Честваме Световния ден на шахмата с любимия ни минисериал - хитовият "Дамски гамбит". Като заклети фенове си припомняме 10 от любимите ни сцени от сериала с любимата ни Ана Тейлър-Джой. Ако още не сте го гледали - това е голям пропуск. 

"Дамски гамбит" разказва за сирачето Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой), което се превръща в един от най-талантливите шахматисти в света, докато се бори със собствените си демони. Въпреки че шахът обикновено не е обект на масов интерес, поредицата закова вниманието на аудиторията. В 7 епизода има много повече от 10 незабравими сцени, но това е нашата селекция, която не претендира да е изчерпателна. 

1. Бет побеждава господин Шайбел

Снимка: IMDB

Докато е в сиропиталището, Бет се измъква от самотата си, като се промъква в мазето, за да играе шах с чистача -  г-н Шайбел. Той е резервиран мъж, не е прекалено приятелски настроен, но се съгласява да научи Бет на играта. Бет не е само по-добра от него, но е доста необикновена. 

2. Училищното състезание 

Първото съзтезание на Бет в училището

Снимка: IMDB

Г-н Шайбел осъзнава колко удивителен е таланта на Бет, особено на такава ранна възраст, така че прави всичко възможно, за да помогне за насърчаването на тези нейни умения. Той се свързва с човек в местна шахматна асоциация, която кани Бет да участва в игра в местното училище.

3. Бет и г-жа Уийтли 

Бет и госпожа Уийтли

Снимка: IMDB

След години живот в сиропиталището, Бет най-накрая е осиновена от двойка на средна възраст - семейство Уийтли. Въпреки че г-н Уийтли е строг човек, който изглежда напълно безразличен към новата си дъщеря, г-жа Уийтли е щастлива да има компания в лицето на гениалната Бет.

 

 

 

4. Смъртта на госпожа Уийтли 

Смъртта на госпожа Уийтли оставя Бет отново сама

Снимка: IMDB

Въпреки че родителският подход на г-жа Уийтли е малко нетрадиционен, тя се оказва грижовна майка и насърчава Бет за шахматната игра. Дали побеждава или губи, г-жа Уийтли винаги е там, за да утеши Бет. След едно поражение Бет се връща в хотелската стая, за да намери госпожа Уийтли издъхнала. Така се оказва отново сама.

5. Бет се конфронтира с господин Уийтли 

Бет се изправя срещу господин Уийтли

Снимка: IMDB

Бет се отнася безцеремонно с мъжа, който трябваше да ѝ бъде баща. Тя спокойно и уверено му показва, че е жалък и страхлив човек.

6. Бет си го връща на Бени

Бет си го връща на Бени

Снимка: IMDB

Една от най-важните моменти в кариерата на Бет е срещата с Бени Уотс -  млад американски играч, който вече е утвърден в играта. По време на един от първите турнири, Бени предизвиква Бет на бърза игра със залог от пет долара. Той печели многократно. Години по-късно Бет посещава Бени в Ню Йорк. Предизвиква го на бърз шах, докато едновременно играе с още две момчета и печели всичките си изгубени навремето пари.  

7. Спиралата на Бет

Спиралата на Бет

Снимка: IMDB

Тръпката от това да видиш Бет да триумфира в света на шаха е балансирана с ужаса да я наблюдаваш как потъва в пристрастеността си към хапчета и алкохол. Накрая тя се изолира от всички около нея и пропада в опустошителна спирала надолу.

8. Гордостта на г-н Шайбел

Гордостта на господин Шайбел

Снимка: IMDB

Бет е извадена от спиралата, когато я посещава Джолийн - приятел от сиропиталището. Казва ѝ, че г-н Шайбел е починал и двамата се връщат в дома, за да присъстват на погребението му. Прекрасен момент е, когато Бет отива в мазето, където на времето е играла шах с г-н Шайбел. Там тя открива колекция от вестници и списания, които следват успеха на Бет през годините. Оказва се, че тя е гордостта на г-н Шайбел. 

9. Бет получава обаждане

Бет получава обаждане

Снимка: IMDB

Един от най-големите ужаси на Бет е чувството, че не е желана. Заради страха да не бъде изоставена отново, тя отблъсква много добри хора в живота си. Във важни моменти, обаче, те ѝ доказват, че никога не са си тръгвали. Когато в Русия ѝ предстои да се изправи срещу Боргов за световното първенство, Бет се събира отново със стария си приятел Таунс. 

10. Бет побеждава Боргов

Бет побеждава Боргов

Снимка: IMDB

В предишните си срещи с Боргов, Бет се чувства неадекватна. Тя си тръгва едновременно победена и унижена. Но не и този път.