#В София се появи ново изпълнено с послания и енергия градско изкуство върху стена, разположено на емблематичния ъгъл между улиците „Гурко“ и „Георги Раковски“. То е дело на колаборацията между Филип Морис България и илюстратора и постер артист Мила Лозанова.

“Аз съм автор с отличителен стил и предизвикателството пред мен беше да намеря точния микс между фантазия и история, които да подхождат на философията и идеята на бранда. Филип Морис България ми даде пълна свобода да използвам въображението си, за да предам чрез изкуството си общите ценности, които споделяме – приемственост, прогресивност и важността да празнуваме различията си. За мен процесът беше изключително вълнуващ.”, споделя Мила за градското изкуство, зад което застава като творческа сила.

АРТИСТЪТ

Мила Лозанова се вписва повече от перфектно в описанието "артист ". Завършила е рекламен дизайн в Националната художествена галерия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Мила работи с различни издателства върху дизайн на книги, като творенията й жънат успехи на пазари в различни европейски страни. Общата линия между всичко, създадено от нея е позитивната енергия, която струи от форми и цветове. Нейната креативност и отличителен стил я превръщат и в един от най-добрите постер артисти у нас. Тя има две награди - една за дебют и една за млад автор от International Triennial of Stage Poster.

Снимка: Даниел Леков

"Аз обичам града, старите квартали, автентичните тъкани, пазари, микрообществата, шарените малцинствени кътчета - това е богатството на моя град. Aртистите имат вълшебната способност да променят представи. И, за щастие, София се радва на артисти посветени в тази магия", споделя Мила, разказвайки за града и въздействието, който оказва той върху артистите, които променят средата.

ЛОКАЦИЯТА

Местоположението на впечатляващото градско изкуство е в непосредствена близост до исторически най-разнообразния квартал на София, където български, еврейски, турски, арменски, гръцки общности съжителстват в мир и хармония. Този район е олицетворение на идеята за истинска и осъзната толерантност, място добре познато на софиянци и истински притегателен център за гостите на града.

КОМПОЗИЦИЯТА

Дизайнът на рисунката върху сграда е разположен в рамка, така че да остави усещането, че я наблюдаваме през прозорец. На преден план, точно върху перваза на въображаемия прозорец е разположена кана за чай, символ на усещането за уют в дома, топлина към близките и гостоприемство към непознатите. Мила Лозанова превръща чайника в събирателен образ на различните общности, населяващи от векове тази част на София, и празнуващи заедно своите семейни празници и традиции. Парата от чайника описва път, който се извива през композицията до най-горната част на рамката, за да обедини идеята за движението, трансформацията и прогреса. Протегната ръка символизира желанието да бъдем едно цяло, да бъдем приети и да приемаме. В центъра на изкуството върху стена е сърцето. От две части, от два цвята, то е централният елемент, който по простичък, но много вълнуващ начин предава идеята за важността да сме заедно. Двете прегръщащи се фигури означават приобщаване, отворено сърце и ум, отзивчивост и празненство на нашите различия. Емоцията от изживяването да сме заедно се представя и от дъжда от конфети, който „вали“ над цялото изображение.

ДУМИТЕ

Сме, Принадлежим, Споделяме, Приобщаваме, Успяваме са въображаемата рамка на посланията върху рисунката на стена. Като части от пъзел думите обрисуват своя картина, която допълва и подсилва идеята за важността да сме заедно.

БОЯТА

За създаването на рисунката върху стена са използвани специалните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина и влажността и улавят фините прахови частици във въздуха.