#Съществува свят, в който Коледа не е само веселие и празнични светлинки, а шепот около пукащите огньове. Сигурно сте чували за онази Коледа, в която Крампус царува, а не Дядо Коледа и където строгият поглед на Кнехт Рупрехт те наблюдава вместо шеговитите джуджета. Ето някои от вълнуващите градски легедни от целия свят. 

Крампус: Ужасяващата празнична легенда

Крампус е кошмарно създание от източноалпийския фолклор, което оживява по Коледа. Той е рогато същество, а не жизнеразодестен празничен герой. Той  плаши децата, които не са слушали, вместо да им носи подаръци. Крампус е антипод на Свети Никола, който наказва непослушните с бой с брезови пръчки, което си е ужасяващо напомняне да бъдем добри. Мистериозно е как се е появила легендата за Крампус, но той е част от фолклора от векове насам. Първоначално е част и от езическите ритуали, а по-късно се пренася и в  християнските традиции, съчетавайки присъствието си с това на Свети Никола. Тази смесица от езически и християнски елементи прави Крампус част от културната еволюция.

Крампус

Снимка: Getty Images

Крампус често е изобразяван като космато същество, кафяво или черно, с раздвоени копита и рога на коза. Дългият му заострен език и зъби допринасят за страховития му вид. Той носи вериги, символизиращи връзването на Дявола от християните. В някои приказки той носи чувал или кошница на гърба си, за да откара злите деца за наказание. 

Крампус в съвременната култура се завръща. Особено популярен е в Северна Америка. Хората се обличат като Крампус и организират надбягвания в негова чест. Все повече той е главен герой във филми и видео игри. Трайното му присъствие подчертава очарованието на по-тъмната страна на фолклора.

 Двойнственият Белсникел

Белсникел се заражда като легенда в югозападна Германия и е уникален коледен персонаж. За разлика от веселия Дядо Коледа, Белсникел е кървава, облечена в кожа фигура, която предизвиква смесица от страх и наслада у децата. Белсникел произхожда от региона Пфалц и е известен също в холандските и бразилско-немските общности в Пенсилвания.

Белсникел

Снимка: iStock by Getty Images

Белсникел е интригуващ, защото се явява както на послушните, така и на беладжиите. Често той е изобразяван с маска и с дълъг език. Той носи ключ за непослушните деца и лакомства за добрите. Героят на Белсникел е част от обществените тържества на някои места, но на други е забравен. 

Фрау Перхта 

Фрау Перхта е легендарна женска фигура, комбиниран от германската и славянската митологии. Тя вероятно произлиза от скандинавската богиня Фриг. В Централна Германия кореспондира с легендарната фигура Фрау Холе. Името ѝ означава „сияеща".

Антуражът на Фрау Перхта

Снимка: Getty Images

Ролята на Перхта е дълбоко вкоренена във фолклора и в налагането на културни табута и обществени норми. По време на дванадесетте дни на Коледа тя посещаваше домовете, за да прецени поведението на децата и младите слуги. Тези, които са били усърдни и са се държали добре,могат да очакват награда под формата на сребърна монета. Онези, които не са на правилен път,  се сблъскват с ужасно наказание: Перхта разрязва коремите им, премахва вътрешностите им и запълва кухината със слама и камъчета. Перхта обръща специално внимание на момичетата и определените им задачи за предене. Легендата за Перхта включва ден в нейна чест, в който се спазва определен начин на хранене. 

Grýla: Исландската великанка от коледните предания

Грила, фигура от исландския фолклор. Тя е великанка с ужасяващ апетит към лошо държащи се деца. За разлика от веселите фигури на Коледа в други култури, Grýla е чудовище, което води регистър на не белите и имената на децата, които са ги извършили, през цялата година. С наближаването на Коледа тя слиза от планината, за да търси любимата си храна: непослушни деца. Grýla не е само с присъствие по време на Коледа. Тя е част от семейство митични същества, включително нейния съпруг Leppalúði и Yule Lads, нейните палави синове.

Легендата за Grýla напомня Баба Яга. Тя не просто яде децата сурови, а прави яхния от тях. Този аспект на приказката добавя смразяващ домашен привкус към нейния характер, смесвайки ежедневния акт на готвене с зловещото. Образът на великанката, която готви своята яхния, е ярко напомняне за тъмните нюанси, присъстващи в много традиционни коледни легенди.

Скулптура на Грила и децата Юл на летището Кефлавик, Исландия

Снимка: Скулптура на Международното летище Кеглавик/ Wikipedia

По-късните легенди показват Grýla като майката на момчетата Юл и глава на цялото чудовищно семейство. Yule Lads са 13 шегаджии. Всеки има свой собствен стил в пакостите. 

Кнехт Рупрехт: Суровият спътник на Свети Никола

Кнехт Рупрехт, герой от немския фолклор, е известен като спътник на Свети Никола. Неговата роля е да го придружава по време на коледните му посещения. Външният вид на Кнехт Рупрехт традиционно се описва като облечен в черна или кафява роба със заострена качулка, понякога накуцващ поради нараняване в детството и носещ дълга тояга и торба с пепел. Той може също да носи малки звънчета на дрехите си, а в някои истории язди бял кон.

Кнехт Рупрехт (вляво) до Свети Николас

Снимка: iStock by Getty Images

Основната задача на Кнехт Рупрехт по време на тези посещения е да следи молитвите на децата. Ако децата се молят и знаят текстовете, те биват възнаградени с лакомства като ябълки, ядки и меденки. Ако обаче са се скатавали, Рупрехт ги удря с торбата с пепел. В други версии на историята той дава на палавите деца подаръци като бучки въглища, пръчки и камъни, докато добрите деца получават сладкиши от Свети Никола. Известно е също, че оставя суич (пръчка) в обувките им за родителите им, за да ги дисциплинират, вместо сладкиши, плодове и ядки.

Появата на Кнехт Рупрехт в писмени източници е от XVII век като фигура в коледно шествие в Нюрнберг. Неговият характер се свързва с предхристиянските домашни духове (коболд, елф) в германския фолклор.