"Има нещо гнило в Полет 828!", както би възкликнал един известен бард. Странните обстоятелства около завръщането на точно 191 пътника след пет години и половина отсъствие, продължават да занимават почитателите на конспиративни теории и техните сериали.

В случай, че до този момент не сте попадали на "Манифест", то трябва да знаете, че има шанс когато започнете да гледате, да не може да спрете. Затова си отделете достатъчно време. Следвайки модела на един от най-известните продукти на конспирациите, които човешката глава може да роди и да изобрази в сериал, а именно Lost, "Манифест" запраща своите основни персонажи в неизвестното с един шут още в първите си 20 минути.

Историята проследява група пътници, които поради различни обстоятелства попадат на Полет 828 - от Ямайка до Ню Йорк. Минавайки през турболенция, те в крайна сметка пристигат доволни в Голямата ябълка, само за да разберат, че са закъснели с пет години и половина, и всички ги смятат за умрели. Казано просто, Полет 828 е направил скок във времето, което противоречи на всички физически закони познати на човечеството до момента. Освен това хората, участвали в скока, започват да получават пророчески видения, които наричат "призивите". И за да може всичко да е максимално странно "Манифест" усложнява взаимоотношенията на своите персонажи дотолкова, че те да заприличат на сложна паяжина, от която на зрителя му се струва, че няма измъкване. Но спокойно, това е само привидно.

Теориите на конспирациите и "какво-би-станало-ако", са едни от любимите теми що се отнася до телевизия. Проблемът идва, когато нещата толкова се заплетат, че нито тези, които гледат, нито тези, които правят продукта, знаят как да се измъкнат от плетката. Още Луис Карол е написал, че "ако не знаеш къде отиваш, то ще стигнеш някъде другаде" и конспиративните сериали обичат да се възползват от това.

Снимка: FOX

Засега обаче "Манифест" се справя повече от успешно. В целия си първи сезон - съставен от точно 16 динамични и задъхани епизода, кой от кой по-странни, той дава идеи и затяга веригата, около Полет 828. Сезонът обаче, типично за жанра, завършва с повече въпроси, отколкото отговори. Втори сезон - този път с 13 епизода, които вече текат по FOX и може да гледате от 18 май, от понеделник до четвъртък, от 22:55 часа - се опитва да отговори на част от нещата, за които зрителят вече има милион и една теории, и да продължи напред.

Ако първи сезон на шоуто се конценрираше върху това да разясни какво евентуално се е случило, защо то се е случило, кой евентуално е отговорен и как хората се справят с тези обстоятелства, то втори сезон гледа на нещата в по-голям мащаб. Втори сезон се концентрира повече в конспирациите, а по-малко във взаимоотношенията между персонажите.

Проблемът на конспиративните теории и телевизията, която харесва този жанр е, че рано или късно човек трябва да вземе страна - дали иска да разказва за личните драми на своите персонажи или иска да разкаже за отражението на една сила в живота като цяло. "Манифест" все още балансира умело между двете, като за разлика от своите жанрови събратя не се опитва да издаде всичките си козове в първия си сезон или дори в първите си епизоди. Тъй като всяка конспирация, имаща за цел да бъде разказана, всъщност е мистерия със свръхестествени елементи, то "Манифест" действа по правилата на кримката. Създателят на шоуто Джеф Рейк умело подава на час по лъжичка от истината, като я примесва с малко лъжи и оставя зрителя да се чуди.

Снимка: FOX

Идеята за самолет, който изчезва за пет години и се появява от нищото, сякаш времето за него и пътниците му е спряло да тече, идва на Рейк преди близо 10 години. Той написа сценария и евентуално развитие на сюжета, но нито една телевизия не желае да купи идеята. През 2014-а обаче Полет MH370 изчезва и интересът към този тип истории се завръща. Освен това на борда на шоуто се качва самия Робърт Земекис - човекът създал един от най-добрите филми за пътуване във времето. И така, четири години по-късно "Манифест" е факт, а в центъра му стои синеокият принц Джош Далас, който точно е приключил със снимките на сериала "Имало едно време". Промяната се е отразила добре на Далас, той е доста различен от чаровния принц, в чийто образ зрителят е свикнал да го вижда. Останалите актьори в каста на "Манифест" са по-скоро неизвестни, но това само помага на хората да съпреживеят с тях онова, което се случва.

Както започнахме: „Има нещо гнило в Полет 828“. Какво е то, още никой не знае, но след два сезона може и да сте по-близо до истината, отколкото сте били преди. Ако обичате конспирациите или пък те някак умело ви намират, то може и да се окаже, че „Манифест“ е точно вашата глътка силно питие, в тази необичайна, странна и гореща пролет. Вземете си, не се срамувайте!