#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри от първите дни на Новата година. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

Снимките на международните фотографи са белязани с онази журналистическа стойност, която да те накара да погледнеш по-далеч от носа си или иначе казано - в друга посока от мястото, на което се намираш в момента. В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмица темата за ситуацията в Украйна е най-силно засегната в тази непретендираща за изчерпателност и различна фотоколекция от седмицата, която си направихме в #URBN, докато се информираме ежедневно.  Разгледайте галерията с най-добрите снимки на международните фотожурналисти. Всички те пишат историята на Януари.

16 януари - на кон през огъня 

Огнен фестивал в Испания

Снимка: Изабел Инфантес за Getty Images

Сан Бартоломе де Пинарес, Испания

Мъжете яздят коне през огньове, по време на годишния фестивал "Лас Луминариас" в чест на Свети Антоний, покровителят на животните. Традицията, която датира от времената на чумата, има за цел да пречисти и защити животните през следващата година.

16 януари - с колело след Бурята Изи

Шотландия след бурята Изи

Снимка: Шон Рейфорд за Getty Images

Грийнвил, Шотландия

Повече от 10 см снежна покривkа не спря велосипедистите след зимната буря Изи, която изненада с повече киша и ледени дъждове. Снимката е на Шон Рейфорд. 

17 януари - 28-ият годишен фестивал в чест на д-р Мартин Лутър Кинг-младши

17 януари - 28-ия годишен фестивал в чест на д-р Мартин Лутър Кинг-младши в Тексас

Снимка: Брандън Бел за Getty Images

Хюстън, Тексас

Мажоретките участват в 28-ия годишен фестивал в чест на д-р Мартин Лутър Кинг-младши.  Членове на общността и местни организации с нестопанска цел участваха в тазгодишния парад, отдавайки почит на наследството, което е оставил американският духовник и общественик. Кадърът е на Брандън Бел. 

18 януари - на плаж срещу коронавируса

Плаж Копакабана

Снимка: Wagner Meier/Getty Images)

Рио де Жанейро, Бразилия

Поглед отгоре към плажа Копакабана, където температурите се покачиха над 40 градуса по Целзий. Успоредно с рекордните температури, властите съобщиха за повишение с над 74 000 случая на болни от коронавирус. Така се доближиха до цифрите от най-лошия момент на пандемията през миналия юни. Южноамериканската страна е трета по брой заразени, след САЩ и Индия. Кадърът е на Вагнер Майър. 

18 януари - С лодка към мечтите

Мигранти очакват имиграционни служители, след като са пристигнали в Дъндженес с надуваема лодка от Франция. Над 28 000 мигранти прекосиха Ламанша с лодка миналата година, три пъти повече, отколкото през 2020 г. В Кент предприемат мерки, за да подслонят новодошлите. Кадърът е на Дан Китууд.

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Дъндженес, Англия

Мигранти очакват имиграционни служители, след като са пристигнали в Дъндженес с надуваема лодка от Франция. Над 28 000 мигранти прекосиха Ламанша с лодка миналата година, три пъти повече, отколкото през 2020 г. В Кент предприемат мерки, за да подслонят новодошлите. Кадърът е на Дан Китууд. 

 19 януари - релси и набези

Работниците почистват участък от влакови релси, осеяни с отломки и остатъци от опаковки и пакети, откраднати от товарни контейнери. Районът е известен с набезите от ваковите композиции, които спират в района, по пътя си към други дестинации.

Снимка: Марио Тама/Getty Images

Лос Анджелис, Калифорния

Работниците почистват участък с влакови релси, осеяни с отломки и остатъци от опаковки и пакети, откраднати от товарни контейнери. Районът е известен с набезите от влаковите композиции, които спират в района, по пътя си към други дестинации. Union Pacific отбеляза 160-процентов ръст на железопътните кражби в окръга Лос Анджелис през последната година. Много от пакетите са от Amazon и други търговци на дребно. Снимката е на Марио Тама. 

