момента, в който имаш нужда от нея.

Circle to Search with Google се стартира със задържане на хоум бутона, а след това просто очертаваш това, което те интересува. Това може да се случи както с писалката на модела Ultra, така и с пръст. Търсенето на всякаква информация просто минава на друго ниво. Дори не е нужно да излизате от приложението, ако например гледате видео в YouTube. Честно да ви кажа, точно тази функция исках да изпробвам първо, супер увлекателно е.

Снимка: Ангел Юруков

 

Заблудата ми, че забележителността на която попаднах се намира в Тайланд бързо беше опровергана. И ето как към списъка си добавих храмa Лемпуянг, легендарната Порта към рая в Бали. Били ли сте там?

От моето бързо проучване разбрах, че вратите и храмът се намират в източната част на Бали, в рамките на възвишението Лемпуянг, на 1775 м надморска височина. Храмът Лемпуянг, известен като Пура Лухур Лемпуянг, е един от най-старите и високо ценени храмове в Бали. Смята се, че той предхожда и повечето хиндуистки храмове на острова, както и шестте най-свещени места за поклонение.

След като задоволих интереса си и получих нужната информация, просто swipe-нах надолу и продължих с браузването точно оттам, докъдето бях стигнала, преди да използвам Circle to Search with Google.

Преди да стигна до Бали, обаче, има време. В графика ми за деня следва готвене. Не искам да се хваля, но ще се похваля - готвя велика мусака, да си знаете, но има една подробност - аз съм пескатерианец (не ям месо, освен риба и морски дарове) и не мога да пробвам великата си мусака. Страшен парадокс е. Параграф 22. Обаче вкъщи са ме уверили, че наистина е велика. Даже понякога мъжът ми и по-силни думи е използвал: "По-хубава е от на мама" (а.к.а. свеки). Шегувам се, това никога не съм го чувала.

Но пък малките удоволствия в ежедневието включват меки чаршафи, окомплектовани по двойки до последен чифт чорапи и суши, което обаче не приготвям аз, че става страшно. Така че вместо велика мусака моят обяд ще се състои от суши.

Снимка: Samsung Galaxy S24 Ultra, Ангел Юруков

Използвах момента да си направя няколко готини снимки с Galaxy-то, защото общо взето освен суперинтелигентен телефон, в ръката ми имаше и фотоапарат - основната камера на мобилното устройство е четворна, а главният сензор е с цели 200MP. Ами велико!

Снимките обработих много бързо на самия телефон. За по-лесно и по-ефективно редактиране Edit Suggestion използва Galaxy AI, за да предлага перфектните промени за всяко изображение. Цветовете са супер наситени и постигнах снимки, които искам да споделя. Общо взето не съм от хората, които показват много от личния си свят, но ето, че Samsung ме провокираха и блеснах в цялата си... (вие довършете фразата).

Сега малко ме е яд, че не снимах и мусаката, защото може и да не е на първо място в личната класация на мъжа ми, обаче пък щях да имам снимки за чудо и приказ.

Снимка: Samsung Galaxy S24 Ultra, Ангел Юруков

И не на последно място - отново използвах Circle to Search with Google (което донякъде се превръща в навик), за да съм сигурна какъв точно вид суши обядвам и да изглеждам по-умна в статията. Когато оризът е от външната страна, това е урамаки, в моя случай с пушена сьомга и краставица. Други възможности са маки - с ориз навътре и темаки - ролца във формата на конус.

Между другото беше доста добро.

Следобедно имах възможност за кратката разходка в централните части на София. С Galaxy S24 Ultra, а може би и повлияна от Galaxy AI, фотографът в мен отново се обади и направих няколко кадъра на красивия катедрален храм "Св. Александър Невски", които с няколко клика подобрих. Нагледно ви предлагам да видите.

Колаж: Траяна Генчева

Снимка: Ангел Юруков

По-късно вечерта пък с Galaxy-то направих снимки на тъмно и то по време на готина традиция за пропъждане на злото, включваща кукери и огън.

Колаж: Траяна Генчева

Открийте разликите!

В този случай реших да не подобрявам цветовете на снимката с обработка на телефона, те са достатъчно добри, като съм снимала на нощен режим. Нямат никакъв излишен "шум" и размазване и са достатъчно ярки. Със сигурност изкуственият интелект доста помага тук и резултатът е впечатляващ. Но направих друго - премахнах хора и обекти.

