#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции  за най-дорби кадри от първите дни на Новата година. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им. Снимките на международните фотографи са белязани с онази журналистичека стойност, която да те накара да погледнеш по-далеч от носа си или иначе казано - в друга посока от мястото, на което се намираш в момента.  

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки! Попадаме често на интересни, дори странни снимки, ровейки из информационния поток с новини от цял свят.

Някои от кадрите, попаднали в селекията за най-добри снимки на седмицата, са привлекли набитото, професионално око на фотографите докато отразяват събитие, придвижват се от град на град покрай поредната командировка, докато правят папарашки снимки или докато просто се разхождат в рутинното си ежедневие. 

Снимките са странни и многопластови визуални коментари, някои са крещящи, а други безмълвни, запечатни през мълчаливия поглед на един безчувствен наблюдател - обективът. Повечето от тях наподобяват телеграфни съобщения. Други са просто порив - спонтанно да вдигнеш фотоапарата, за да осъществиш своето артистично попадение или да запечаташ  кратък разказ от далечни и близки населени места.

Тази седмица България също влезе в тази непретендираща за изчерпателност фотоколекция от седмицата, която си направихме в #URBN, докато се информираме ежедневно. В селекцията кадри на международните агенции са такива от Рибново и София. 

Разгледайте галерията с най-добрите снимки на международните фотожурналисти. Всички те пишат историята на Януари.

8 януари - Снежната Кралица във Вашингтон

Затворени магистрали заради лошото време във Вашингтон

Снимка: Дейвид Райдър/Getty images

Дейвид Райдър снима временно затворена автомагистрала от въздуха. На снимката, от която ни побиват студени тръпки, виждаме камиони, които стоят паркирани покрай подлез в Норт Бенд, Вашингтон. Зимните бури принудиха властите да затворят магистралата поради опасност от лавини.

9 януари - Ледено пречистване в Токио 

Пречистван е с ледена вода в Токио, Япония

Снимка: Карл Корт/Getty Images

В кадър на Карл Корт, виждаме японски поклонници да се пречистват с ледена вода в шинтоистка церемония. Това е ритуал за пречистване на тялото и душата в храма Тепозу Инар, което се провежда на 9 януари.  Тази година церемонията беше в тесен кръг и затворена за широката общественост като предпазна мярка срещу Covid-19.

9 януари - Зимни сватби в Рибново

Зимна сватба в Рибново, България

Снимка: Христо Русев/Getty Images

На кадъра на Христо Русев се вижда мюсюлманка, която  нанася традиционен грим върху лицето на булката Нефие Еминкова в сватбения й ден на 9 януари 2022 г. в Рибново, България. Българските помаци от Рибново правят своите уникални сватби само през зимата. Сватбите продължават два-три дни и булката трябва да се омъжи със затворени очи и лице, боядисано в бяло с блестящи пайети. В България живеят около един милион мюсюлмани, което е приблизително 10 процента от населението на страната.

9 януари Маргейт, Англия - Благословия от морето

Тео Пантели извади кръста на Гръцките традиционни празненства за Богоявление

Снимка: Холи Адамс/Getty Images

Тео Пантели не 17 г. извади Светия кръст от ледено езеро по време на тържествата на гръцкото православно Богоявление за благословение на моретата в Маргейт, Англия. Гръцките православни тържества на Богоявление се провеждат в Маргейт от 60-те години на миналия век, традиция в чест на кръщението на Исус Христос в река Йордан. Симката е на Холи Адамс. 

10 януари - Batgirl превзе Глазгоу

Снимачният екип на "BatGirl" превзема Глазгоу

Снимка: Джеф Джей Мичъл

Стягат снимачната площадка за новия филм "Batgirl" в Глазгоу, Шотландия. Кадърът е на Джеф Джей Мичъл. Пътищата в центъра на Глазгоу ще бъдат затворени, тъй като снимачните екипи слизат към града за предстоящия филм, в който Лесли Грейс ще играе главната роля, но и който отблеязва завръщането на Майкъл Кийтън в ролята му на Батман.

11 януари, Блекпул, Англия: Нощ на скорците

Кристъфър Фърлонг снима скорци, които ще се установят за нощува на плажа Блекпул

Снимка: Кристъфър Фърлонг / Getty Images

Кристофър Фърлонг снима скорци, които ще се установят за нощувка на плажа Блекпул.

11 януари , Нидераусем, Германия

Димящи заводи на фона на политическите разговори за проблемите с климата в Нидераусем, Германия,

Снимка: Андреас Ренц/Getty Images

Андреас Ренц е запечатал исторически момент. Докато Новото правителство търси ускорен план за постигане на националните цели в областта на климата, комините на заводите изускат гъст дим. Новото федерално коалиционно правителство на социалдемократите, зелените и свободните демократи се опасява, че Германия вероятно няма да постигне краткосрочните си цели в областта на климата и че е необходим ускорен подход по предложение на ресорния министър Робърт Хабек. 

 11 януари, Дувър, Англия: Мъгла в системата

Камиони на опашка в мъглата по A20 в пристанището на Дувър на 11 януари 2022 г. в Дувър, Англия след внедряването на новата система „Dover Tap“, която трябва да управлява трафика през погледа на Дан Китууд.

Снимка: Дан Китууд/Getty Images

Камиони на опашка в мъглата по A20 в пристанището на Дувър на 11 януари 2022 г. в Дувър, Англия след внедряването на новата система „Dover Tap“, която трябва да управлява трафика през погледа на Дан Китууд. 

