#През 2014 година създателят на Amazon – милиардерът Джеф Безос бе евакуиран от яхтата си край Еквадор с военен хеликоптер. Докато е на туристическа обиколка, получава остра бъбречна криза. В следващите седмици темата за камъните в бъбреците се превърна не само в здравна, но и в лайфстайл дискусия. Историята за инцидента предизвика много реакции, но впечатление ми направи коментарът на една многодетна майка, сред читателите на CNN, която написа: „Имам четири деца и камък в бъбрека. Предпочитам да има още 4 деца, отколкото още 1 камък в бъбрека“.

„По-страшно от раждането“ – така бе описана болката, предизвикана от образуването на камъни в бъбреците. Те всъщност са болезнени отлагания в урината, които засягат повече от 10 процента от хората по света. Макар да са обект на множество изследвания и да е доказано, че под микроскоп те са много по-красиви отколкото си мислите, засега е ясно, че превенцията им се крие в промяна на начина на хранене. Заедно с хранителните добавки ЛитоПро и ЛитоПро ОХ, които са иноватори в грижата за организма, ще обобщим как можем да се противопоставим на този болезнен дискомфорт. Като всяка хранителна добавка ЛитоПро и ЛитоПро OX не e заместител на здравословното хранене, а само го обогатяват. Затова и промените в начина на живот влияят в борбата с камъните в бъбреците.

В България от камъни в бъбреците годишно заболяват над 2%. Голяма част от пациентите дълго развиват заболяването. Разбират за него едва когато се появи болката. За щастие, веднъж открито, то е лечимо. Лечението е насочено към овладяване на бъбречната колика и предотвратяване на образуване на нови камъни.

Снимка: iStock by Getty Images

Профилактиката е насочена към хигиенно-диетичен режим, висок прием на течности, физическа активност, поддържане на оптимално pH в урината и билколечение. Иновативните продукти ЛитоПро и ЛитоПро ОХ са насочени към нормалното функциониране на пикочните пътища. Те съдържат калиев цитрат, инулин, витамин B6.

ЛитоПро ОХ е обогатен и с чанко пиедра, съставка с противовъзпалително действие, чието име в превод означава „разбий камъка“. Повечето хора знаят, че за се предотврати образуването им, трябва да се намалят храните в високо съдържание на пурини – червено месо и други месни продукти, алкохол и бира, сардини, аншоа и миди. 

Kaкво трябва да направите, ако бъбреците ви с уязвими?

Препоръчително е да се придържате към здравословна диета, чиято неизменна съставка са зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Хората, които са имали един камък в бъбреците, има вероятност да ги имат отново, но пък рискът може да бъде намален.

Снимка:

Ето няколко съвета, с които може да подобрите начина си на живот, но и да намалите рисковете:

Пийте много течности

Течностите помагат за изхвърлянето на излишните минерали от тялото. Минералите могат да се натрупат в бъбреците. Това повишава риска от образуване на камък. Лекарите дават точни инструкции за нужното количество течности на ден.

Ограничете животинските протеини

Животинските протеини могат да причинят образуването на камъни.Човек с такъв тип камъни може да се наложи да ограничи количеството говеждо, пилешко, свинско или яйца. Млечните продукти също може да се наложи да бъдат ограничени. Животинските протеини могат да бъдат заменени с растителни протеини, като например мляко от ядки или бадемово масло, бобови растения и соеви продукти.

Ограничете приема на сол

Големите количества сол повишават риска от камъни в бъбреците. Намаляването на приема на сол означава и ограничаване на храни като сушени меса, шунка, колбаси и бекон, закуски, готови дресинги за салати, горчица, кетчуп, соев сос и барбекю сос, мариновани храни и маслини, супи и консерви.

Приемaйте нужното количество калций и витамини

Твърде много и твърде малко калций може да доведе до камъни в бъбреците. Най-добре е да набавяте калции от хранителни продукти като обогатени сокове, зърнени храни или хляб, някои зеленчуци, особено зеле или спанак, соя и млечни продукти. Липсата на витамин C или D също може да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Ограничете оксалатите

Някои храни с високо съдържание на оксалат са спанак, цвекло, бамя, малини, фурми, авокадо, оризови трици, соево брашно, булгур, брашно от кафяв ориз, просо, ечемично брашно, царевичен грис, пшеничени плодове, ядки, какао на прах, горещ шоколад, печени и пържени картофи и други.

Достигнете или поддържайте здравословно тегло

Загубата на наднормено тегло може да помогне за намаляване на риска от повторно образуване на камъни в бъбреците. Това може да стане чрез диета и упражнения. Така например ЛитоПро и ЛитоПро ОХ съдържат онези полезни за организма вещества, препоръчителни за всеки здравословен режим - калиев цитрат, фруктоза, магнезиев цитрат, инулин, лимонена киселина, антислепващ агент: силициев диоксид и витамин B6 (пиридоксин хидрохлорид).

В ЛитоПро ОХ се съдържа и екстракт от прочутото растение Чанка Пиедра, което допринася за нормалната функция на пикочните пътища. Тя е с благоприятен, релаксиращ ефект върху гладката структур на уретера. Добавката не съдържа глутен и лактоза.

Снимка: ShedirPharma

Лито Про съдържа и натурална мастна киселина, обект на проучвания от половин век, която доказано повлиява болковите рецептори и е с доказан антиалергичен и противовъзпалителен ефект.

Снимка: ShedirPharma

Здравословното хранене, движението и приемът на вода продължават да са най-добрата рецепта за здраве в динамичното ни ежедневие. Не случайно храната е била тема и муза за редица мислители, философи, литератори и артисти.

Квинталиан е казал: “Живея не за да ям, а ям, за да живея”, а Плутарх - “Животът е последователност от човешки дела, по-голямата част от които имат за предмет добиването и приготвянето на храната.

“Да ядеш е необходимост, но да се храниш интелигентно – това е изкуство”, определя Франсоа дьо Ларошфуко. “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!“ са думите на Хипократ.

Иновативните продукти ЛитоПро и ЛитоПро ОХ се придържат към тези сентенции, за да помогнат на тялото ни да се чувства по-добра и да живее здравословно!

*Материалът е подготвен за ЛитоПро и ЛитоПро ОХ и съдържа продуктово позициониране!