Да, като се вгледате ще видите, че не е перфектно, обаче го направих за 30 секунди и по всяка вероятност ако не виждате оригинала, няма да ви направи впечатление. Ако още не сте разбрали - премахнала съм дрона в небето и струпалите се хора. Велико! Благодарение на Galaxy AI има възможност дори да се разместват обекти на снимката и да се добавят елементи от друга снимка. Вече не е необходимо да сте мастъри на Photoshop, за да постигнете нещо толкова впечатляващо и то за отрицателно време.

Както вече стана ясно, аз съм зодия телец, но не знам защо продължавам да оправдавам характерната си черта да държа всичко под контрол със зодията. Обичам да организирам, да планирам и може би точно затова много често нещата не се случват както ми се иска (ако имате още малко търпение ще разберете повода за отлагането на различни планове в дългосрочен план), но знам, че да давам най-доброто от себе си. Не съм фрийк по темата, нищо, че понякога се държа точно така.

С това сравнително дълго и леко нескопосано въведение исках да кажа, че не случайно в Galaxy-то впечатление ми направи Note Assist - функция на Samsung Notes в серията Galaxy S24 и май е точно за мен!

Накратко: Note Assist е предназначена да подобри ефективността на ползвателите ѝ чрез опростяване на задачите, свързани с воденето и организирането на бележки. Новите възможности са например генерирани с Galaxy AI обобщения, създаване на шаблони, които улесняват воденето на бележки чрез предварително изготвени формати, създаване на заглавни страници, които улесняват намирането на бележките посредством бърз преглед, правописни корекции и преводи. Не е ли велико!

Аз съм "човекът-бележка". Пиша си непрекъснато. Може би след Instagram и Gmail, най-често отваряното приложение на телефона ми е Notes. Galaxy AI би ми било от полза със сигурност.

Снимка: Ангел Юруков

Както по-горе прочетохте - често пътуванията ни се отлагат. От снимката пък разбирате, че причината този път е повече от уважителна.

Благодарение на Samsung Galaxy S24 Ultra за ден сме двама титани вкъщи - мъжът ми с десетина титанови пирона в крака и аз с първия модел Galaxy с титанова рамка. Това дава по-добра издръжливост и по-дълъг живот на устройството и по-добра устойчивост на надраскване (бел. ред. За да бъда напълно коректна, ще кажа, че имаме и трети титан у дома, ама той просто ми е дете и няма друг вариант).

Значително по-тънкият корпус на Galaxy S24 Ultra осигурява по-добро изживяване при движение с по-удобен захват. Гърбът е стъклен и защитен с най-новия Gorilla Glass. Galaxy S24 Ultra е водоустойчив и прахоустойчив.

Снимка: Ангел Юруков

Всеки от телефоните в серията се предлага в 4 цвята, като тези за Galaxy S24 Ultra тематично са кръстени сив титан, виолетов титан, черен титан и жълт титан, а за Galaxy S24 и Galaxy S24+ са жълт кехлибар, черен оникс, виолетов кобалт и сив мрамор. Цветовете са много красиви и елегантни.

Със сигурност мога да кажа, че Galaxy AI комбинацията от функции на серията Galaxy S24 много ми допадат. Не мога да кажа нищо за супер иновативните функции като Live Translate и Interprete, с които с лекота преодоляваш езикови бариери в общуването, с превод в реално време на текстови съобщение, телефонни и видео разговори, защото нямах повод и възможност да ги използвам - засега, но звучат много впечатляващо. Даже велико! Пожелавам си скоро да ми се отдаде възможност. При някое осъществено, засега отложено, пътуване.

Като цяло Galaxy AI предлага функции, които могат да бъдат използвани на ежедневна база и изцяло да са от полза, което, както казах и в началото, трябва да ни е целта по отношение на изкуствения интелект.

Не искам да правя генерални и гръмки заключения, но истината е, че, притежавайки смартфон от серията Galaxy S24, използвате най-мощното устройство за масова употреба, включващо изкуствен интелект, към настоящия момент.

На финала за разкош ви оставям още една снимка с важното уточнение, че принципно не съм кифла.

Снимка: Ангел Юруков

Чудесната новина е, че всеки, закупил Galaxy S24 (или другите два модела от новата Galaxy S24 серия) до 30 юни 2024 г., ще получи безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца. И не на последно място, всички, закупили своя модел от серията Galaxy S24, могат да се възползват от 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.

С подкрепата на: Samsung