12 януари, Германия:  "Градините на Моне" в Берлин

"Градините на Моне" в Берлин, Германия

Снимка: Мориц Макмацен /Getty Images

Морис МакМацен е запечатал „Градината на Моне“ потапящо изживяване от творбите на Клод Моне. Момиче от служителите позира на мост, част от изложбата "Градините на Моне" в деня на откриването ѝ. Пътуващата изложба, която ще продължи да обикаля мегаполиса до март, предлага потапящо изживяване в творбите на френския художник от 19 век. 

12 януари, Вашингтон: Рядката бяла сова

Рядка Бяла сова е забелязана във Вашингтон

Снимка: Ана Мънимейкър/Getty Images

Рядка снежна сова седи на върха на мемориалния фонтан на Христофор Колумб, близо до Юниън Стейшън. Снимката е на Анна Мънимейкър. Слуховете за красивата, снежна сова, която е родена в арктическия регион на Северна Америка, се носят из квартала на Капитолийския хълм от началото на годината. 

12 януари, Бразилия: По(д) вода

Педро Виела ни поазва своя поглед след проливните дъждове в 145 града в Бразилия и ситуацията след преливането на Рио дас Веяс в Хонорио Бикало. Дъждовете предизвикаха свлачища района на Минас Жерайс. Обявена е опасност от спукване на язовирната стена наПара де Минас в резултат на интензивните валежи. Според властите 10 души са загинали между неделя и понеделник, а засегнати са над над 17 хиляди души.

Снимка: Педро Виела/ Getty Images

Педро Виела ни показва ситуацията след проливните дъждове в 145 града в Бразилия и преливането на Рио дас Веяс в Хонорио Бикало. Дъждовете предизвикаха свлачища и в района на Минас Жерайс. Обявена е опасност от спукване на язовирната стена на Пара де Минас в резултат на интензивните валежи. Според властите 10 000 души са загинали между неделя и понеделник, а засегнати са над 17 хиляди души. 

12 януари, София, България: Белият юнак

Кадър на Христо Русев достигна до международните агенции. Той е от София, по време на протестите пред Народното събрание. На кадъра се вижда възрастен мъж, облечен с традиционна носия, който разговаря с полицаите.

Снимка: Христо Русев/Getty Images

Кадър на Христо Русев достигна до международните агенции. Той е от София, направен по време на протестите пред Народното събрание. На кадъра се вижда възрастен мъж, облечен в традиционна носия, който разговаря с полицаите. 

13 януари , Сидкъп, Англия Утрин

Утрин в Англия

Снимка: Дан Китууд/Getty Images

Мистична сутрешна мъгла, заснета рано сутрин в Сидкъп, Англия от фотографа Дан Китууд. 

 13 януари, Свъноукс, Англия 

Реакциите на външния министър на Обединеното кралство Лиз Трус, държавния министър за Европа Кристофър Хийтън-Харис (вляво) и държавния секретар за Северна Ирландия Брандън Луис (вдясно), когато вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович се подхлъзва на лед преди срещата им в Лондон, Обединеното кралство. Трус беше домакин на първата си среща лице в лице със Шефчович, целяща да преодолее месеците безизходица в търговията в Северна Ирландия след Brexit. Снимката е на Бен Сантсал/ WPA Pool/Ge.

Снимка: Снимката е на Бен Сантсал/ WPA Pool/Ge/ Getty Images

Реакциите на външния министър на Обединеното кралство Лиз Трус, държавния министър за Европа Кристофър Хийтън-Харис (вляво) и държавния секретар за Северна Ирландия Брандън Луис (вдясно), когато вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович се подхлъзва на леда преди срещата им в Лондон, Обединеното кралство. Трус беше домакин на първата си аудиенция лице в лице със Шефчович, целяща да преодолее месеците безизходица в търговията из Северна Ирландия след Брекзит. Снимката е на Бен Сантсал/ WPA Pool/Ge. 

13 януари Кентъки, САЩ 

Снимка: Jon Cherry/Getty Images

Джон Чери е заснел от въздуха автокризата с частите за коли в Луисвил, Кентъки. Поради глобалното забавяне на доставките и недостига на работна ръка в много автосервизи в САЩ, местните жители са в сериозни затруднения, както и служителите в сектора, които не могат да изпълнят заявките си.

14 януари , Красноилск, Украйна: Маланка

Момичетата чакат инструкциите от по-възрастните участници в празника на Маланка, който се провежда Краснойлск, Украйна. Маланка е древна, езическа традиция, която се празнува на Нова година по православния календар, седмица след Православната Коледа. Най-известната Маланка се развива в село Красноилск, което се намира близо до украинско-румънската граница. Хората носят сложни костюми и играят различни герои, ходейки от къща на къща, коледувайки. Някои костюми могат да тежат до 100 килограма. Снимката е на Зузана Гогова.

Снимка: Зузана Гогова/Getty Images

Момичета чакат инструкциите от по-възрастните в празника Маланка, който се провежда в Краснойлск, Украйна. Маланка е древна, езическа традиция, която е седмица след Православната Коледа. Най-известната Маланка се развива именно в село Краснойлск, което се намира близо до украинско-румънската граница. Хората са си набавили сложни костюми и се превъплъщават в различни герои, ходейки от къща на къща. Някои костюми могат да тежат до 100 килограма. Снимката е на Зузана Гогова.