#Ако до скоро всеки щеше да продължи (естествено) изречението "Кой уби...." с името Лора Палмър от "Туин Пийкс", то към днешна дата може и повече да го продължат с ... Елена Алвес.

Елена Алвес (Матилда Де Ангелис), чието убийство се разследва (Снимка: HBO)

HBO

След нощта на последния понеделник, в който HBO излъчи предпоследния пети епизод на минисериала "Отмяната" (The Undoing) на Сузане Биер с участието на актьорите Никол Кидман, Хю Грант и Доналд Съдърланд, от тогава всяка вечер за лека нощ премисляме още веднъж, минавайки през всички герои, колко по-дълбоко заплетена може да е историята в криминалния трилър.

Никол Кидман като Грейс в сериала "Отмяната" (Снимка: HBO)

HBO

Елена Алвес (Матилда Де Ангелис), чието убийство се разследва (Снимка: HBO)

HBO

Вълнението в социалните мрежи също помага да се подържа съспенса в залози и различни възможни ходове, през които би могла да се развие мистериозната история.

Това, което знаем до сега в историята...

Сериалът е създаден по романа на Джийн Ханф Корелиц "You should have known" (или "Трябвало е да знаеш"). В света на богаташко семейство - детският онколог Джонатан Фрейзър (Хю Грант), жена му, психотерапевтката Грейс (Никол Кидман) и синът им Хенри (Ноа Джуп) се случва брутално убийство. Тогава Джонатан изчезва, оставяйки телефона си вкъщи. Бляскавият свят на Грейс се разклаща, когато научава, че съпругът ѝ е имал афера с майка на негов пациент дете и че именно той се оказва основният заподозрян в убийството. В петия епизод разбираме, че в листата на заподозрените влиза и детето Хенри, в чийто калъф за цигулка Грейс открива чук, същият като от убийството. В историята активно се появява близката приятелка на Грейс - Силвия, която активно я убеждава, че мъжът ѝ е убиецът, също така и бащата Франклин, който никога не е харесвал Джонатан.

Грейс (Никол Кидман) и Джонатан (Хю Грант) в минисериала "Отмяната" на HBO (Снимка: HBO)

HBO

Нека разиграем няколко варианта на заподозрените, макар това, както казах, може да бъде абсолютно всеки. Тук въпросът по-скоро стои така: някой от семейството лъже ли и кой е той?

Да, най-логично е да бъде Джонатан

Хю Грант като Джонатан в минисериала "Отмяната" на HBO (Снимка: HBO)

HBO

Както е и в книгата. Изглежда като да е Джонатан, звучи като да е Джонатан, да, убиецът е Джонатан. Но Сузане Биер многократно е обяснявала, че е спряла да се води по книгата в един момент от историята. Понякога умишлено бягаме от най-очевидното, но накрая то излиза правилното. Джонатан е бил с Елена в нощта на нейното убийство, правили са секс и я е оставил малко преди да бъде убита. Звучи доста подозрително. И точно в този момент, ако приемем, че разбираме Джонатан и не е той, се появява мъжът на Елена Алвес.

Грейс (Никол Кидман) и Джонатан (Хю Грант) в минисериала "Отмяната" на HBO (Снимка: HBO)

HBO

Фернандо, който отглежда бебето на любовника?

Фернандо е в нелепа ситуация, но лично моите подозрения, след като разпусна от подозрение Джонатан, се насочват към него. Фернандо е разбрал, че жена му е имала афера и бебето е на Джонатан, но е принуден да се грижи за него. Синът му (общият син с Елена) открива трупа на майка си в ателието ѝ. Може да е банално, но ревността е мощен катализатор на кървави бури. Фернандо обаче пък има добро алиби.

След последната серия, всички си легнахме с мисълта, че Хенри (синът) е убиецът

Хенри Сакс (Ноа Джуп), синът на Грейс и Джонатан (Снимка: HBO)

HBO

Хенри не е много точно морално изяснен в сериала, за разлика от книгата, където е в образа на сладък ученик, свирещ на цигулка, който започва училищния си живот отначало след скандала с баща му. В сериала в него има мрачни сили, които ни смущават. А като видяхме и същия чук от убийството в калъфа му за цигулка, той съвсем се издигна в очите ни като потенциален участник, ако не убиец. Тук изниква друг въпрос: покривал ли е Хенри баща си, бил ли му е съучастник? Защото момчето подслуша няколко разговора на майка си с полицаите, а също така беше скрило тайна от Грейс, че е виждал Джонатан и Елена заедно с бебето пред училището.

Искаме да е Грейс

Никол Кидман като Грейс в сериала "Отмяната" (Снимка: HBO)

HBO

Тя прекосява огромни пространства в Ню Йорк с нейните палта, развява рижи коси, влачена от силни ветрове и тегнещи мисли. Психическото състояние на Грейс изглежда разхлабено. Това веднага трябва да ни накара да се усъмним дали всичко, което чуваме и виждаме от нея е наистина така? Реалистична ли е нейната гледна точка? Възможно е да е в психоза след извършено убийство и да не е осъзнала все още какво се е случило. Все пак в цял Ню Йорк, Грейс е намерила да се разхожда вечер точно до ателието, където същата нощ е убита Елена.

Никол Кидман като Грейс в сериала "Отмяната" (Снимка: HBO)

HBO

Франклин (Доналд Съдърланд), бащата на Грейс

Бащата Франклин (Доналд Съдърланд) (Снимка: HBO)

HBO

Подозираме и Франклин, който още от самото начало дава да се разбере, че не е много добре настроен към Джонатан, прави финансови инжекции на семейството, когато е нужно, но негодува срещу решението на Грейс да бъде с него, винаги показва недоброто си отношение към зетя. Франклин е влиятелен, богат, олдскул мръсник, който би създал проблеми на Джонатан, за да го отдалечи от внука и дъщеря си.

Франклин (Доналд Съдърланд) и дъщеря му Грейс (Никол Кидман) (Снимка: HBO)

HBO

Силвия - подозрително въвлечена и активна

Силвия (Лили Рейб), приятелката на Грейс (Снимка: HBO)

HBO

Приятелката на Грейс не би събудила любопитството ни, ако не беше много старателна в опитите си да убеди Грейс, че Джонатан е логичният извършител на убийството и всичко е прекалено ясно, за да има някой съмнения. Тя се включи активно в случая, работи по него, помага на Грейс, но ако хипотетично е имала афера с Джонатан, може ревността ѝ да е била насочена към Елена. Не сме сигурни дали Джонатан не е излъгал в уверението, че е имал една любовница - Елена Алвес.

Никол Кидман като Грейс в сериала "Отмяната" (Снимка: HBO)

HBO

Грейс (Никол Кидман) и Джонатан (Хю Грант) в минисериала "Отмяната" на HBO (Снимка: HBO)

HBO

Изобщо не е ясно кой лъже в сериала, а всички знаем, че някой го прави.

Ще го разберем в понеделник, 30 ноември по HBO, до тогава ще премятаме още лицата на заподозрените, а като свърши сериалът, Никол Кидман ще липсва, бродеща с всичките си психози из студения Ню Йорк.

Ако и вие имате оригинална, различна версия за това, кой е размахал чука за скулптуриране, с който се предполага, че е убита Елена Алвес...напишете я в коментар под нашата публикация във Фейсбук страницата на #URBN!