#"Берлин, най-голямата културна фантазия, която човек може да си представи." Така легендарният Дейвид Бауи облича в думи силните си емоции към този европейски мегаполис, където Марлене Дитрих до края на живота държи куфара си, а Джон Кенеди се нарича негов гражанин. Да си Berliner означаваше да си готов за приключенията на нощния живот, за авантюри с други култури, за флиртове с изкуството, за игра с фантазиите... Днес този град, окичен със светлини и чуруликащ с глъч на чужденци потъна в сумрак... Не само той изгаси нощните си свелини и потули фамозните си витрини...

Германия угасна. Страната е изправена пред енергийна криза, заради намалените доставки на руски газ. Разполага само с три месеца, за да се спаси зимата от газова криза. 

Правителството на Олаф Шолц реагира прекалено мудно, когато Русия сви доставките на газ. Сега градовете спират уличното осветление и контролират употребата на топла вода в опит да предотвратят бедствие. Министерството на икономиката стартира кампания миналия месец, призоваваща гражданите да вземат по-кратки душове, да увеличат температурата в хладилника си с 1 градус и да изолират по-добре дома си.

Още снимки от тъмния Берлин вижте тук>>>

Президентският дворец на Германия в Берлин вече не е осветен през нощта. Няма и помен от пищните летни вечери в баварския, бохемски Аугсбург, където е тъмно като в рог.

В опит да спести енергия град Хановер в северната част на Германия реши, че вече няма да има топла вода за миене на ръце в обществени сгради или в душове в плувни басейни, спортни и фитнес зали. Градът също така забранява преносимите климатици, нагреватели и радиатори.

Общините в цялата страна подготвят отоплителни убежища, за да предпазят хората от студа, който се очаква да достигне теператури от - 20 градуса. Нервни граждани се запасяват с дърва и търсят алтернативни начини за отопление. 

Обществените фонтани също се изключват за да се пести енергия и няма да има нощно осветление на големи сгради като кметството и музеите.

В Лудвигсхафен, индустриален център на река Рейн, служители вече обмислят къде да създадат "топъл оазис" за стотици хора, които ще трябва да избягат от студа.

И това е само началото на криза, която ще обхване цяла Европа.

На фона на ситуацията Европейския съюз се съгласи да намали търсенето на руски газ тази зима с 15%.

Altes Palais, Берлин

Снимка: Getty Images

Ето как изглежда Altes Palais (Стария дворец) с изключено осветление на фасадата на 27 юли 2022 г. в Берлин, Германия. Департаментът по околната среда на Сената на Берлин нареди да се изключи осветлението на сгради и забележителности в града, за да се пести енергия. 

Поглед към конната статуя на Фридрих Велики на авеню Унтер ден Линден с изключено осветление е достатъчен, за да събуди дикомфорното усещане.

Изглед към конната статуя на Фридрих Велики на авеню Унтер ден Линден с изключено осветление на 27 юли 2022 г. в Берлин, Германия.

Снимка: Getty Images

На снимката виждате атомната електроцентрала Kernkraftwerk Isar близо до Есенбах, Германия.

На снимката виждате атомната електроцентрала Kernkraftwerk Isar близо до Есенбах, Германия.

Снимка: Getty Images

Германското федерално коалиционно правителство обмисля да позволи на останалите три атомни електроцентрали на Германия, включително реактора Isar 2, които трябваше да бъдат затворени до края на тази година, да продължат да работят още кратко време, за да се подпомогне преодоляване на евентуален енергиен недостиг през идващата зима.

Страната е зависима от Русия и изправена пред възможен недостиг на природен газ. 

Около половината от германските домакинства разчитат на газ за своето отопление, а около 13% от електричеството се получава от изкопаеми горива. Газът представлява и една трета от енергията за индустрията. През последните години половината от този газ идва от Русия.

Германия все още е зависима от Русия за голяма част от вноса на енергия и е изправена пред възможен недостиг на природен газ, ако Русия продължи да намалява доставките си на газ след напрежението около продължаващата война на Русия в Украйна.

Снимка: Getty Images

Всъщност цяла Европа търси начини да намали потреблението на енергия и да запълни запасите си от газ в отговор на по-ниските доставки на руски газ и в подготовка за възможно пълно спиране.

Берлинската катедрала без светлини

Снимка: Getty Images

Голяма част от Стария континент усеща напрежението от руския натиск върху доставките на природен газ, но никоя друга страна не е толкова изложена на риск, колкото най-голямата икономика в региона - Германия, където почти половината от домовете разчитат на горивото за отопление.

Тъй като Москва продължава да затяга доставките и Франция се бори да изнася електричество към своите съседи. Кремъл вероятно ще поддържа жизненоважните газови потоци за Европа на минимални нива, докато продължава противопоставянето около Украйна, според хора, запознати с мисленето на Владимир Путин. Това означава, че недостигът в региона вероятно ще продължи, като цените на газа за всяка година до 2025 г. ще се повишават до рекордни нива. 

Берлинската катедрала без светлини

Снимка: Getty Images

Рецесия се очертава за Германия и властите изразиха загриженост заради евентуални социални вълнения, ако недостигът на енергия излезе извън контрол. Страната не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза. Цените на електроенергията в двете най-големи икономики в Европа вече записаха скок до рекорди миналата седмица.

Подобно на Германия, Италия разчиташе на Русия за повече от половината от газовите си доставки, но се придвижи по-бързо, за да осигури алтернативни източници от страни като Алжир и Катар, а нейните терминали за внос на доставки на LNG й дадоха гъвкавост.

 

Защо се стигна дотук?

Русия - исторически най-големият доставчик на газ за Европейския съюз, покриващ около 40% от търсенето - постепенно намали доставките като очевидно отмъщение срещу санкциите. Предизвикателството пред ЕС е да поддържа енергийния поток през границите като тест за единството на блока и решимостта му да устои на агресията на президента Владимир Путин.

Берлинската катедрала без светлини

Снимка: Getty Images

Кои са следващите градове, които ще "угаснат"?