19 януари - на фризьор в музея на Ван Гог

Сватба в Ухан

Снимка: Sanne Derks/Getty Images

Амстердам, Холандия

Музеят на Ван Гог се превърна в студио за красота! Културните места в страната, като театрите например, остават затворени поради пандемичните мерки, но миналата седмица бе разрешено да отворят врати различни „несъществени“ (според властите) магазини и места като фитнес зали и фризьорски салони. За да подчертаят продължаващото въздействие на тези ограничения върху културния сектор, театрите в Холандия отвориха вратите си за приемане на фризьори и маникюристи. Снимката е на Сане Деркс. 

19 януари - Ухан се връща към Нормалното

Няма кой да консумира уискито на Шотландия

Снимка: Getty Images

Ухан, Китай

 Младоженци си правят сватбени снимки по време на мъглив ден близо до река Яндзъ в Ухан, провинция Хубей, Китай. Животът на много от жителите на Ухан се връща към нормалното си състояние две години след като градът наложи строги мерки и блокади, за да намали разпространението на COVID-19. Китай ще отбележи пролетния фестивал, който започва с лунната Нова година на 1 февруари, с което се открива Годината на тигъра. 

19 януари - Уиски криза

Уилям и Кейт в терапевтична игра с болногледачи

Снимка: Питър Съмърс/Getty Images

Крайгелачи, Шотландия 

Бъчви с уиски, подредени в Крейгелачи, Шотландия. Производителите на шотландско уиски все още се борят срещу въздействието на Brexit върху износа им за страните от ЕС, а ограниченията за пътуване заради Covid-19 възпрепятстват туризма в дестилериите. Снимката е на Питър Съмърс.

 19 януари - терапевтична игра с Принц Уилм и Кейт

Пекин се стяга за Зимните олимпийси игри

Снимка: Алистър Грант - WPA Pool/Getty Images

Лондон, Англия

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж посетиха Музея на откритията. Принц Уилям и Кейт участват в терапевтична игра със служители, които се грижат за хора с различни нужди. Снимката е от Алистър Грант. 

 19 януари - Треска за Олимпийси игри в Пекин

Хамстери в стрес в Китай

Снимка: Kevin Frayer/Getty Image

Пекин, Китай

Китай се готви за Зимни олимпийски игри в Пекин. Жена и дете с предпазни маски минават покрай талисмана Бинг Дуен Дуен пред Кулата в Олимпийския парк. Чуждестранните и местни спортисти, официални лица, журналисти и помощник-работници, организиращи Зимните олимпийски игри трябва да останат в балон, за да предотвратят разпространението на коронавирус. Игрите ще започнат на 4 февруари. Кадърът е на Кевин Фрайър.

20 януари - Хамстери в стрес, погнаха ги!

Снимка: Луиз Делмот/Getty Images

Хонконг, Китай

Хамстер в клетка, след като е осиновен от доброволци, които са попречили да бъде продаден. Собствениците на зоомагазини в Хонконг критикуваха, но все пак се съобразиха с решението на правителството да унищожи хамстери и временно да забрани вноса на дребни животни, поради възможни връзки за предаване на Covid-19 към хората. Кадърът е на Луиз Делмот.

22 януари - Татяна се готви за бой

Снимка: Шон Галъп/Getty Images

Киев, Украйна

Цивилни, сред които е и момичето от снимката - 21-годишната Татяна Л., студентка по ветеринарна медицина, са се записали във военна резервна програма и участват в обучение на отряд за териториална отбрана на Киев. Хиляди цивилни в цяла Украйна участват в подобни групи, за да получат основна бойна подготовка и по време на война ще бъдат под прякото командване на украинските военни. Докато украинските власти признаха, че страната има малък шанс да отблъсне пълната руска инвазия, Русия е събрала десетки хиляди войници на границата си с Украйна. Снимката е на Шон Галъп.