Обичаш фотографията? Умееш да разказваш истории през обектива? Успяваш да запечаташ емоции в снимка? Докажи го! Участвай във фотоконкурса на National Geographic 2022 и покажи на всички колко си добър с камерата.

Няма значение дали си професионален фотограф, или просто любител, който иска да покаже уменията си на света, няма значение дали техниката ти е професионална, или с телефон улавяш докосващите сетивата картини - конкурсът вече стартира и те очаква с твоите вълнуващи кадри.

National Geographic обича качествената фотография и затова ще отличи най-добрите снимки в четири категории - "Хора", "Пейзажи", "Животни" и "От високо". Кадрите ще оценява компетентно жури, ще има и гласуване от публиката на сайта на конкурса, а наградите, които те очакват, са меко казано страхотни. Все още ли се колебаеш? Недей - запиши се за участие.

Как да го направиш?

Нужни са ти само 3 стъпки:

  •  Регистрийрай се до 31 август 2022 г.;
  • Качи най-добрата си снимка в подходящата категория;
  • Сподели с приятели.

Всеки участник трябва да създаде свой профил на сайта на фотоконкурса. Когато успешно се регистрира, ще има възможност да качи общо четири снимки - по една във всяка категория*, които трябва да са придружени от индивидуално описание. След одобрението и публикуването на кадрите фотографът ще може да ги сподели в социалните мрежи, за да има по-голям шанс за "Наградата на публиката".

Снимките** могат да бъдат цветни, черно-бели, но не трябва да са публикувани досега, да са участвали в други конкурси, да съдържат израз на реклама, както и не трябва да са правени преди повече от 1 година. Всеки кадър може да участва в една единствена категория.

*Само животни от дивата природа ще отговарят на условията в категория "Животни". За избягване на съмнение, снимки, които изобразяват селскостопански животни, домашни любимци и/или култивирани растения, не отговарят на условията за участие в тази категория.

**Всяка снимка трябва да е с минимален размер от 1800 x 1800 пиксела и максимален размер от 6000 x 6000 пиксела, с максимален размер на файла 15 MB. Снимката трябва да бъде предоставена като JPG-файл с цветен профил SRGB.

Кои са членовете на журито?

Общо четирима души с много опит във фотографията ще оценяват пленяващите кадри. Първият от тях - Димитър Караниколов, е архитект и травъл фотограф. След работата си за Foster+Partners в Лондон той се връща в България, за да създаде студио за архитектурни визуализации Meshroom. През 2019 печели IPA (International Photography Awards) в категорията "травъл фотография", а през 2020 става Aerial Photographer of the Year в категория "изящно изкуство". Има 6 самостоятелни фотоизложби до момента. Пътува често на експедиции, където със своя дрон заснема автентични места и хора.

Вторият член на журито - Вера Гоцева - Ломовера, е фотограф и журналист с вече 20-годишен опит. Води иновативни куросове по фотография, включително и публични лекции във формати като TED. Курсовете ѝ излизат извън традиционната рамка, като най-популярни и обичани са нейните фотоуикенди, в които пътува из красиви места в България с еклузивно малък състав от хора. Има 8 реализирани изложби и няколко значими документални фотоглас проекта. Снимките на Ломовера са публикувани в издания като The Atlantic, The Huffington post, Der Spiegel, Granta, Dnevnik, Capital LIGHT и много други. Тя работи с водещи неправителствени организации, а сред комерсиалните ѝ клиенти са най-големите световни компании.

Сред съставящите журито е и фотожурналистът с над 20 години опит Стоян Ненов, който започва професионалната си кариера в български ежедневници, а през 2003 г. може да се похвали с престижна позиция в агенция "Ройтерс" в България. През 2016 г. е част от екипа на агенцията, който печели награда "Пулицър" за заснемането на бежанската криза в Европа.

Последен, но не на последно място в журито е фотографът Хайме Рохо, който е дълбоко ангажиран с проблемите на околната среда във своята професионална работа. Силен привърженик е на опазването на дивата природа и свързаността на големите ландшафти, той се надява, че снимките му в крайна сметка могат да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии. Носител е на отличия в конкурси като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year.

Какви са наградите?

На тазгодишното издание на фотоконкурса на National Geographic ще бъдат раздадени общо 10 стахотни награди, които определено ще ти дадат допълнителен стимул да се вкючиш в напреварата със своите най-добри снимки.

Голямата награда за цялостен победител, определен от професионалното жури, ще бъде National Geographic пътешествие за един човек до Португалия с G Adventures.

Журито трябва да излъчи и по един победител и негов подгласник във всяка категория. Първият ще получи мобилен тeлефон Samsung Galaxy S22 ULTRA, а неговият подгласник в съответната категория - едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Награда ще има и за любимеца на публиката - мобилен тeлефон Samsung Galaxy S22 ULTRA.

Снимките на победителитеще бъдат публикувани и в списание National Geographic през октомври 2022 г.

Фотоконкурсът на National Geographic може да е твоят трамплин да превърнеш това, което обичаш да правиш, в най-успешното си начинание. Не пропускай своя шанс - камерата е в ръцете ти, покажи какво можеш!

Виж пълните условия на конкурса ТУК>>>